Bebeğinizin gelişimi ve gelecekteki sağlığını desteklemek için hamilelikte, hangi besleyiciliği yüksek gıdaları beslenme düzeninize katmalısınız öğrenin.
Bu gıdalar nelerdir?
Şu bir gerçek ki, kimi yiyecekler diğerlerinden daha besleyicidir. Ve hamilelikte bu, besleyiciliği yoğun yiyecekleri beslenme düzeninize sokmak bebeğinizin sağlıklı gelişimi için gerekli tüm vitamin ve mineralleri sağlar.
Hamilelikte faydalı, besleyiciliği yüksek yiyecekler
Koyu yeşil yapraklı sebzeler;
- Ispanak
- Tere
- Karalahana
- Brokoli
- Pazı
Bu sebzeler bebeğinizin gelişimini destekleyen besini içermekle kalmayıp lif yönünden de zengin gıdalardır. Ispanak, özellikle demir ve folat yönünden zenginken, brokoli ise kalsiyum ve D vitamini kaynağıdır. Pazı, faydalı bitkisel gıda içerir.
Yemişlerden ise özellikle,
- Karadut
- Yaban mersini
- Ahududu
- Kızılcık
Boyutları çoğu meyveye göre küçük olmasına rağmen besin ve enerji içeriği daha yüksek olan yemişler, bu tip besleyici maddeleri almanızı kolaylaştırır.
Pazı gibi besleyiciliği yüksek gıdalardan oluşmuş bir beslenme düzeni bebeğinizin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri sağlar.
Pazı, askorbik asit, diğer adıyla C vitamini, gibi antioksidanlar barındırır. Böylece enfeksiyonlara karşı koymayı ve hücrelerin korunmasını sağlar. Ayrıca C vitamini, bebeğinizin temel yapısal proteini olan kolajen üretimi için gereklidir. Vücudunuzun demir emilimine yardımcı olur, bu da bebeğinizin beyin gelişimi için önemli bir besleyici maddedir.
Özellikle aşağıdakiler gibi yağlı balıklar;
- Somon
- Orkinos
- Sardalya
- Taze ton balığı (konserve ton balığı yağlı balık kategorisine girmemektedir.)
Yağlı balık sizin ve bebeğiniz için faydalı birçok besin maddesinin kaynağıdır. İsminden belli olduğu üzere önemli bir yağ kaynağıdır, özellikle Omega 3. Bu yağ asitleri bebeğinizin beyin gelişimini destekler.
Yağlı balıklar D vitamini, A vitamini ve selenyum açısından zengindir ve haftada iki porsiyon yemeniz önerilir. Bundan daha fazlasını tüketmemeye dikkat edin.
Eğer vejetaryenseniz Omega 3 alımınızı besin düzeninize ceviz ve keten tohumu ekleyerek artırabilirsiniz.
Besleyiciliği yüksek karbonhidratlar:
- Muz
- Patates
- Tatlı patates
- Tam tahıllı gevrekler
Muz, enerji yönünden zengin olmasının yanında potasyum ve B6 vitamini yönünden de zengindir. Böylece mide bulantısına iyi geldiği görülmüştür.
Karbonhidratlar, ucuzdur, yaygındır ve bebeğinizin gelişimini hızlandıran enerjiyi sağlarlar.
Muz, enerji yönünden zengin olması yanında potasyum ve B6 vitamini yönünden de zengindir. Böylece mide bulantısına iyi geldiği görülmüştür.
Patates ve tatlı patates, çok çeşitli besin maddeleri içerir ve tatlı patates, yavaş salınımlı olma özelliğiyle kan şekerini dengeler. Tatlı patates iyi bir A vitamini ve beta karoten kaynağıdır. Patates vücuda, potasyum, magnezyum, bakır, manganez, demir, C vitamini ve B vitaminlerini sağlar.
Tam tahıllı gevrekler lif yönünden zengin enerji kaynağıdır. Zenginleştirilmiş çeşitleri, özellikle folik asit içerenler bebeğinizin nöral tüp gelişimini destekler ve demir içerenler, bebeğinizin beyin gelişimi için faydalıdır.
Sebzeler: Koyu yeşil yapraklı sebzeler bebeğinizin gelişimini destekleyen çoğu vitamin ve minerali barındırmasının yanı sıra yeterli derecede lif kaynağıdır.
Yemişler: Mükemmel bir antioksidan kaynağıdır, özellikle içerdiği C vitamini bebeğinizin gelişimi için vazgeçilmezdir ve enfeksiyonlarla karşı koruyucudur.
Balık: Beyin gelişimine katkısı olan Omega 3 alımınızı haftada iki porsiyon somon, uskumru ya da sardalya ile yükseltin.
Sonraki adımlar:
Aşağıdaki yemek ve atıştırmalıklarla besleyici gıda alımınızı zenginleştirin:
- Ispanaklı ızgara somon ve tere salatası
- Brokoli ve pazı haşlama ya da sote; balık ya da tavuk etiyle
- Karadut, yabanmersini ve muzlu meyve salatası
- Tam tahıllı ekmek üzeri sardalya
- Fırında tatlı patates üzeri humus ya da süzme peynir gibi sağlıklı bir süsleme