Son yıllarda giderek popülerlik kazanan dövme, kimileri için bir alışkanlık ve tutkuya dönüştüğünden, kimileri için ise görsel bir aksesuar olarak görüldüğünden tercih ediliyor. Siz de cildinizde size özel bir mesajın, beğendiğiniz bir çizim veya desenin kalıcı olarak yer almasını isteyebilirsiniz. Ancak hem bebeğiniz hem de kendi sağlığınız için Hamilelikte dövme yaptırılır mı? sorusunun yanıtını bilmeniz, dövmeyi ne zaman ve nasıl yaptırmanız gerektiğini öğrenmeniz oldukça önemlidir.
Gebelik döneminde ciltte renk değişiklikleri, yağ salınımında artma ve yağlanma, kıl yapısında değişme ve kıllanmada artış gibi pek çok fizyolojik değişim meydana gelir. Hamilelikte vücudunuzda olan bu değişimler, sizi bazı durumlarda risklere karşı daha açık hale getirir. Kanamaya eğilimli, egzama, mantar ve enfeksiyonlara açık, alerjik reaksiyona yatkın olunan cilt uygulamalarına yönelik, bu dönemde çok dikkatli olmanız gerekebilir. Bu nedenle de uzmanların ‘Hamilelik döneminde dövme yaptırılır mı?’ sorusuna yönelik bazı uyarı ve tavsiyelerini özellikle uygulamaya özen göstermelisiniz.
Hamilelikte dövme yaptırılır mı?
Dünyada tarihi çok eski zamanlara dayansa da 20. yüzyılın başından itibaren giderek popüler hale gelen dövmenin hamilelikte yaptırılması, uzmanlara göre bazı riskler taşır. Her ne kadar bu konuyla ilgili yeterli araştırma yapılmamış olsa da doktorlar hamilelikte dövme yaptırmayı genellikle tavsiye etmemektedir. Dövme yaptırmanın hamileler için pek çok risk oluşturduğunu ifade eden uzmanlar, dövme yaptırmak için doğumun gerçekleşmesini beklemenin en doğrusu olduğunu belirtmektedirler.
Peki uzmanlara göre hamilelikte dövme yaptırmanın riskleri nelerdir? Hamilelikte dövme yaptırmanın sakıncaları arasında şunlar yer alır;
-
Dövme mürekkebinin içinde birçok kimyasal madde bulunur ve mürekkep kısmi olarak vücut tarafından emilebilir. Bu kimyasal maddeler sağlığa zarar verebilir.
- Hamilelerde artan gebelik hormonlarına bağlı olarak sistemik bazı değişiklikler olur ve bunlara bağlı olarak dövme yaptırıldığında bazı komplikasyonlar görülebilir.
- Hamilelikte cilt daha hassas olduğu için dövmede kullanılan iğneler, alerjiye neden olabilir. Mürekkebe veya iğneye karşı alerjik reaksiyonlar oluşabilir.
- Yeni bir dövme aslında açık bir yaradır ve bu nedenle enfeksiyona duyarlıdır. Özellikle ağrı ve kanamalar ile deride meydana gelebilecek lokal enfeksiyonlar yaşanabilir. Hamileyken dövme yapılmasıyla Hepatit B, Hepatit C ve HIV gibi enfeksiyonlara yakalanma riski mevcuttur.
- Dövme işlemi genelde acılı ve ağrılı bir işlemdir. Hamilelik döneminde bu durum bilinç kaybı, bayılma, ağrı hissi, kasılma gibi durumlar oluşturabilir.
- Hamilelik sırasında cilt gerilir ve kilo artışı olur. Bu nedenle bebek doğduktan ve hamilelikte alınan kilolar verildikten sonra dövmenin görünümü değişebilir.
- Hamilelerin bedeni gibi düşünce ve hissettikleri de hamilelik sonrasında değişebilir. Anne adayı, hamilelik sırasında istediği bir dövme figüründen, doğumdan sonra vazgeçip pişman olabilir.
- Dövme ile birlikte enfeksiyon kapılması halinde, doğumdan önce iyileşmek çok önemlidir. Bu iyileşme döneminde de anne karnındaki bebeğin zarar görmemesi gerekir.
Tüm bu nedenlerden dolayı hamilelere, bebek doğana kadar dövme yaptırmak için beklemeleri önerilir. Dövme yaptırmak önemli bir karardır ve hamileyken bu karar sadece sizi değil bebeğinizi de etkileyebilir.
Hamileyken dövme yaptırmadan önce tüm potansiyel riskleri düşünmelisiniz. Ayrıca hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de dövme yaptırmanın, sağlık açısından bazı riskleri olabilir. Emzirme döneminde de dövmeden kaynaklı enfeksiyon riski bulunur. Hamilelikte de emzirirken de hem kendinizi hem de bebeğinizin sağlığını göz önüne alarak dövme yaptırmaya karar vermeniz daha doğru olacaktır.
Hamilelikte dövme yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler
Hamilelik sırasında sağlık güvenliği konusunda bazı riskler taşısa da bazı anne adayları, bu dönemde dövme yaptırmayı seçebilir. İşte bu durumda, hamilelikte dövme yaptırmanın oluşturabileceği tüm riskleri azaltmak ve olası önlemleri sağlamak için özellikle bazı konulara dikkat etmek gerekir.
Siz de hamilelikte dövme yaptırmaya kararlıysanız, hamilelikte dövme yaptırırken dikkat edilmesi gerekenleri içeren şu maddelere özellikle özen göstermelisiniz;
- Dövme işleminin güvenli ve sağlıklı gerçekleşmesinin en önemli faktörü hijyendir. Hamileyken dövme yaptırmak istiyorsanız ilk dikkat etmeniz gereken nokta, dövme stüdyosunun temizliği olmalıdır.
- Dövme yapmak için ayrı ve temiz bir alanı olan dövme stüdyosu tercih edebilirsiniz.
- Stüdyoda iğneler ve diğer ekipmanların temizlenmesinde kullanılan otoklav cihazının olmasına ve kullanılmasına özen gösterin. Tek kullanımlık olmayan aletler mutlaka dezenfekte edilmiş olmalıdır.
- Güvenilir, işinde ehil bir dövme sanatçısı seçin.
- Dövme yapan kişinin yeni açılmış lateks eldivenler taktığından emin olun.
- Dövme yaptırırken kullanılan iğnenin yeni açılmış olmasını kontrol edin. İğnenin bir seferden fazla kullanılmaması gerekir. Bu önlem Hepatit B ve HIV gibi iğne yoluyla kişiden kişiye geçebilen tehlikeli durumları önlemeyi sağlar.
- Dövme yapılırken kullanılan iğnelerin yanında mürekkebe de dikkat etmelisiniz. Dövme için kullanılan boyalar veya mürekkep de steril olarak paketlenmiş ve açılmamış olmalıdır. Kullanılan mürekkepler tek seferlik olmalı ve dövme seansı bittikten sonra atılmalıdır.
- Hamileyken dövme yaptırmaya karar verirseniz ve kadın doğum uzmanınız tarafından onay alırsanız, hamileliğin erken döneminde, fetüsün organ oluşturmaya başladığı ilk 12 haftada dövme yaptırmaya özen gösterin.
Dövmede kullanılan mürekkep bir risk faktörü olabilmektedir. Bazı dövme mürekkepleri ağır metaller içerebilir. Bu nedenle dövme yapan kişinin kullandığı mürekkepler konusunda bilgi edinmeniz ve ağır metaller içeren mürekkep kullanıyorsa dövmeyi doğum sonrasına ertelemeniz gerekebilir.
Dövme yapıldıktan sonraki 24 saat içinde dövme sanatçısının ulaşılabilir olmasına dikkat edin. Dövme uzmanınız, sizinle iletişim bilgilerini paylaşmalıdır. Ayrıca dövme yapacak olan kişinin, hamileliğinizden haberdar olması da önemlidir. Bu nedenle randevu alırken dövme sanatçınıza hamile olduğunuzu söylemeyi unutmayın. Ancak bütün bunlara rağmen içiniz rahat etmiyorsa, dövme yaptırmaktan vazgeçmeniz en iyisi olacaktır. Herhangi bir enfeksiyonun oluşmasından kaçınmak için dövme yaptırmayı, hamilelik sonrasına erteleyebilirsiniz.
Eğer hamile iken dövme yaptırdıysanız, işlemin ardından uygulamanız gereken adımları mutlaka yerine getirmelisiniz. Yapılırken oluşan küçük delik ya da çiziklerde kanama olduğu için işlem sonrası dövmede oluşan yaranın bir iyileşme süresi vardır. Bu nedenle dövme yaptırdığınız kişiden, işlem sonrası bakım ve temizlik hakkında mutlaka bilgi alın.
Ateş, üşüme, dövmede kırmızı lezyonlar, dövmenin yapıldığı bölgede kokulu akıntı, dövme yapılan yerin sertleşmesi veya şişmesi, dövmenin yapıldığı yerde ya da etrafında koyu lekelerin yayılması gibi durumlar enfeksiyon kapıldığının göstergesidir. Böyle bir durumda mutlaka acilen doktora başvurmak gerektiğini unutmamalısınız.
Dövmem var, hamilelikte sorun yaşar mıyım?
Hamilelik öncesinde yaptırmış olduğunuz dövmeniz olabilir. Hamilelikten önce zaten dövme yaptırdıysanız, mevcut dövme mürekkebinin büyüyen bebeğiniz üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığıyla ilgili endişe duyabilirsiniz. Hamilelik sürecini ya da bebeğin sağlığını olumsuz etkilemesi konusunda kaygılanarak, ‘Dövmem hamilelikte sorun oluşturur mu?’ diye düşünebilirsiniz. Hamilelik öncesi dövme yaptırmanın, hamilelik ve bebek üzerinde olumsuz bir etkisi olduğuna dair bir kanıt yoktur. Tek sıkıntı, dövmenizin nerede olduğuna bağlı olarak, hamilelik sırasında cildiniz esnediği için dövme görüntüsü bozulabilir.
Bel bölgenizde hali hazırda bir dövmeniz varsa, bu durum doğumda epidural kullanımını etkilemez. Bu konuda bel dövmesi olan ve epidural alan hamileler için var olabilecek riskler üzerine yapılan çalışmalarda, riskler olduğunu gösteren kesin bir veriye rastlanmamıştır. Uzmanların genel kanısı, bel dövmesi ile epidural yaptırmanın güvenli olduğu, bu yüzden endişelenecek bir durum olmadığı yönündedir.
Hamilelik sırasında dövme sildirebilir miyim?
Doğumdan önce cildinizdeki bir dövmeyi sildirmek mi istiyorsunuz? Hamileyken dövme sildirmeyi düşünmenizin birçok nedeni olabilir. Ama bu fikrinizi hayata geçirmeden önce hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklı ve güvenli bir işlem olup olmadığını araştırmalısınız.
Lazerle dövme silme, dövme mürekkebini vücudunuzun emebileceği küçük parçacıklara ayırarak çalışır. Uzmanlar hamilelik sırasındaki belirli risk faktörleri nedeniyle, lazerle dövme sildirme işlemine başlamak için bebeğin doğumunu beklemeyi önerir. Hamilelik sırasında dövme sildirmenin bazı riskleri vardır;
- Lazerle dövme silme, dövme mürekkebini vücudun emdiği, filtrelediği ve serbest bıraktığı küçük parçacıklara ayırmak için lazer enerjisini kullanarak çalışır. Bağışıklık sistemi bu süreçte önemli bir rol oynar. Anne adayının bağışıklık sistemi lazer uygulamasına tepki verebilir.
- Dövme sildirme sırasında mürekkep parçalanır ve vücutta dolaşır. Bu parçacıkların plasenta bariyerini geçip geçemeyeceğini kesin olarak bilinmemektedir. Parçalanmış dövme mürekkebindeki kimyasalların anne adayını ve bebeğinin sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Hamile olduğunuzu öğrenmeden önce dövme sildirme işlemine başladıysanız hemen endişelenmeyin. Dövme sildirme seanslarına doğumdan sonra tekrar başlamak üzere ara verebilirsiniz. Hamileyken bilmeden dövme sildirme seansı geçirdiğiniz için endişeleniyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.
‘Hamilelikte dövme yaptırılır mı?’ sorunuz gibi 9 aylık hamilelik döneminizde pek çok konuda cevabını merak ettiğiniz soru aklınıza takılabilir. ilkadımlarım.com’da sizler için hazırladığımız Hamileyim kategorisindeki içeriklerde, aklınızdaki bu sorulara ilişkin cevaplar bulabilirsiniz. Ayrıca İlkadımlarım Akademi’de yayınlanan hamilelikle ilgili eğitim videolarını izleyebilir, İlkadımlarım Akademi takviminde yer alan uzmanlardan ücretsiz canlı eğitimler hakkında bilgi alabilirsiniz.