Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelik Lekelerini Gidermek Mümkün

Hamilelik nedeniyle vücudumuz son derece büyük bir değişim geçirir. Bu değişimin başlıca nedenlerinden biri de salgılanan hormonlardır. Özellikle östrojen hormonu artışı vücudun bazı bölgelerinde melasma denilen lekelenmelere yol açar. Bu lekeler hamilelik sonrası kendiliğinden geçebileceği gibi bazen kalıcı hale de gelebilir. Peki bu lekeleri nasıl önleyebilir, oluşan lekeleri nasıl giderebiliriz?

Hamilelikte cilt lekeleri neden olur?

Kadınların kendilerine her açıdan en iyi bakmaları gereken dönemlerden biri şüphesiz hamilelik dönemi. Zira kadın bu dönemde hem ruhsal hem de fiziki açıdan büyük bir değişim geçiriyor. Fiziki değişimlerden biri de hamilelikte başta yüz olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan hamilelik lekeleri. Daha önce benzer lekeler ve cilt sorunları yaşamamışsanız bu lekelerden endişe duymanız çok normal. Melasma denilen bu lekeler hamilelikte salgılanan hormonların etkisiyle ortaya çıkıyor. Özellikle güneş ışığına maruz kalmak bu lekelerin belirginleşmesine yol açıyor. 

Neden olur?

  • Her kadın hamilelik döneminde bedenindeki değişimlere tanık olur. Bazı ciltler hamilelik döneminde artan büyüme, östrojen ve progesteron hormonlarına karşı aşırı tepki verir. Bu tepki ciltte, özellikle yüz, boyun ve karın bölgesinde kahverengi lekeler şeklinde kendini gösterir. Bu lekeler genellikle hamilelik dönemi boyunca devam eder.
  • Bu lekelerden daha çok açık ten rengine sahip olanlar ve sarışınlar etkilenir. Yine de tüm hamile kadınlarda görülme riski vardır.
  • Hamilelik lekeleri vücutta tehlikeli bir durum olduğunu göstermez ancak ciltte ortaya çıkan bu lekelerin kalıcı olmaması için güneş ışığından iyi korunmak şarttır.
  • Özellikle güneş ışığı alan yüz ve boyun gibi bölgelerde bu lekelerin kalıcı olma ihtimali daha yüksektir.

Lekelerin kalıcı hale gelmesinde en büyük etken güneş ışığı

  • Cildinizde bu lekelerin oluşmasını önceden engellemenin bir yolu yoktur. Ancak oluşmadan önce ve oluştuktan sonra kendinizi güneş ışığından korumak son derece önemli ve etkilidir. 
  • Güneşten korunmak için aşırı güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmak ve güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamak gerekir. Güneşe çıkılacağı zaman etkili bir güneş koruyucu krem kullanılmalıdır. Ancak bu kremlerin içeriğine dikkat etmek ve içinde bebeğinizi etkileyebilecek herhangi bir madde olmadığından emin olmalısınız.
  • Bu lekelerden kurtulmak için hamilelik boyunca herhangi bir tedavi uzmanlarca önerilmez ancak doğumdan altı ay sonra lekeleriniz hala duruyorsa cilt uzmanı ile görüşüp lekelerle baş edecek çeşitli tedavi yöntemleri uygulayabilirsiniz.
  • Bazı maske ve kremler lekelerin azalmasına yardımcı olabilir, ancak emziriyorsanız bunları doktorunuzun gözetiminde kullanmanız önemlidir. 

Hamilelik lekeleri kaçıncı ayda oluşur?

Melasma olarak da bilinen hamilelik lekeleri her anne adayında görülmez. Bu durum hamilenin genel sağlığına ve hormon yapısına göre değişiklik gösterir. Hamilelikle birlikte değişen hormonlardan dolayı en çok yüz bölgesi etkilenir. Bacak ve kol gibi bölgelerin yanı sıra yüz bölgesinde yanaklar, boyun, alın ve dudak üstünde yoğun şekilde görülebilir. Hamilelikle birlikte ortaya çıkan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde artıp son üç aylık dönemde ise iyice belirginleşebilir.

Hamilelik lekeleri nasıl geçer?

Hamilelik lekelerinin geçmesi için doğru bir tedavi programının uygulanması ile başarılı bir sonuç alınabilir. Ancak bu tedavinin, uzman bir doktor veya dermatolog tarafından yapılması gerekir. Hangi tedavi yönteminin fayda sağlayacağı ancak doktorun yapacağı muayene sonrasında netleşebilir. Hamilelik lekelerini geçirdiğine dair aktarlarda satılan bitkisel içerikleri uygulamaktan kaçınmalısınız. Unutmayın ki doktor tavsiyesi olmadan yapılan tedaviler veya kullanılan ilaçlar sizin için sakıncalı olabilir.

Hamilelik lekeleri doğumdan sonra geçer mi?

Cilt lekelerinin en sık görüldüğü dönemlerden biri hamileliktir. Hamilelikle birlikte hormonlar düzensizleşir ve cilt daha hassaslaşır, bunun sonucu olarak da çeşitli lekeler görülebilir. Hamilelikte oluşan güneş lekeleri, genellikle hamileliğin sonlanmasını takiben belli bir süre içinde kendiliğinden kaybolur. Hamilelik lekeleri hamilelik sonrası kendiliğinden geçse de bazen özellikle yüzdeki lekeler kalıcı hale gelebilir. Bu durumda kalıcı olan lekeler için doğum sonrasında uzman bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Eğer yüzünüzü ve vücudunuzu güneş ışığından iyi korursanız ve cilt doktorunuzun tavsiyelerine uyarsanız, lekelerden büyük oranda kurtulabilirsiniz.