Hamilelikte Alkol Tüketimi
Bir bebeğiniz olacağını öğrendiğiniz anda hayatınızdaki bazı değişimlere “merhaba” diyeceğiniz bir gerçektir. Sağlığınıza daha fazla dikkat edecek, hareketlerinizi sınırlandıracak ve ileriki dönemlerde giyim tarzınızda bile farklılık gösterecektir. Hamilelikte alkol kullanımı hakkındaki kararlar da bir alışkanlık değişimi olabilir. Hamilelikte alkol kullanımının yaratacağı etkileri, sorunları ve bunların nedenleri hakkında bilgi sahibi olmanız bu konuda karar vermenize yardımcı olacaktır.
Alkol Bebeği Nasıl Etkiler?
Annenin vücuduna giren hemen her maddenin bebeğe etkisinin olduğunu biliyoruz. Alkolde tıpkı diğer maddeler gibi bebeğe etki eder. Alkol bir toksindir. Bunun için kan veya plasenta yoluyla bebeğe hızlıca ulaşır. Alkol bebeğe ulaştığı anda hemen kan dolaşımına karışır. Bu karışım bebeğin mekanizmasına yayılır ve birden fazla etki gösterir. Peki, gebelikte alkol almanın bebeğe etkileri nelerdir?
- Erken doğum ya da düşük ihtimalinin artması,
- Anne karnında zayıf gelişim,
- Yüz bozuklukları.
Doğumdan sonraki dönemde;
- Öğrenme bozukluğu,
- Konuşma güçlüğü,
- Dikkat eksikliği,
- Hafızada zayıflama,
- Hiperaktivite.
Fetal Alkol Sendromunda Bebekler
Günde 2 kadehten fazla alkol alma ihtiyacı duyan anneler, “ağır alkol kullanımı” kategorisinde bulunurlar. Bu tür kullanımlar, bebeğin alkolden olumsuz olarak etkilenmesinin kapılarını açar. Bu etkilenmelerin en şiddetli evresi, fetal alkol sendromu (FAS) olur. FAS durumunda bebekte yüz ve kalpte anomaliler bulunduğu gibi zekâ ve bedensel gelişme geriliği de görülür. Motor bozuklukların kalıtsal olmayan en büyük nedeni FAS’tır. Özellikle el ve gözlerdeki koordinasyon sorunları FAS’ın en belirgin etkilerindendir.
Hamilelikte Alkol Ne Kadar Alınmalıdır?
İdeal olan durum, gebelikte hiç alkol kullanılmamasıdır. Hamile kadınlar için alkol tüketiminin hangi miktarlara kadar güvenli olduğuna dair net bir şey söylenemez. Yani hamilelikte alkol dozu hakkında net bir şey belirtilemez. Tercih edilen her içkinin alkol oranı farklıdır ve alkolün etkisi bünyeden bünyeye değişebilir. Hamilelerde güvenli bir alkol dozu oranı saptanamadığı için annenin bu dönemde alkole veda etmesi en doğru karar olacaktır.
Alkolden Vazgeçmenizi Kolaylaştıracak Yollar
Alkol bağımlılığı, hamilelikte alkol alışkanlıklarının değiştirilmesini zorlaştırabilir. Fakat sağlıklı bir hamilelik geçirmek isteyen herkesin böyle bir karar alması kaçınılmaz. Eğer anne adayı alkol kullanımını kontrol edemiyorsa, doktor tarafından bu konu hakkında alınacak yardımlar hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bunun yanında anne adayının yapacağı basit uygulamalarla da alkol kullanımı kontrol altına alınabilir. İşte alkol tüketimini kontrol altına alacak anne adaylarına öneriler;
- Hayatınızı iyi planlayın. Planlarınızı haftalık yapın ve boş zaman bırakmayın.
- Stres ve sinir anlarınızda alkolden başka alternatifleri değerlendirin. Hafif bir müzik, sıcak bir banyo, egzersiz, güzellik bakımı size iyi gelecektir.
- Eğer içme ritüelini özlüyorsanız, akşam yemeği sırasında alkolsüz bira ya da şarap kullanabilirsiniz.
- Çevrenize bu sorununuzdan bahsetmek kötü bir şey değil. Eşinizin ve ailenizin desteği ve onların da yanınızda alkol almaması sizi rahatlatabilir.