Eğer bir anne adayı, gecenin bir yarısında canı turşu çekiyorsa ya da sabah gözünü dondurma yeme isteğiyle açıyorsa, hamilelikte aşermenin en tipik örneklerinden birini yaşıyor demektir. Aniden bir yiyeceğin kokusunu ya da tadını hatırlayıp onu yeme isteği, hamilelikte aşerme olarak tanımlanır. Aşermeye başlayan anne adayı, canının çektiği o yiyeceği yemekten başka bir şey düşünemez ve bir an önce ona ulaşmak ister. Aşerdiği yiyeceği yemeye başlamak ise anne adayı için çok büyük mutluluk ve keyif anıdır.
Anne adaylarının aklında tatlı anılar bırakan aşerme, hamileliğin en bilinen özelliklerinden biridir. Yapılan araştırmalar, kadınların ortalama %70’inin hamilelikte aşerdiğini ya da bir besinden iğrendiğini ortaya koyuyor. Doktorlar hamileliğin özellikle üçüncü ayına kadar aşermenin olağan olduğunu söylüyorlar. Yaygın kanı bunun hormonlar ile alakalı bir durum olması.
Fakat pek çok beslenme uzmanı, konuyu sadece hormonlara bağlamanın yetersiz bir açıklama olduğunu, bu dönemde aşerilen besinlerin aynı zamanda annenin ihtiyaçlarına da işaret ettiği görüşündeler. Örneğin dondurmaya aşeriyorsanız, vücudunuz karbonhidrat ve kalsiyuma ihtiyaç duymaktadır. Bu durumda peynir, doğal hazırlanmış meyveli yoğurt yiyebilirsiniz.
Bir diğer aşerme türü ise Pika sendromudur. Pika sendromu, hamilelikte besin olmayan şeylere aşerme şeklinde yaşanır. Bu da besin aşermesi gibi anne adayının besin ihtiyaçları nedeniyle olduğu açıklanmaktadır.
Pika sendromunda bazı anne adayları toprak, kil, deterjan, kireç hatta saç aşerebilir. Bu durumda toprak aşeren anne adayının demir eksikliği olduğu tespit edilmekte ve ona göre takviye alması tavsiye edilmektedir. Pika sendromu yaşayan anne adayının doktoruna, gıda olmayan şeyleri yeme isteği duyduğunu aktarması, bebek ve anne adayı sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Gebelikte Aşerme Ne Zaman Başlar?
Anne adayları bazen hiç sevmediği bir yiyeceğe bile aşerip onu yemek isteyebilir. Ekşi, çok tatlı, acı, baharatlı, meyve tarzı gıdalar anne adaylarının en çok aşerdikleri arasındadır. Peki hamilelikte aşerme ne zaman başlar?
Aşerme ne zaman olur? sorusunun bilimsel bir cevabı olmasa da genelde aşerme olayı hamileliğin ilk 3 ayında yaşanır. Hamilelerde aşerme ve tiksinmelerin en çok görüldüğü dönem, ilk trimesterde yani ilk 3 aylık dönemde olur. Vücuttaki hormonal değişimlerle birlikte ortaya çıkan aşermede, kusma ve bulantı da görülebilir. İkinci trimesterde aşermeler azalacağı gibi bazı anne adaylarında bu süreç tüm hamilelik döneminde devam edebilir.
Hamilelikte Aşerme Cinsiyeti Belirler mi?
Hamilelikte bebeğin cinsiyetini tahmin etmek için dile getirilen birçok batıl inanış vardır. Bunlardan biri de anne adayının aşerdiği tatlar ve yiyecekler üzerinden bebeğin cinsiyetini tahmin etmektir. Tatlı aşeren annenin bebeğinin erkek olacağına, ekşi ve tuzlu aşeren annenin bebeğinin ise kız olacağına inanılır. Bu inanış halk arasında “Ye ekşiyi doğur Ayşe’yi; ye tatlıyı doğur atlıyı” sözüyle desteklense de bunun bilimsel kanıtlanmış bir doğruluğu yoktur. Bebeğin cinsiyetini öğrenmenin en doğru ve sağlıklı yolu doktorun yapacağı ultrason muayenesidir.
Aşerme veya bazı besinlerden tiksinme
- Bir anne adayının beslenmesinde altın kuralın “dengeli ve sağlıklı bir diyet” olduğunu aklınızdan çıkartmayın. Aşerdiğiniz besinleri yemeniz alerji gibi durumlar haricinde sakıncalı değildir. Tabi ki aşırıya kaçmamak kaydıyla.
- Aşerme, beslenme şeklinizdeki bir dengesizlikten ortaya çıkabilir. Örneğin tahıl açısından zengin bir diyetle besleniyorsanız, yağ ve tatlılara karşı aşırı bir arzu duymaya başlayabilirsiniz.
- Protein açısından zengin bir beslenme şekli, gene şeker yeme isteğini; bol şeker tüketimi de, tuzlu yeme arzusunu artırabilir. Bazı vejetaryen kadınların hamilelik sırasında artan protein ihtiyacına bağlı olarak, et yeme arzusuna kapılması sık rastlanan durumlardan biridir.
- Aşerme bazen, anne adayının bilinçaltındaki isteklerinin ortaya çıkmasıyla kendini gösterir. Örneğin çocukluğunuzda çok sevdiğiniz ya da sizin için manevi bir anlamı olan yiyeceklere yöneliyor olabilirsiniz. Bu bilinçaltınızın hamileliğinize dikkat çekmek için yaptığı bir vurgu olabilir.
- Beslenme dengesini kurmak için, örneğin canınız çok fazla tatlı çekiyorsa, az karbonhidrat bol protein içeren sütlü tatlıları veya bol vitaminli taze mevsim meyvelerini tercih edebilirsiniz.
- Hamilelikte bazı besinlerin kokusuna tahammül edemeyecek şekilde iğrenmeniz de mümkün. Yemekten kaçındığınız besinler balık, peynir vb. beslenmeniz için önemli yiyeceklerse, bunları denk içerikli yiyeceklerle takviye etmeniz önemli.
- Hamilelikte çokça arzulanan çikolata, vücutta karmaşık biyokimyasal tepkimelere sebep olur. Çikolata, özellikle de bitter çikolata, zengin bir magnezyum ve demir kaynağıdır. Bu nedenle, eğer canınız çikolata çekiyorsa, bu hafif bir kansızlığın belirtisi olabilir. Bu mineralleri içeren daha tatlı gıdalar, magnezyum için hurma, incir, yemişler; demir için de kırmızı et, yumurta, fasulye ve yulaftır. Çikolatanın kendinizi iyi hissettiren etkisini ise, en iyi düzenli egzersiz yaparak vücudunuza yaşatabilirsiniz.
- “Pika sendromu” olarak adlandırılan, aslında yenmeyecek şeylere karşı bir ilgi görürseniz, bunları yeme isteğinizi bastırmaya çalışın ve kendinizi yenebilir bir besinle ödüllendirin. Kendinize Pika durumunun geçeceğini ve endişelenmemeniz gerektiğini söyleyin. Ancak bu durumun sizi iyice rahatsız ettiğini hissederseniz, o zaman doktorunuza danışın.
- Hamilelik sürecinde en doğru hareketlerden biri, bir hafta kadar bir beslenme günlüğü tutup, ne kadar dengeli beslendiğinizi incelemektir. Eğer diyetiniz yetersizse, doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Pek çok anne adayı aşermeyi, canının çektiği yiyecekleri yediği keyifli anlar nedeniyle çok sever. Gebeliğin normal bir belirtisi olarak kabul edilen aşermeyi siz de hamileliğiniz döneminde bir ya da birkaç kez yaşayabilirsiniz. Ancak unutmayın ki hamileliğiniz boyunca nasıl beslendiğiniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemli. Kontrollü ve sağlıklı beslenmeye dikkat ederek sizi mutlu eden aşerme döneminin tadını çıkarabilirsiniz.