Hamilelik hormonları olarak da bilinen östrojen ve progesteron, gebeliğin sağlıklı ilerlemesini sağlarken bir yandan da anne adayının dişlerinde bazı sorunlara yol açabilir. Bu hormonların artışı, anne adayının ağzındaki asit seviyesini artırarak diş çürüğü oluşumuna neden olabilir.
Hormonal değişimler, diş etlerindeki kan damarlarını da genişletip kan akışını artırabilir. Bunun sonucunda ise diş etleri bakterilere karşı daha hassas hale gelerek hamilelikte diş eti iltihabı gibi sorunların görülmesine yol açabilir.
Genellikle gebeliğin ilk üç ayında yani birinci trimesterde görülen kusmaya bağlı olarak da mide asitleri dişe zarar verip çürük riskini artırabilir. Anne adayının ilave şekerli gıdalarla beslenmesi de diş sorunu yaşama ihtimalini artırabilir. Buraya kadar ¨Hamileyken diş neden ağrır?¨ sorusunun cevabını verdik. Peki, ilaç kullanımının sınırlı olduğu gebelikte diş ağrısı yaşandığı zaman ne yapılabilir?
Gebelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Anne adayı, diş ağrısı yaşadığında öncelikle diş hekimine başvurmalıdır. Doktor ile görüşene kadar diş ağrısını hafifletmek için ise evde şunlar uygulanabilir:
-
Ilık su ve tuzla ağız çalkalanarak gargara yapılabilir.
-
Diş ağrısını hafifletmek için yanağa soğuk kompres uygulanabilir.
-
Diş ağrısına neden olan sıcak, soğuk ya da tatlı gibi yiyecek-içecekler tespit edilerek doktor muayenesine kadar bu gıdaları tüketmemeye özen gösterilebilir.
Hamilelikte birçok diş probleminin güvenle tedavi edilebildiğini bilmekte fayda vardır. Tabii gebelikte diş ağrısına neden olan ağız sağlığı problemi tedavi edildikten sonra da düzenli olarak diş bakımı yapmaya özen gösterilmelidir.
Hamilelikte Diş Bakımı Nasıl Olmalı?
Gebelikte ağız sağlığını korumak için yapılabilecekler şunlardır:
-
Kustuktan sonra mide asitleri diş yüzeyini kaplar. Bu nedenle kustuktan sonra dişi hemen fırçalamak diş minesine zarar verebilir. Anne adayı kustuğu zaman ağzını su ile çalkalayabilir, ağzının temizlemek için gargara yapabilir. Kustuktan bir saat sonra ise diş fırçası kullanılabilir.
-
Dişler günde en az iki kez fırçalanabilir. Günde bir kez ise diş ipi ile diş araları temizlenebilir.
-
Dişlerini fırçalarken midesi bulanan hamileler, yumuşak bir diş fırçası tercih edebilir. Dişlerini fırçalarken derin nefes alarak rahatlamaya alışabilir.
-
İlave şekerli gıda tüketimi sınırlandırılabilir.
-
Genel diş sağlığını korumak için hamilelikte kalsiyum içeren besinler tüketmeye özen gösterilebilir.
Yukarıda bahsedilen uygulamalar düzenli olarak yapılarak gebelikte diş ağrısı yaşama riski en aza indirilebilir. Diş ağrısı yaşandığı zaman yaşanan rahatsızlığı hafifletmek için evde bazı uygulamalar yapılabilse de en güvenli yol, diş doktoruna muayene olmaktır. Ayrıca anne adaylarının 6 ayda bir diş doktoruna muayene olması önerilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta