Hamilelik döneminde vücudunuzdaki değişime bağlı olarak bazı bölgelerinizde ağrılar hissedebilirsiniz. Karnınız büyüyüp hamileliğiniz ilerledikçe kalçanızdan topuğunuza kadar inen bölgede ağrı oluşmaya başladıysa bu ağrının nedeni siyatik olabilir. Hamileliğin doğal sonucu olarak artan kilolarınızın siyatik sinirler üzerinde baskı yapması, işte bu ağrılarınızın kaynağını oluşturur. Bunun dışında başka nedenleri de olan hamilelikte siyatik ile ilgili detayları yazımızda bulabilirsiniz. İşte size Hamilelikte Siyatik: Nedir ve Nasıl Rahatlatılır? konusunda önemli tüyolar;
Siyatik Nedir?
Bel omurlarından çıkarak topuğa kadar uzanan siyatik, insan vücudunda bulunan en uzun ve en kalın sinirdir. Baldırın arka tarafı, bacağın arka tarafı ve ayağın tabanından sorumlu olan siyatik sinirinin görevi, bacaklardaki kuvvet ve hareketi sağlayan liflere sinyal göndermektir. Bacağın duyu ve motor fonksiyonlarını düzenlenmesini sağlayan siyatik, belin son omurları olan 4. ve 5. omurdan çıkar ve kalçadan geçerek diz bölgesinin arkasından ayağın altına kadar uzanır. S1 siniri olarak da bilinen bu sinirin sıkışmasına siyatik ya da siyatik ağrısı denir.
Siyatik ağrı, siyatik sinirin gerilmesi, sıkışması veya zarar görmesi sonucunda meydana gelir. Ağrı sinirin çıkış yeri ya da geçtiği yerlerin herhangi birinde sıkışması ile olur. Siyatik ağrısı çoğunlukla bacaklardan birinde hissedilir. Belirtiler ise başlangıçta hafifken giderek şiddetlenebilir.
Eğer bu tür bir ağrı hissediyorsanız, siyatik ağrısı ile bel fıtığı ağrısını birbirine karıştırıyor olabilirsiniz. Sırtüstü yatar pozisyonda gergin haldeki bacağınızı yukarı doğru kaldırdığınızda bacak arkasında kasılma ve ağrı oluşuyorsa, bu yaşadığınız siyatik ağrısıdır.
Hamilelikte Siyatik Nedir?
Anne adayının gerek artan kilosu gerekse vücudundaki değişim nedeniyle hamilelikte siyatik sıkça görülen bir durumdur. Hamilelikte siyatik sinir ağrısı, kalçadan başlayıp bacak boyunca devam eden derin, bazen keskin bazen yaygın bir ağrıdır. Anne adayı siyatik ağrısını, kasıktan bacağın arka tarafına ve sonrasında ayağa kadar, sinirin geçtiği hat boyunca hissedebilir.
Hamilelikte Siyatik Belirtileri
Hamilelikte siyatik ağrısı, bazı belirtilerle kendini gösterir. Hissedilen ağrı arttıkça anne adayının bacağında güçsüzlük, reflekslerde azalma, diz ve bilekte sorunlar oluşabilir. Bacak ne kadar yukarı kaldırılırsa ağrı o kadar artar.
Zamanla ağrısı değişip şiddetlenebilen ve şiddeti her anne adayında farklılık gösterebilen hamilelikte siyatik belirtileri arasında şunlar bulunur;
- Bacak ya da kalçada tek taraflı keskin sızlama ve yanma tarzı ağrı
- Siyatik sinir boyunca kalçadan bacağın arkasından ayağa yayılan ağrı
- Ayak parmaklarında hissizlik, karıncalanma, uyuşma ve iğne batma hissetme
- Bacak bölgesinde halsizlik, güçsüzlük ve yorgunluk hissi
- Ayakta durmada, oturma, kalkma ve yürümede zorluk
- Bacakta kasılmalar veya kramp hissi
- Sırt ağrısı ve bacak ağrılarında aniden şiddetlenme
- İdrar kaçırma
- İleri seviyede görülen hareket kaybı
Eğer hamileliğiniz sırasında bu belirtilerin bir ya da birden fazlasını yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşarak rahatlatma ve tedavi yöntemleri hakkında öneriler alabilirsiniz. Ayrıca ağrılarınızda azalma yerine şiddetlenme olursa zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız.
Hamilelikte Siyatik Nedenleri
Siyatik ağrıları çoğunlukla, sırt iltihaplanması ya da fıtıklaşmış bir diskin siyatik sinirine baskı oluşturması ile oluşur. Hamilelikte siyatik ağrısının nedeni ise gelişmekte olan bebeğin neden olduğu sinir üzerine baskıdır. Siyatik siniri rahmin altından geçerek bacağa ulaşır. Rahmin büyümesiyle oluşan bası, siyatik sinir ağrısına neden olabilir.
Hamilelikte büyüyen rahmin siyatik sinirini sıkıştırması nedeniyle bel, kalça ve ayağa kadar vuran ağrılar oluşabilir. Aynı zamanda, hamilelerde salgılanan hormonların omur çevresinde yer alan bağları genişletmesiyle disklerde oluşan kayma da siyatik ağrısına sebep olabilir.
Hamilelikte siyatik nedenleri birden fazladır. İşte şunlar hamileliğiniz sırasında siyatik ağrısı hissetmenizin nedenlerini oluşturabilir;
- Kilo ve sıvı artışı pelvis üzerinden geçen siyatik sinirinize basınç yaparak sıkıştırabilir.
- Siyatik ağrınız sinirin çıkış bölgesinde omur arasındaki diskin fıtıklaşması sonucunda sinire baskı yapmasıyla oluşabilir. Baskı ayrıca kemik değişiklikleri, spinal kanal daralması, osteoartrit, dejeneratif disk değişiklikleri gibi nedenlerden de kaynaklanabilir.
- Genişleyen rahminiz omurganın alt kısmındaki siyatik sinirini aşağıya itebilir.
- Büyüyen karnınız ve göğüsleriniz, ağırlık merkezinizi ileri kaydırıp lordotik eğrisini uzatır. Bu da kalçanız ve pelvik bölgedeki kaslarınızın sıkışmasına ve siyatik sinirinin sıkışmasına neden olabilir.
- Pelvik kemik ağrı, sakroiliak eklem sorunları ve priformis sendromu nedeniyle gebelikte siyatik ağrı sık görülür. Gebelik nedeniyle artan relaxin hormonu özellikle kalça bölgesindeki eklemlerde ve bağlarda gevşemeye neden olur. Bu nedenle siyatik ağrı sık görülür. Gebelikte siyatik ağrınız işte bu kas gerilmesi ve eklemlerdeki gevşemeye bağlı da olabilir.
- Bebeğin üçüncü trimesterde doğru, doğum pozisyonuna geçmeye başlaması durumunda, başı sinir üzerine doğrudan dayanıp sırt ve bacaklarınızda ağrılar hissettirebilir.
- Hamileliğin ilerlemesi ile artan bebek ağırlığı, eklem ve bağlarınızda baskıyı artırır. Bebeğin pozisyonu nedeniyle siyatik sinirinde oluşan fazladan baskı, ağrınızı şiddetlendirebilir.
Hamilelikte Siyatik Tedavisi
Hamilelikte siyatik ağrılarınız oldukça rahatsız edici olabilir. Hamilelik sırasında siyatiği yönetip ağrıları hafifletmek ve kendinizi daha iyi hissetmek için ise şunları uygulayabilirsiniz;
- Her şeyden önce bu dönemde aşırı aktiviteden kaçının ve dinlenmeye özen gösterin.
- Uzun süre ayakta ya da oturur pozisyonda kalmamaya çalışın.
- Tamamen hareketsiz kalmak da ağrınızı artırabilir. Bu nedenle rahatlatıcı yürüyüşler veya hamile yogası gibi hafif egzersizler yapabilirsiniz.
- Gebeliğe uygun germe hareketleri ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
- Fırsatınız varsa bol bol yüzün, yüzmek ağrı ve rahatsızlığı hafifletebilir.
- Bir diğer yöntem uygun bir yatakta, ağrının olduğu tarafın tersine yatmaktır. Bu sinire olan baskıyı hafifletip azaltmış olur.
- Bir tarafınıza doğru yatarken dizleriniz arasına yastık koyun.
- Otururken ise belinizin altına bir yastık koyarak belinizi destekleyebilirsiniz.
- Ağır kaldırmadan kaçının. Ağır olmayan bir şey kaldırsanız da dizlerinizi bükün ve sırtınızı düz tutun.
- Ayağa kalktıktan sonra baskı hissederseniz, bir ayağınızı kaldırıp bir şeye dayamaya çalışın.
- Ağrının olduğu bölgeye ısı veya soğuk uygulayarak rahatlama yaşayabilirsiniz. Bel bölgesine sıcak su torbası uygulayabilirsiniz.
- Ilık banyolar yapabilirsiniz.
- Bel alt kısmınıza hafif masaj yapabilirsiniz.
- Omurganın sarsılması ağrınızı arttırabileceği için yumuşak ayakkabılar giymeye özen gösterin.
Tüm bunların yanı sıra gebelikte siyatik ağrı ve rahatsızlığınızı azaltacak egzersiz hareketleri yapabilirsiniz. Ağrıyı azaltmak için bacak ve kalça kaslarınızı gererek siyatik sinir üzerindeki baskıyı azaltabilirsiniz. Egzersiz, kaslarınızdaki gerilmeyi azaltarak, bacak sırt ve kalça eklemlerinde hareketliliği arttırıp, siyatik ağrınızın azalmasına yardımcı olabilir. Ancak mutlaka egzersiz öncesi doktorunuz ile konuşup, sizin için uygunluğunu sormalısınız.
Şiddetli siyatik ağrısı yaşıyorsanız veya uyguladığınız tedavi yöntemleri işe yaramıyorsa doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz size uygun tedavi seçenekleri sunabilir.
Hamilelikte Siyatiğin Bebeğe Zararı Var mı?
Hamilelikte siyatik ağrısı yaşayan pek çok anne gibi siz de bebeğinizin zarar görebileceğinden endişe ediyor olabilirsiniz. Hamilelikte siyatik ağrınız sizin için rahatsız edici ve acı verici olabilir. Hatta ağrı ve rahatsızlık uyumanızı, rahat hareket etmenizi veya günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmenizi zorlaştırıp yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Ancak tüm bunlara rağmen hamilelikte siyatiğin bebeğe zararı yoktur. Hamilelikte siyatik ağrılarınız bebeğinize zarar vermez. Doktorunuza başvurarak uygun iyileştirici tedavilerle siyatik ağrılarınızı, bebeğinize herhangi bir risk oluşturmadan giderilebilirsiniz.
Bazı kadınlar doğumdan sonra siyatik sinir ağrısından tamamen kurtulurken, bazılarında sırt ve karın kaslarının zayıflaması nedeniyle doğum sonrası siyatik semptomları gelişebilir. Doğumdan sonra vücudunuza dinlenmesi için zaman tanıyıp, hafif fiziksel aktivitelerle gücünüzü artırmaya devam edebilirsiniz. Doğumdan sonra gevşeyen kaslarınızın güçlenmesine ve vücudunuzun hamilelik öncesi formuna geri dönmesine yardımcı olmak için Doğum Sonrası İçin 6 Pratik Egzersiz Önerisini uygulayabilirsiniz. Ağrınız hamilelik sonrasında şiddetli bir şekilde devam ederse veya artarsa doktorunuza başvurabilirsiniz.