Hamilelikte Sindirim Sorunları ve Çözümleri
Hamilelik döneminde bilindiği üzere sadece anne karnındaki bebek gelişim ve değişim göstermez. Aynı zamanda anne de birçok fiziksel ve psikolojik değişim yaşar. Meydana gelen birçok fiziksel değişimden payını sindirim sistemi de alır. Bu değişim nedeniyle pek çok anne adayı hamilelikte sindirim sorunları ve hazımsızlık sıkıntısı yaşar.
Hamilelikte sindirim, anne adayları için önemli bir konudur. Gebelik hormonlarının etkisiyle, sindirim sistemi organları baskı altına alınır ve sindirim hareketleri her zamankinden daha yavaş çalışır. Bunun yanında rahmin giderek büyümesi de bazı sindirim sorunlarını beraberinde getirir. Bu yüzden hamilelikte sindirim sorunları ortaya çıkar.
Sindirim Sorunları Nasıl Çözülür?
Hamilelikte en önemli sindirim sorunlarından biri hazımsızlık. Hamilelikte hazımsızlık anneye rahatsızlık, şişkinlik, ağrı, yanma, bulantı, erken doyma gibi durumları hissettirir. Hamilelikte artan hormon seviyesi sindirim sisteminde gevşemeye neden olduğundan bu gibi sıkıntılarla karşı karşıya kalınabilir. Ayrıca rahmin büyümesi bağırsakları, mideyi sıkıştırarak bu organların boşaltılmasını geciktirir. Bu da müthiş bir gaz sıkışması, karın ağrısı ve şişkinlik yaratır. "Hamilelikte midenin taş gibi olması" benzetmesinin yapılmasının nedeni budur.
Hamilelikte Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?
Hamilelikte hazımsızlık belirtilerinin başında tokluk hissi, mide ekşimesi, sürekli geğirme hissi, mide bulantısı ve şişkinlik gelir. Hamilelikte sindirim probleminin ve hazımsızlık hissinin azalması için bazı tedbirleri alabilirsiniz.
-
Baharatlı yiyecekler ile kafeinli içeceklerden kaçının. Yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durun.
-
Yemekle birlikte aşırı sıvı almak hamilelikte hazımsızlığa yol açar. Yemeklerden önce, sonra ve yemekle birlikte su içmemeye özen gösterin.
-
Az miktarlarda ve sık beslenmek sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığı önler. Ana öğünlerinizi küçük ara öğünlere bölebilirsiniz.
-
Uyku saatinden birkaç saat önce yemek yemeyi sonlandırın. Özellikle uyku öncesi ağır yemekler yemeniz midenizin ekşimesini ve hazımsızlığı tetikler.
-
İnce yastık yerine omuz hizanızda başınızı destekleyen yastıkları tercih edin.
Hamilelikte hazımsızlık, bazı durumlarda oldukça rahatsız edici olabilir. Böyle bir sıkıntı yaşamanız halinde doktorunuza danışarak destek alabilirsiniz.
Gebelikte Kabızlık Problemini Azaltmanın Yolları
Kabızlıkta da şişkinlik gibi, progesteron hormonu etkilidir. Bunun için hamilelerin yaklaşık %50’si kabızlık sorunuyla karşı karşıya gelebilir. Özellikle gebeliğin son 4 ayında bu sorunla sıkça karşılaşabilirsiniz. Gebelikte kabızlık problemlerini azaltmak için şu yolları izleyebilirsiniz.
- Öğünlerinizde çok fazla yemek tüketmeyin. Az az fakat sık sık yemek yiyin. Hızlı yemek yemekten kaçının. Yiyeceklerinizi ağzınızda iyi öğütün.
- Kabızlığın en önemli nedenlerinden biri sıvı tüketiminin yetersiz olmasıdır. Gebelere genellikle günde 10-12 bardak su tüketilmesi önerilir.
- Kahve tüketimini azaltın. Alkol ve sigaradan uzak durun.
- Fazla baharatlı, soslu ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Kızartmaları hayatınızdan çıkarın.
- Gazlı içecekler ve şekerli meyve suları şişkinliğe yol açan yüksek düzeyde früktoz içerir. Aynı zamanda rafine şekerler de bu gruba dahildir. Tatlı ihtiyacınızı şeftali, kayısı, karpuz gibi tatlı meyvelerden alın. Mevsiminde değilseniz kuru meyveler size bu konuda yardımcı olacaktır.
- Gaz ve şişliğe neden olacağı için sakız çiğnemeyin.
- Lifli gıdalarla beslenmeye öncelik verin.
- Kırmızı erik hamileler için sindirim sorunlarından kurtulma yoludur. Kırmızı erik, erik suyu ya da kuru erik sindirim sorunlarınızın çözümüne yardımcı olur.
- Hamilelikte kullanılan ilaçlarlar gaz yapabilir. Bu tür problemlerde mutlaka doktorunuza danışın.
- Hamilelikte sindirim sorunları ve kabızlık olmaması için düzenli olarak egzersiz yapın. Eğer çok hareketsizseniz, biriken gaz kütleleri de hareket etmez. Pelvis egzersizleri gibi basit hareketler, vücudunuzda birikmiş gazın salınmasına yardımcı olur.