Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelikte Şaşırtıcı Gerçekler

Hamileler Hakkında Az Bilinen Şaşırtıcı Gerçekler

Hamilelik zaten yeterince ilginç bir süreç. Vücudunuzda ve duygularınızda pek çok değişiklik oluyor. Aydan aya değişim gösteren vücudunuz; mide bulantıları, bel ağrıları, sindirim sisteminin farklı hareketleri gibi değişiklikler de yaşıyor. Bunlar bilinen gerçekler. Peki, sizin yaşadığınız ve bebeğinizin hamilelik sürecinde yaşadığı daha farklı şeyler olabilir mi? İşte bu süreçte bebeğinizin ve sizin yaşadığınız birkaç farklı durum:

Bebekler, Gebelik Süresinden Yaklaşık 15 Gün Daha Gençtir

İlginç bir cümle, farkındayız. Fakat eğer hamileliğin başlangıcının döllenme anı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hamilelik hesaplaması tam olarak son adet döneminin ilk gününden yapılır. Yumurtlama bir süre sonra, çoğunlukla yaklaşık iki hafta sonra gerçekleşir. Eğer doktorunuz sekiz haftalık hamile olduğunuzu söylüyorsa bebeğiniz bundan yaklaşık 15 gün sonra sizinle olmuştur anlamına gelir.

Bebeğin Kalbi 6. Haftada Kan Pompalamaya Başlar

Bebeğin kalbinin varlığı 6. haftada kendini gösterir. Ancak sekizinci haftada bir bebeğin kalp atışı izlenebilir. 8. haftada kalp, dakikada yaklaşık 130-160 kez düzenli olarak atabilir. Kalp atışı, ultrason cihazı yardımıyla duyulabilir.

Anne Karnı Çok Gürültülüdür ve Bebekler Tüm Bu Sesleri Duyar

Bebeklerin duyma yetenekleri 16. haftada oluşur. 16. haftadan sonra annenin kalp atışı, nefes alması, yürümesi, konuşması, karın guruldaması dahil birçok ses, bebek tarafından kolayca duyulur. Bunun için bebekler elektrik süpürgesi, fön makinesi gibi cihazların seslerine bayılır. Çünkü bu sesler onların anne karnında duydukları uğultulara çok benzer.

Aşırı Yüksek Ses, Fetüsün İşitme Duyusuna Zarar Verebilir

 

Hazır “Bebek, anne karnında her şeyi duyar.” demişken şunu da belirtelim: Annenin maruz kaldığı seslere bebek de maruz kalır. Fakat bebekler kulaklarını tıkayamazlar. Bu nedenle de yüksek sesler bebeğin işitmesi için tehlikeli olabilir. 16. haftadan sonra elektrikli testereler, silah sesleri, jet motorları ya da yüksek sesli konserler bebeğinizi rahatsız eder ve onun işitme duyusuna zarar verebilir.

Bebekler Rahim İçinde Gözlerini Açarlar ve Dışarıdaki Işığı Görürler

Bu ‘görme’ eylemini yetişkinler gibi düşünmeyin. Bir bebeğin görme duyusu 20. haftaya kadar oluşur ve gözler 26-28. haftalar arasında açıktır. Görüşleri oldukça bulanıktır. Güneş gibi parlak ışık kaynaklarını veya anne karnına doğru tutulan bir el feneri ışığını görebilirler ve buna karşı genellikle bir tepki gösterirler.

Bebekler Anne Karnında İdrarlarını İçerler

Bebekler 13-16 haftadan sonra, amniyotik kese içerisine idrarlarını yapmaya başlarlar. Bu hareket onları birçok enfeksiyondan korur ve amniyon sıvısının devamını sağlar. Bebek idrarı yetişkinlerinki gibi değildir. Vücuttaki atıkları sindirme işlemine geçemedikleri için idrarları bakteri ve mikrop içermez.

Bebek Annenin Yediği Yiyeceklerin Tadını Alır

Bebeklerin anne karnında ilk gelişen duyusu tat almadır. 12. haftada gelişmeye başlayan bu duyu, 28. haftada tamamlanır. Yani 28. haftadan itibaren bebek, tat alabilir. Bir annenin yediği besinlerden gelen lezzet molekülleri, kandan plasenta yoluyla bebeğin amniyon sıvısına geçer. Bu yüzden hamilelik sürecinde tükettiğiniz her besine ayrıca dikkat etmelisiniz.

Bebekler Rahimde Ağlayabilir

Araştırmacılar, sigara veya kokain kullanan anneleri incelerken bu bulguya rastlamışlar. Ultrason videoları, bebeklerin düşük desibelde ağladığını ortaya koyuyor. Bebekler, anne karnında ağzını açarak ağlıyor, çenelerini titretiyor ve böylece memnuniyetsizliklerini dile getiriyorlar.

Annenin Kan Hacmi %50 Oranında Artar

Gebelik döneminde metabolizma hızlanır. Vücut hem bebeğin hem de annenin ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanır. Relaxin adındaki hormon yumuşar, annenin kan damarlarını ve kalbini genişletir. Bu sebeple kan hacmi artar. Anne adaylarının gebelik döneminde yanaklarının pembe olmasını ve ciltlerinin parlamasının yanında bu durum, el ve ayak şişkinliklerine de neden olur.

Bebeğiniz Karnınızda Hıçkırır

Diğer bilgilere göre daha yaygın bilinen bir gerçek fakat yine de oldukça ilginç. Anne karnındaki bebekler hıçkırabilirler. Bu hıçkırma nöbetleri, doğum yaklaştıkça da artabilir. Çünkü bebekler, doğumdan sonra nefes alabilmek için nefes egzersizleri yaparlar. Bu sebeple de zaman zaman hıçkırığa kapılırlar.