Bir alerjiniz varsa mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda beslenmelisiniz. Araştırmalara göre, alerjiye genetik yatkınlığı olan bebeklerin alerjik reaksiyonları daha anne karnındayken gelişebiliyor. Eğer annede alerji ya da astım varsa bu durumun bebeğe de geçme ihtimali bulunuyor.
Genetik sebeplerin yanında, temelleri anne karnında atılan alerjinin farklı sebepleri de var. Bunlardan en belirleyici olanı ise beslenme faktörü. Anne adayları aldıkları beslenme önlemleriyle bebeklerini alerjiden korumak için güçlü bir adım atabilirler.
Gebelikte sağlıklı beslenmek çok önemli. Hamilelik döneminde sağlıksız beslenmek, alerjiye genetik yatkınlığı olan bebekler için ihtimalleri yükseltiyor. Bu yüzden annelerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Çünkü sağlıklı beslenme, bebeğin bağışıklığındaki alerjinin engellenmesine imkân verebiliyor. Anne karnındaki bebeği alerjiden korumak için hamilelerin dikkat etmesi gereken faktörler var.
E Vitamini
Bebeğin alerji ve astımdan korunması için E vitamini bir hayli önem taşıyor. Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde annedeki E vitamini eksikliği, bebeklerin ciğerlerinin yeterince gelişmemesine neden olur. Bu durum da astım ve diğer alerjilerin daha anne karnındayken bebekle tanışmasına yol açabilir. Bunun için özellikle hamileliğin ilk 3 ayında bol bol E vitamini içeren besinler tüketilmeli. E vitamini noktasında size yardımcı olacak besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Ispanak,
- Brokoli,
- Maydanoz,
- Çam fıstığı,
- Badem,
- Fındık,
- Hububat,
- Baklagiller tüketmesi gerekiyor.
D Vitamini
D vitamini desteği de hamilelikte alerji riskini azaltan faktörler arasında bulunuyor ve özellikle hırıltılı alerjik reaksiyonların önlenmesine yardımcı oluyor. D vitamini için güneş ışığı ise çok önemli. Anne adayları güneş ışığında bol bol yürüyüş yaparak ve D vitamini sağlayan besin kaynaklarından yararlanarak alerji önlemlerini alabilirler. En kolay ulaşabileceğiniz D vitamini içeriği sağlayan besinler şöyle;
- Yumurta
- Süt ve süt ürünleri
- Mantar
- Patates
- Soya sütü
- Uskumru, somon, tonbalığı
D vitamini, yağda çözünen bir vitamin olduğundan aşırı dozda tüketilmesi negatif reaksiyonlara sebep olabilir. Bunun için ihtiyacınız olan D vitamini için doktorunuza danışmanızda fayda var.
Bol Bol Sebze-Meyve
Hamilelik döneminde bebeği alerjiden korumanın bir yolu da taze meyve sebze tüketimidir. Gebelikte sağlıklı beslenme, bebeğin bağışıklığını güçlendirecek ve onu alerjik reaksiyonlardan koruyacaktır. Bol bol sebze meyve tüketimi hem bebeğin genel gelişimi hem de bebeği anne karnında alerji vakasından uzak tutmak açısından mutlaka gereklidir.
Omega3 Desteği Alın, Omega 6’dan Uzak Durun
Omega 3 yağ asitleri alerjiyi önleyici özellikleriyle öne çıkar. Bitki tohumları ve zeytinyağı, balık yağı, keten, somon, tonbalığı, hamsi, sardalya, uskumru en belirgin omega 3’lerdir. Bebeğinizi alerjiden korumak için bol bol bu gıdalardan yararlanmanızda fayda var. Omega 6 yağ asitleri ise omega 3’ün tam tersidir. Bebeğini alerjiden korumak isteyen gebelerin alerjiyi arttıracak formülleri bulunan omega 6’lardan uzak durulması gerekir. Ayçiçeği yağı, mısır özü yağı ve margarinler ağırlıklı olarak omega 6 içeren bitkisel yağlardır. Hamilelik döneminde bu yağlardan uzak durulması gerekir.