Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelikte Kilo Kontrolü

Hamilelikte aşırı kilo alımını önlemek için çeşitli sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmek gerekir. Hamilelikte anne adayının alması gereken kalori miktarı günlük  300 kalori  kadar arttığından bunu fazladan iki porsiyon meyve veya daha fazla tam tahıllı besinler, protein gibi besinler yiyerek karşılayabilirsiniz ancak eskilerin deyimiyle iki canlı olduğunuz için iki katı yemeniz gerekmiyor.

Anne adaylarının en büyük korkusu aşırı kilo almak ve bu kiloları sonrasında verememek. Kimi kadınların yaşadığı bu sorun, metabolizmadan kaynaklandığı kadar, gereğinden fazla ve aşırı kalorili gıdalarla beslenmekten de kaynaklanıyor. Anne adaylarının bebeklerinin ve kendilerinin besin ihtiyaçlarını karşılarken, dengeli beslenme ile aşmadan sağlıklı bir hamilelik geçirmeleri mümkündür. Doktorlar, çok zayıf anne adaylarının hamilelikte 15 kilo, kilolu annelerde ise 11 kilo alımının birer sınır olarak kabul edilmesini öneriyorlar. Anne adayının kilo alımı çok hızlandıysa ve bu sınırlar aşılacağa benziyorsa yediklerine dikkat etme zamanı gelmiş demektir. Zaten hamilelikte iyi beslenmek demek asla aşırı yemek yemek değildir.

Bebeğin ve annenin sağlığı için temel gıdalardan mutlaka alınmalıdır

  • Hamilelerin beslenme listesinde, normal beslenme listelerine oranla 300 kalori daha fazla olmalıdır. Folik asit, omega-3, demir, kalsiyum, magnezyum gibi besinlere de ihtiyaç artabilir.
  • Hamilelikte ideal diyet listesi aslında doğru, sağlıklı ve dengeli  beslenme çerçevesinde olan tüm gıdaları içerir. Beslenmede çeşitlilik hamile adaylarının tüm ihtiyaçlarının karşılanması için gereklidir.
  • Hamilelerin, hamileliklerinin dördüncü ayından sonra beslenme konusunda son derece disiplinli davranmaları gerekir. Ancak bu sevmedikleri gıdaları zorla yemeye çalışmalarını gerektirmez. Sevmedikleri besini ikame edecek, onun yerini tutacak diğer ürünlere ağırlık vermelidirler. Örneğin et sevmeyen hamileler, kuru baklagillere, süt sevmeyen hamileler peynir veya yoğurda ağırlık verebilir.
  • Hamilelerin beslenme listesinde muhakkak, et, süt ürünleri, balık, meyve ve sebzeler, baklagiller ve tam tahıllar, bol lifli gıdalar bulunmalıdır.
  • Hamileler üç ana öğünün yanında iki veya üç ara öğün yapmalı, bu aralarda kuruyemiş, süt ve süt ürünleri, taze ve kuru meyve tüketimelidir.
  • Hamileler, su ihtiyacının karşılanması için günde en az  2-3 lt su içmeye özen göstermelidir.

Hamilelikte ideal beslenme listesi nasıl olmalıdır?

  • Protein ihtiyacı için et, yumurta ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Protein temel bir besin maddesidir.
  • Kalsiyum ve protein ihtiyacı için süt ve süt ürünleri de beslenmede yer almalıdır. Kalsiyum, büyümede önemli rol oynar. Kemik ve diş oluşumu için gereklidir. Yeterli kalsiyum alımı, annenin uzun vadede kemik sağlığı için önemlidir.
  • Büyüme ve gelişme için vitamin ve mineralleri sağlayan bir diğer besin gurubu da sebze ve meyvelerdir. Anne adayı sevdiği bütün yeşil, mor sebzelerden salatalarda ve yemeklerde tüketmeye dikkat etmelidir. Meyve ise ara öğünleri daha sağlıklı hale getirmek ve tatlı isteğini bastırmak için idealdir.
  • Tahıllar kalori ve B grubu vitamin ihtiyacı için anne ve bebek için son derece önemlidir.
  • Ayrıca doktor tavsiyesiyle anne adayları omega-3, demir ve folik asit takviyesi alabilir. Bu üç ihtiyacı karşılamak için özellikle ceviz, yeşil yapraklı sebzeler ve balık tüketimine dikkat etmek gerekir.
  • Kızartmalardan, doymuş yağlardan, işlenmiş gıdalardan, pastane ürünlerinden ve abur cuburlardan uzak durmak da fazla kilo alınmasını engeller.
  • Hamilelerin ayrıca aşırı tuz ve şeker kullanımından özellikle kaçınması gerekir.