Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelikte Hayvan Beslemek

Hamileler Köpek Besleyebilir mi?

Hamilelikte köpek beslemek sağlık açısından genellikle bir sakınca barındırmamakla birlikte doktorunuzun tavsiyesine başvurmanız faydalı olabilir. Hamilelik dönemi ve sonrasında köpek besleme ile ilgili sorun yaşamamak için izleyebileceğiniz birkaç adım bulunur:

  • Köpeğinizin ısırma ya da atlama gibi alışkanlıkları varsa doğumdan önce köpeğinizi eğitin.
  • Karnınıza sıçramasına izin vermeyin.
  • Aşılarını düzenli olarak yaptırın.
  • Köpeğinizle yakınsanız eşiniz ya da aile üyelerinden birisinin onunla daha çok vakit geçirerek bebeğinizin doğumu ile evdeki değişikliklere hazırlanmasına yardımcı olun.

Hamileler Kedi Besleyebilir mi?

Evde kedi beslenmesi ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli konu toksoplazmadır. Toksoplazma, kedilerin dışkılarıyla salgıladıkları bir parazit türünün (Toxoplasma Gondi) sebep olduğu enfeksiyondur. Eğer hamile kalmadan önce de kediniz varsa toksoplazmaya bağışıklığınız olabilir. Kan testi yaptırarak toksoplazmaya bağışıklığınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca toksoplazma enfeksiyonuna sadece kedi dışkısı değil, çiğ et yemek ya da bahçe toprağı ile çıplak elle uğraşmak da sebep olabilir. Hamilelikte kedi beslemek ile ilgili bazı noktalara dikkat ederek kedinizle birlikte bebeğinizi karşılayabilirsiniz:

  • Toksoplazma bağışıklığınızı belirlemek amacıyla kan testi yaptırın.
  • Kedinizin kumunu ailenizin başka bir üyesinin temizlemesini isteyin.
  • Kedinizin sokağa çıkarmayın.
  • Sokak kedileri ile temas etmeyin.
  • Kedinizi az pişmiş etle beslemeyin.

Hamileler Kemirgen Hayvan Besleyebilir mi?

Hamilelikte Gine domuzu, hamster gibi kemirgen hayvanların beslenmesi tavsiye edilmez; çünkü kemirgenler, anne adayı ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilecek LCMV (lenfositik koriomeningitis virüsü) taşıyabilir. Hayvanın idrarına, dışkısına ya da tükürüğüne temas ederek kapılabilen bu virüs, düşüğe ve doğum kusurlarına sebep olabilir.

Hamileler Kuş Besleyebilir mi?

Kuşların enfeksiyon taşıma ihtimali çok düşüktür. Bu sebeple hamilelikte kuş beslemek endişe edilmesi gereken bir durum olmayabilir. Ancak kuşunuzun sağlıklı olduğundan emin olmak için hamilelik döneminde düzenli olarak veterinerinizle görüşmenizde fayda bulunur. Ayrıca güvercin ve benzeri yabani kuşlar ve onların kafesleri ile temas etmemeye de dikkat edin. Bu tür kuşlar, histoplazmoz adı verilen bir mantar enfeksiyonu taşıyabilirler. Kendi kuşunuzun kafesini temizledikten sonra da ellerinizi sabunlu su ile yıkayın.

Bilmeniz Gereken Kritik Noktalar

Hamilelikte evde hayvan besleme konusunda bilmeniz gereken diğer kritik noktalar şu şekildedir;

Hayvanlara Karşı Alerjide Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Hamilelikte evcil hayvan beslemek ile ilgili akla gelen konulardan birisi de alerjidir. Hayvanlara karşı alerji sıkça karşılaşılan bir durumdur. Köpeklerin tükürüğü ve kedilerin derisinde bulunan yağ bezleri alerjiyi tetikler. Evcil hayvanınızı evinizden çıkarsanız bile alerjenler yaklaşık 6 aya kadar evde kalabilir. Bebeğinizde alerji olabileceğini düşünüyorsanız atabileceğiniz adımları veterineriniz ve doktorunuzla konuşmanızda fayda var. Evcil hayvanınız ve bebeğiniz bir arada büyüsün ve dost olsun istiyorsanız da bebeğinizin bağışıklığını güçlendirerek alerji görülme riskini düşürmeye yardımcı olabilirsiniz.

Evcil Hayvanınız ve Bebeğiniz Dost Olsun

Ebeveynlerinde alerji bulunuyorsa bebeğinizde alerji ortaya çıkma ihtimali %70’tir. Ancak sahip olduğunuz alerji türünün aynısı bebeğinizde görülmeyebilir. Bu oran, bebeğinizde alerji ortaya çıkma ihtimalini belirtir. Beslenmesine dikkat ederek bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olabilirsiniz. Böylece bebeğiniz daha ilk günden sorumluluğunu taşıyacağı bir arkadaşa sahip olma şansını yakalayabilir.

Anne sütü içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller ile bebeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine yardımcı olur. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmenin, riskli bebekleri alerjik hastalıklara karşı koruduğu bilinmektedir. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda alerji riski taşıyan bebekler için doktora danışılmalıdır.