Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamileler İçin Güneş Kremi: Nasıl Seçilmeli, Hangileri Alınmalı?

Ultraviyole yani UV ışınlarının cilde zararlarını önlemek için hamilelik döneminde düzenli olarak güneş kremi kullanılmasında fayda vardır. Hamilelik döneminde maruz kalınan UV ışınları bebeğe zarar vermezken anne adayının cildinde şu sorunlara yol açabilir:

  • Hamilelik Maskesi: Melazma, kloazma ya da melasma olarak da bilinen gebelik maskesi, hamilelikte yaygın olarak görülebilen bir cilt sorunudur. Ciltte kahverengi ya da gri lekelerin ortaya çıktığı bir pigmentasyon bozukluğudur.

Hamilelik maskesi, genellikle yanak, alın, omuz, dudaklar ve çenede ortaya çıkmakla birlikte vücudun güneşe fazla maruz kalan diğer bölgelerinde de oluşabilir. Koyu tenlilerde görülme oranı daha yüksek olabilir. 

  • Cilt Hassasiyeti: Anne adaylarının cildi daha hassas hale geldiği için güneş yanığı, kırışıklık, kaşınma veya melanom (cilt kanseri) gibi cilt sorunları ile karşılaşma riski artabilir. 

UV ışınlarına maruz kalmaya bağlı olarak gelişebilen bu gibi cilt problemleri yaşanmaması için hamilelikte güneş kremi kullanımına dikkat edilebilir.

Hamilelikte Hangi Güneş Kremi Kullanılmalı?

Güneşin zararlı etkilerinden korunurken sağlıklı bir hamilelik geçirmek isteyen anne adaylarının güneş kremi seçerken dikkat edebileceği bazı konular şunlardır:

  • Geniş spektrumlu güneş kremi yani hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyucu özelliği bulunan bir ürün seçilebilir.

  • SPF 15, güneş ışınlarına karşı yaklaşık %93 koruma; SPF 30 ise ortalama %97 koruma sağlar. Hamilelikte güneşten korunmak için en az SPF 30 özellikli bir koruyucu kremin tercih edilmesi tavsiye edilir. Anne adayı yüzecekse de güneş kreminin suya dayanıklı olmasına dikkat edilebilir.

  • Mineral (fiziksel) ve kimyasal içerikli güneş kremleri bulunur. Çinko oksit gibi mineral içerikli güneş kremleri, hamilelerin kullanımına uygundur.

  • Güneş kremi içeriğinde bulunmaması gereken kimyasal maddeler; oksibenzon, homosalat, metilbenziliden kafur (4-MBC), oktokrilen, 4-Aminobenzoik Asit (PABA) ve oktinoksattır.

  • Diğer cilt bakım ürünlerinde olduğu gibi güneş kreminde de parfüm bulunmamasına özen gösterilebilir.

    Anne adaylarının evden çıkmadan 15 dakika önce güneş kremi sürmeleri ve en fazla iki saatte bir yeniden koruyucu krem sürmeleri önerilir. Güneşten korunma ile ilgili hamilelerin dikkat etmesi gereken diğer konular ise şöyledir:

  • Güneşe çıkarken siperlikli bir şapka ve UV korumalı bir güneş gözlüğü kullanılmasında fayda vardır.

  • Karın vücudun diğer bölümlerine göre önde durduğu için güneşten daha çok etkilenebilir. Güneşlenirken bikini gibi karın bölgesini açıkta bırakan ürünler giymemeye özen gösterilebilir. 

  • Anne ve bebek sağlığı için D vitaminin önemini hatırlamakta ve düzenli olarak vücudun güneş görmesini sağlanmakta fayda vardır. Ancak UV ışınlarının güçlü olduğu 10 ila 16 saatleri dışında güneşlenmeye ve bol bol su içmeye dikkat edilebilir.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta

 

 

Kaynaklar