Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelikte iş Hayatı

Hamileliğinizi patronunuzla ve iş arkadaşlarınızla paylaştınız. İlk tanışmaya kadar, hemen hemen 9 ay sürecek bir sabırsızlık içindesiniz. Hamilelik sürecini nasıl geçireceğiniz ise bir tercih meselesi… Bebeğinizi aylar boyu evde bekleyebilir ya da iş yeriniz de dahil, bulunduğunuz her yerde O’na ev sahipliği yapabilirsiniz.

Hamilelik, duygularda ve yaşam standartlarında bazı değişiklikleri beraberinde getiren bir süreçtir. Anne adayları hamilelik döneminde fizyolojik ve psikolojik olarak birçok değişim yaşar. 

Hamilelikte İş Hayatını Kolaylaştıracak Yöntemler

Kendinizi iyi hissediyorsanız, sizin ya da bebeğinizin bir sağlık problemi yoksa iş hayatına devam edebilirsiniz. Hamilelikte iş hayatınızı sürdürecekseniz hamilelik sürecinizi kolaylaştıracak yöntemleri uygulayabilirsiniz. 

  • Öncelikle patronunuza ve iş arkadaşlarınıza açık olun, onlara hamile olduğunuzu söyleyin. Hamileliğinizi ve yaşadığınız süreci bilmeleri size yaklaşımlarını ve davranışlarını olumlu yönde etkileyebilir. Hem ruh haliniz hem de fiziksel değişimlerinize karşı daha toleranslı olabilirler.

  • Patronunuzla görüşüp iş hayatınızda geçici bir değişiklik isteyebilirsiniz. Nitekim yasalara göre, anne adaylarının doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta, yani toplam 16 hafta çalışmama hakkı var. İsteyen ve sağlık durumu uygun olan anneler ise doktor onayıyla beraber doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilirler.

  • İşyerindeki yetkililere hamileliğinizin gidişatı ve sağlığınız hakkında zaman zaman bilgilendirme yapın. Böylece sağlık durumunuzda oluşabilecek risk ya da sıkıntılara karşı iş yükünüzü ya da dinlenme sürelerinizi değiştirme şansınız olabilir. 

  • İşinizin standartları evden çalışmaya imkan veriyorsa, işyerinden bu yönde bir talepte bulunabilirsiniz. Evden çalışarak işinizi ve görevlerinizi aksatmadan hamilelik sürecini daha rahat geçirebilirsiniz.  

  • Doğum sonrasında işinize dönüp dönmeme kararını vermeniz de oldukça önemli. Hamilelik döneminde alacağınız bu karar ile doğum sonrası planlarınızı yapıp işyerine bildirmelisiniz. Doğumdan sonra işe dönüp dönmeyeceğinizi, dönecekseniz tahmini işe dönüş tarihini konuşmanız hem sizin hem de işyerinizin planlama yapmasını kolaylaştırır.

  • Hamilelikte iş hayatını ne kadar sakin ve mutlu geçirirseniz hem size hem de bebeğinize o kadar olumlu etkisi olur. Bu dönemde tüm motivasyonunuzu mutlu ve keyifli bir hamilelik dönemi geçirmeye odaklayın. 

Evdeki İnsanlardan Destek Alın

Çalışan anne adayları hamilelik sürecinde iş hayatı gibi ev hayatını da organize etmek zorunda kalır. İşyerinizde olduğu gibi ev içinde de hamileliğinizi kolaylaştıracak yöntemleri hayata geçirebilirsiniz. Mesela evin sürekli düzenli olması gibi bir zorunluluğu kafanızdan çıkarın. Evde çocuğunuz varsa ve sizi anlayacak yaştaysa hamilelik süreciniz hakkında onu da bilgilendirebilirsiniz. Hamileliğinizi anlamasını ve size yardım etmesini sağlayabilirsiniz. En azından kendi odasını ve eşyalarını toplaması, okul faaliyetlerini tek başına yapabilmesi, hafif ev işlerinde size biraz yardımcı olabilmesi konusunda çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz.  

Hamilelikte iş hayatınızı kolaylaştıracak ve evde size destek olacak bir diğer kişi tabi ki eşiniz. İş saatleri dışında evde dinlenmenizi sağlamak için eşinizin desteğine ihtiyacınız var. Sürekli sevgiye ve duygusal desteğe ihtiyacınız olduğunu anlamasını sağlayabilir, ev işlerinde görev dağılımı yapabilirsiniz.

Hamilelik her kadın için güzel bir duygudur, bu yüzden her anının tadını çıkarmaya çalışın. Bu dönemde stresi azaltmanın birçok yolu var ve bunları uygulayarak hamilelikteki iş hayatınızı daha kolay ve rahat geçirebilirsiniz. 

İş hayatınızı sağlıklı şekilde sürdürebilmek için dikkat etmeniz gerekenler

  1. Bilgisayar başında çalışırken mutlaka küçük molalar verin. Kalkın ve derin nefesler alarak, biraz yürüyün.
  2. Masada otururken arada bir kollarınızı ve bacaklarınızı esnetin.
  3. Kesinlikle ağır şeyler kaldırmayın.
  4. Eğilmeniz gerekirse sırtınızı ve belinizi zorlamadan, yavaş yavaş eğilin.
  5. Sandalyenizin yükseklik ayarını, ayaklarınız yere tamamen değecek biçimde ayarlayın. Hatta mümkünse ayaklarınızı küçük bir tabureye ya da sandalyeye uzatarak oturun.
  6. Uzun süre ayaktaysanız, sık sık mola verin.
  7. İşler ne kadar yoğun olsa da, yemek saatlerini atlamayın.
  8. Elinizin altında mutlaka dolu bir şişe su bulundurun.
  9. Sigara dumanından ve kimyasal maddelerden uzak durun.
  10. En az iki saatte bir tuvalete gitmeye özen gösterin.
  11. Kendinize kesinlikle yüklenmeyin. Yoğun günlerde ve yorgun hissettiğinizde eve daha erken gidin.
  12. Öncelikler konusunda kontrolü kaybetmeyin; ilk önce hep bebeğinizin sağlığını düşünün.
  13. Hamilelik dönemini ve iş hayatını dengelemek istiyorsanız doğru beslenme ve bilinçli hareketlerle beden sağlığınızı kontrol altına almayı ihmal etmeyin.
  14. Stresten mümkün olduğunca uzak durmanız ve ruh sağlığınıza itina göstermeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından faydalı olacaktır.