Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelik Döneminde İyot Takviyesi

Hamilelik Döneminde İyot Takviyesi

İyot, tiroit hormonlarının temel yapı taşıdır. İnsan vücudu için önemli olan iyodun değeri, hamilelik döneminde daha da ön plana çıkar. Çünkü hamilikte tiroit hormonuna ihtiyaç duyulur ve bu hormon daha çok iyot depolamak ister. İyot, tiroit hormonlarının üretimi için gereklidir ve bu hormon; büyüme, gelişme, metabolizma ve üreme fonksiyonları gibi pek çok fizyolojik olayı da düzenler. Bunun için hamilelikte iyot eksikliği giderilmeli ve bu konuya ayrıca özen gösterilmelidir.

Hamilelikte İyot Eksikliğinde Görülecek Durumlar

İyot eksikliği önce anneye, sonra da bebeğe zarar verebilir. İyot eksikliğinin en yaygın sonucu, guatr vakasıdır. Hamilelerde iyot eksikliği ise doğrudan bebeğe etki edebilir. İyot, gebelikte bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimine yardım eder. Buna paralel olarak İyot eksikliği, zeka geriliğine sebep olabilir. Tabii bu durum konjenital hipotiroidizm (büyüme geriliği) olmasa bile bebeklerde ilerleyen dönemlerde düşük IQ düzeyi görülebilir. Yapılan araştırmalara göre hamilelikte iyot takviyesi almış annelerin bebeklerinde, kavramsal gelişimin daha kuvvetli olduğu gözlemlenir. Gebelikte iyot eksikliği; düşük, gebelik zehirlenmeleri, doğum sonrası kanama riski, erken doğum gibi olumsuz durumları da güçlendirebilir.

Hamilelikte İyot Nasıl Alınır?

Amerikan Gıda ve Beslenme Dairesi’ne göre, hamilelerin iyot ihtiyacı günde 220 mikrogram, emziren annelerin ihtiyacı ise günde 290 mikrogram. Anneler hamile olmaya karar vermeden önce ya da hamileliğin ilk döneminde iyot alımlarını gerçekleştirmelilerdir. Sadece hamilelikte değil, emzirme döneminde de anne, iyot takviyesi almalıdır.

İyot, beslenme yoluyla da alınabilir. Normal tuz yerine iyotlu tuz kullanılması, iyot takviyesi için mükemmel bir yol olacaktır. Bunun dışında deniz ürünlerinde bol bol iyot bulunur. Patates, süt ve hindi eti de iyot içerir. Vücudunuzun ihtiyacı olan iyot oranını öğrenmek ve iyot takviyesi almak için doktorunuzdan bilgi almayı ve onun önerdiği diyetlerden yararlanmayı unutmayın. 

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.