Lifli gıdalarla beslenmenin sağlıklı olduğunu ve formu koruduğunu diyet listelerinden biliriz. Fakat lifli gıdaların faydası sadece bu değil. Lifli gıdalar hamilelik dönemi için de beslenme listelerine alınması gereken önemli besin gruplarının başında geliyor.
Gebelikte lif tüketimi fazlaca görülen sindirim sorunlarına çözüm üretir. İki çeşit lif vardır: Çözülen lifler ve çözülmeyen lifler. Çözülen lifler bağırsaklarda çözülür, diğer tür ise çözülmeden sindirim sisteminden geçer ve kendini dışarı atar. Özellikle çözülemeyen lifler (Buğday, karnabahar, fındık ve patates vs.) sindirim sağlığında büyük söz sahibidir. Çözülemeyen lifler vücut tarafından sindirilmez. Onlar, sindirim sistemi boyunca hareket edip vücuttan dışarı atılırlar.
Hamilelikte lifli yiyeceklerin faydaları arasında, sadece sindirimini düzenlemek bulunmaz. Az önce de bahsettiğimiz gibi lifli gıdalar, çok çabuk kilo alınan bu dönemde sağlıklı bir diyet seçeneği sunar. Ayrıca lifli gıdalar daha çok yer kaplayıp daha çok tokluk hissi verirler. Kalorisi az olan bu gıdalar, gebeler için iyi bir beslenme seçeneğidir. Lifli gıdalar tek başına formda kalmanızı sağlamaz, sadece buna yardımcı olur. Bol miktarda sıvı tüketmeniz, yoga ve yürüyüş gibi hafif egzersizler yapmanız da tavsiye edilir. Bunun yanında lifli gıdaların kalp ve damar rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinir.
Hamilelikte Tüketilmesi Gereken Lifli Gıdalar
Meyveler: Armut, kuru erik, portakal, greyfurt şeftali, elma ve muz.
Sebzeler: Brüksel lahana, havuç, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, soğan, lahana, kereviz, domates, patlıcan, biber ve mısır.
Tahıllar: Buğday kepeği, çavdar, kahverengi pirinç, yulaf.
Bunlar dışında baklagiller de iyi bir lif kaynağıdır.
Lif Tüketimi İçin Besin Önerileri
- Patates püresi yerine fırında patates tüketebilirsiniz. Bu şekilde patatesin posasından yararlanabilirsiniz.
- Tatlılarınızda muz, elma ya da şeftali gibi lezzetler kullanabilirsiniz.
- Portakal suyu içmenin yanında, portakal yemek de daha faydalı olacaktır.
- Sebze çorbalarınıza alternatif olarak yeşil fasulyeli sebze çorbası hazırlayabilirsiniz.
- Körili tavuk ve pilav yerine mercimekli körili tavuk ve kepekli pilav yapabilirsiniz.
- Tüm çorbalarınıza kepek ilave edin. Kepek çorbaların lezzetini çok fazla değiştirmez fakat lif açısından oldukça faydalıdır.
- Kuru baklagilleri yemek olarak yapmak zor geliyorsa haşlanmış mercimek, nohut veya fasulyeyi salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
- Salatalarınıza keten tohumu katabilirsiniz.
- Beyaz ekmek yerine kepek ekmeği gibi ekmekleri tüketebilirsiniz.