Bedeninize gösterdiğiniz ilgi, sağlıklı bir anne olmanız dışında vücudunuzun eski haline daha çabuk dönmesini sağlar. Bu dönemde vücut temizliğinize ve bakımınıza dikkat ederek bu iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Bunun yanı sıra kozmetik ürünleri kullanırken, bebeğinizin fiziksel ya da zihinsel gelişimini engellememek için de çok hassas davranmanız gerekir.
Duş alırken dikkat edilmesi gerekenler
- Hamilelik döneminde ter bezleri normalden fazla çalışır; her gün duş almanızda yarar var.
- Banyoda 15 dakikadan daha uzun süre kalmayın.
- Suyun ılık olmasına dikkat edin. Fazla sıcaklık zararlı olabilir.
- Banyo camınızı aralayın ki içeriye temiz hava girebilsin.
- Güvenli olması için banyo kapınızı kilitlemeyin.
- Küvetinize kaymayı önleyici paspas serin ki dengeniz bozulursa kaymayın.
- Doğal sabunlar kullanın. Saçınızı bile doğal zeytinyağlı sabunla yıkayın.
- Banyodan sonra çatlakları önlemek için karın ve göğüs bölgenize bebe yağı sürün.
Göğüs bakımı için öneriler
Bu dönemde en çok özen göstermeniz gereken bölgelerden biri de göğüslerinizdir.
Göğüsleriniz şiştiği için çatlaklar oluşabilir. Bunu engellemek için, ılık bir duştan sonra nemlendirici kremle göğüslerinize masaj yapabilirsiniz. Sarkmalarını engellemek için, göğüslerinizi günde iki defa soğuk suyla yıkayabilirsiniz.
Saç bakımı ve makyaj için öneriler
- Bu dönemlerde saçlarınız parlaklığını ve canlılığını yitirebilir. Şekli vermeniz her zamankinden daha zor olabilir. Saçlarınızı sık sık yıkamanız bu duruma iyi gelecektir.
- Saç boyalarındaki kimyasal maddeler üzerine yapılan araştırmalar, boyanın bebeğinize zarar verecek etkileri olmadığı yönündedir. Yine de doğum sonrasına kadar saçlarınızı boyatmamanız daha tedbirli bir yaklaşım olacaktır.
- Değişiklik yapmak, beyazlarınızı gizlemek veya dip boya yaptırmak istiyorsanız, gebeliğin ilk üç ayından sonra bitkisel saç boyaları kullanabilirsiniz.
- Saç düzeltici jöleler, kimyasal oluşumları nedeniyle tavsiye edilmez.
- Perma yaptırırken kullanılan kimyasal maddeler, saç derisinden emilerek kana karışabilir. Bu yüzden doğum sonrasına kadar saçlarınızın doğal kalmasında fayda var.
- Makyaj yapmak bebeğe zarar vermez. Yine de hamilelik boyunca cildinize değecek tüm malzemelerin doğal olmasına dikkat etmeniz önerilir.
Cilt bakımınızda kullanabileceğiniz 8 bitkisel maske önerisi
Hamilelik döneminde cilt problemleri artar ve cildin nefes alması önem kazanır. Bu yüzden yatmadan önce cildinizi temizlemeli ve yüzünüze besleyici kremler sürmeniz önerilir. İşte uygulayabileceğiniz bazı bitkisel maskeler:
- Bir limonu kabuklarıyla birlikte robottan geçirerek püre yapın. İçine biraz su ekleyerek yüzünüze sürdükten sonra 5 dakika bekleyin ve temizleyin. Böylece gözenekleriniz temizlenerek, cildiniz canlanır.
- Cildinizi temizlemek için bir yumurta sarısı, bir çorba kaşığı susam yağı ve 3 - 4 damla limon suyunu iyice karıştırıp, yüzünüze sürdükten sonra 10 dakika bekleyin.
- Cildinizin çok çabuk kuruyorsa 5 - 6 tane çileği ezerek sütle karıştırdıktan sonra yüzünüzde 10 dakika bekletin ve bol suyla yıkayın.
- Cildinizi tazelemek için 1 ölçek bal, 3 - 4 damla limon suyu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağını karıştırıp yüzünüze sürdükten sonra 20 dakika bekleyin ve bol suyla yıkayın.
- Ferahlık ve arınma hissi için 1 elmayı sütte pişirin ve ezerek püre yapın. Yüzünüzde 20 dakika bekletin ve bol suyla yıkayın.
- Yağlı ciltler için arındırıcı etkiye sahip salatalık idealdir. Yarım avokado, yarım salatalık, 1 yumurta beyazı ve çok az sütü blenderden geçirin. Buzdolabında biraz soğuttuktan sonra maskeyi yüzünüzde 30 dakika bekletin ve ılık suyla yıkayın.
- 1 adet muzu biraz sütle püre yaparak yüzünüze sürdüğünüzde, yumuşacık bir teniniz olacaktır.
- Cildiniz için en ideal koruyucu baldır. 1 limonun suyuna, 3 çorba kaşığı bal ve biraz da gliserin ekleyin. Yüzünüzde 15 dakika bekledikten sonra yıkadığınızda, cildinizi sağlıklı bir şekilde nemlendirmiş olursunuz.
Diğer maskeleri haftada bir, bu maskeyi ise ayda bir kez uygulayabilirsiniz.
El ve ayak bakımı için öneriler
- Tırnaklarınız bu dönemde donuk bir renk alır ve çok çabuk kırılır. Tırnaklarınızın katmanlara ayrılmaması için besleyici ve parlatıcılar kullanabilirsiniz.
- Tırnaklarınızı üç günde bir havalandırmalısınız. Çünkü bu dönemde oje sürmek tırnağın kurumasına neden olur.
Diş ve dudak bakımı için öneriler
- Hamile kadınların tükürüklerinde bulunan ve diş minelerini etkileyen maddeler, bu dönemde diş çürümelerine sebep olur.
- Dişlerin sağlamlaştıran ‘flüor’ maddesi azalır. Bu nedenle hiç bir ağrınız olmasa bile düzenli olarak diş doktorunuza gitmeniz önerilir.
- Diş muayenesini aksatmamanız, vücudunuzda enfeksiyon çıkmasını ve bunun bebeğinizin sağlığını etkilemesini de önleyecektir.
- Ara sıra dişlerinizi bir antiseptikle çalkalamanız, mikropların dişlerinizde yuvalanmasını önler.
- Dudaklarınız çatlıyorsa; 50 gram bal mumunu bir kaba koyarak, ocakta eritin ve üzerine 200 gram susam yağı ekleyin. Bu karşımı her gün dudaklarınıza sürün.