Hamilelikte Kullanmamanız Gereken Bitkiler
Bitkiler bizim için alternatif sağlık çözümleri olabilir. Tıbbi yöntemlerin yanında sağlığımıza faydalarıyla da bilinirler ve genelde tedavi sürecini hızlandırırlar. Tabii bu bitkilerin doktora danışarak kullanılması önemlidir. Fakat hamilelik döneminde hassas olan bünye, birçok bitkiyi kabul etmez ve bitkilerin yararlarının aksine zararlı etkilerine maruz kalabilir. Özellikle hamilelikte kullanılan bitkiler, bilinçsiz ve yoğun tüketildiği takdirde hem anneye hem de bebeğe ciddi zararlar verebilir. Hamilelikte kullanılmaması gereken bitkileri sıralayalım.
Rahim Uyarıcı ve Kanamayı Arttıracak Bitkiler
Bazı bitkiler, düz kasların kasılmasına sebep olur. Hamilelik döneminde kanama durumunu ve rahim kasılmalarını fazlalaştıran nedenler olarak görülen bu bitkilerin çayları da uzmanlar tarafından önerilmez. Çünkü düz kasların uyarılması, düşüğe ya da erken doğuma neden olabilecek ortamlar oluşturabilir. Bu nedenle aşağıdaki bitkilerden mümkün olduğunca uzak durulması gerekir:
- Adaçayı
- Akdiken
- Sinameki
- Meyan kökü
- Ökse otu
- Rezene
- Aloe vera
- Ahududu çayı
- Fesleğen
- Keten tohumu
- Lavanta
- Maydanoz otu ve kökü
Alkolid İçerikli Bitkiler
Bazı bitkiler damağa acı bir tat veren alkolid’leri yoğun bir biçimde içerir. Bu esansiyel bitkiler, anne rahmindeki ceninin fonksiyonlarını etkileyebilir.
- Adaçayı
- Biberiye
- Mazı
- Kekik
- Rezene
Emenagog Etkili Bitkiler
Emenagog etkili bitkiler, direkt olarak kasılmaya sebep olmasa da adet görmeye teşvik eder. Bu sebeple bu bitkilerin aşırı doz kullanımı hamilelik süreci için sakıncalıdır.
- Cezayir menekşesi
- Mazı
- Meyankökü
- Pelin otu
- Ravent
- Yarpuz
*Bu bitkileri kullandıysanız/kullanmayı düşündüyseniz lütfen öncesinde doktorunuza danışınız