Hamilelikte Doktor Kontrolü
Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk günden beri çok heyecanlısınız. Muhtemelen yaşayacağınız değişimleri, bebeğinizin hangi evrede neler yaşadığını sürekli araştırıyorsunuz. Fakat bunlarla ilgili net cevapları kesinlikle hamilelikte doktor kontrolü esnasında alacaksınız. Bu hem aklınızdaki soru işaretlerinin yanıt bulması hem de sizin ve bebeğinizin sağlığı için çok önemli. Çünkü hamilelik adım adım takip edilmesi gereken güzel ve önemli bir süreç.
Hamilelikte kontrol sıklığı, kontrol zamanları ve detaylarını ele aldık. Sorunsuz ve güvenli bir süreç için doktorunuzla olan ilişkinizin özetini çıkardık.
Hamilelikte Doktor Kontrolü ve Önemi
Hamilelikte doktor muayenesi, annenin bu süreçte risk altında olmaması, riskleri tespit edip önlemlerin alınması ve bebeğin sağlıklı doğması açısından önem taşıyor. Hamilelikte kontrol, gebeliğin doğru bir şekilde saptanması, varsa gebede risk faktörlerinin belirlenmesi, hem anne hem de bebeğin sağlık durumunun değerlendirilmesinin yanında anneyi süreç için bilinçlendirmek adına gereklidir.
Hamilelikte Doktor Kontrolü Ne Sıklıkta Olmalıdır?
İşte, en önemli soru. Hemen herkes hamilelikte doktor kontrolünün önemini biliyor. Fakat bunun sıklığı konusunda bilmeniz gerekenler var. Doktorunuz, durumunuza göre belli bir sıklık belirleyecektir; fakat genel olarak gebelikte doktor kontrolü zamanları şu şekildedir:
İlk Kontrol
Regl zamanınız 7-10 gün arası geciktiyse; gebelik, idrar veya kan testi pozitif çıktıysa ilk kontrolünüzün zamanı geldi demektir. Öncelikle ultrason ile gebelik kesesinin yeri tespit edilir. Bu muayene şekli iç veya dış gebeliğin tespit edilmesi için önemlidir. Gebenin ilk fizik muayenesinde kan basıncı, boy ve kilo ölçümünü yapılır. Eğer annenin ilk gebeliği değilse önceki gebeliklerde doğum şekli, bebeğin kaç kilo doğduğu, herhangi bir sakatlığı olup olmadığı sorgulanır. Bu ilk kontrolden sonra doktorunuz hangi sıklıklarla muayeneye gitmeniz gerektiğini söyleyecektir.
11 - 14. Hafta
İkili tarama testi ve fetal burun kemiği incelemesi yapılır.
16 - 20. Hafta
Bebeğin sinir sisteminde gelişim defekti olup olmadığının anlaşılması için AFP testi yapılır ya da AFP’yi de içeren 3’lü test istenir. Hemoglobin ve ferritin testleri ile kan seviyeniz, demir depolarınız kontrol edilir.
20 - 24. Hafta
Bu haftalar arasında yapılan testlerde detaylı iç organ taraması gerçekleştirilir. Kansızlık tespiti için kan sayımı tekrarı, bebeğinize giden kan akımının yeterli olup olmadığının anlaşılabilmesi için uterin arter doppler’i istenir.
24 - 28. Hafta
Gestasyonel diyabet taraması için glukoz yükleme testi yani şekerli su testi yapılır.
28 ve Sonrası
Bu haftalardan sonra odak daha çok bebektir. Ultrasonla bebeğe bakılır. Kan uyuşmazlığı olup olmadığı kontrol edilir. 36. haftadan sonra artık NST ile bebeğin kalp atışlarının dinlenmesine başlanır ve bebeğin rahim içerisindeki konumu, rahatlığı tespit edilir.
36, 38 ve 39. haftalarda birer kez NST yapılır, ultrasonla bebeğin gelişimine bakılır.
40. hafta dolduğunda bebek hala doğmadıysa kontroller doğum başlayana kadar 3 günde bir yapılır ve bebeğin suyunun yeterli olup olmadığı tespit edilir. Bunun dışında kalp atış ritmi de kontroller arasındadır.