Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelikte Sorunsuz Yolculuğun Püf Noktaları

Hamilelikte Sorunsuz Yolculuğun Püf Noktaları

Hamilelikte seyahat etme fikri birçok kişiyi endişelendirse de hamilelik, yolculuk yapmaya engel bir durum değildir. Uzmanlar tarafından hamilelikte yolculuğun en güveli evresi 18 ile 24. haftalar arasında kalan süreçler olarak belirlenir.

İlk 3 ayda kanama gibi sorunların ve düşük olasılığının yüksek olması, 24. hafta sonrasında da erken doğum riski sebebiyle, bu dönemlerde yapılan yolculuklar ekstra önlem gerektirir. Bu önlemler alındığı takdirde sorunsuz bir yolculuğun getirdiği keyifli bir seyahat tecrübesi yaşanacaktır. İşte, hamilelik döneminde seyahat özgürlüğünü yaşayabileceğiniz küçük ipuçları.

 

Uçakla Yolculuk

Uzun mesafelere bile kısa sürede ulaşabilmesi bakımından bir avantaj olan uçak yolculuğu, genelde hamileleri endişelendirir. Fakat günümüzde tüm uçakların kabin basınç ayarlı olduklarını düşünürsek, hamilelikte uçak yolculuğu yapmanın sakıncalı olmadığını söyleyebiliriz. Buna rağmen havayolu şirketlerinin hamile yolcular için aldıkları bazı önlemler bulunur. Bu önlemler gebelikte 28. hafta sonunda başlar.

Hamilelikte Uçağa Binilebilir mi?

Gebelikte 28. haftasını bitirmiş yolcular, doktor tarafından verilen "Uçakla seyahatinde sakınca yoktur" ibaresi bulunan bir rapor ile seyahat edebilirler. Bu raporun uçuştan en fazla yedi gün önce alınmış olması gerekir. 36. hafta sonunda ise hamileler raporları olsa dahi uçuş yapamazlar. Bu önlem hamile yolcuların basınçtan etkilenip, sağlık sorunları yaşayacakları ihtimaline karşı değildir. Havayolu şirketleri yaşanacak erken doğum tehlikesi düşünerek böyle bir kural uygular.

 

Hamilelerin Uçak Yolculuğunda Yapması Gerekenler

Kısa sürede çok uzak rotalara ulaşma imkânını sayesinde, gebelikte seyahat esnasında uçak yolculuğu bir avantajdır. Üstelik hamile bireyler bazı önlemlerle yolculuğu sorunsuz ve keyifli bir şekilde atlatabilirler. Uygulanması kolay olan bu önemler sayesinde hamilelikte yolculuk bir sorun olmaktan çıkacaktır.

  • Herhangi bir yerde uzun süre hareketsiz oturmak, vücudu rahatsız eder. Bu rahatsızlık gebelikte daha belirgin düzeyde yaşanır. Hareketsiz olan bacaklarda kan dolaşımı zayıflar ve bileklerde şişmeler meydana gelir. Bu yüzden belirli aralıkta koridorda kısa yürüyüşler yapmak hamile yolculara iyi gelecektir.
  • Yürüme özgürlüğünün kısıtlanmaması için hamile yolcular, koridor kenarlarında bulunan koltukları tercih edebilirler. Ya da acil çıkış kapılarının olduğu yerde bulunan koltukların geniş boşluklarından yararlanılabilir. 
  • Eğer koridor çok dar ve yürüme olanağı yok ise oturarak yapılan minik egzersizler uygulanır. Bacakları iyice ileri doğru uzattıktan sonra kendine çekmek, ayak bileklerini sürekli sağa sola çevirerek parmakları hareket ettirmek, kasların aktif kalmasını sağlayacaktır.
  • Uzun uçuşlarda bacakta kan dolaşımını arttıran varis çoraplarının giyilmesi gerekebilir.
  • "Dehidratasyon" yani vücudun susuz kalması hamilelikte uçak yolculuğu yapanlar için dikkat edilmesi gereken etmenlerden biridir. Çünkü kabinde oluşan hava, vücuttaki sıvının hızlıca tükenmesine neden olur. Sık sık su içilmesi yaşanacak sağlık problemlerine alınacak en garanti yöntemdir.

 

Özel Araç, Tren ve Otobüs Yolculuğu

Özel araç yolculuğu, hamilelikte seyahat etmenin en rahat seçenekleri arasındadır. Son aylarda araba kullanılmaması ve arka koltuğun tercih edilmesi önerilir. Bunun dışında emniyet kemeri kullanımı da önemlidir. Emniyet kemeri karnın üstüne değil, alt taraftan geçirilerek takılmalıdır. Devamlı olarak küçük molalar verilmesi ve hamilelikte yaşanan sık tuvalete gitme ihtiyacını bu şekilde karşılamak için bu yolculuk tipi idealdir. Tahmin edildiği üzere, hamilelikte tren ve otobüs yolculuğu bu kadar konforlu değildir. Fakat alınacak bazı önlemlerle zor bir yolculuğu kolay hale getirmenin yolları da bulunur.

Hamilelerin Tren ve Otobüs Yolculuğunda Yapması Gerekenler

Özel araçların yaşattığı özgürlük toplu taşıma sınıfına giren otobüs yolculuklarında olmayacaktır. Tıpkı uçak yolculukları gibi otobüs ve tren yolculuklarında da alınması gereken önlemleri sıralayabiliriz.

  • Gebelikte sık sık tuvalet ihtiyacını giderme isteği gayet normal bir durumdur. Bu yüzden bu konuda rahat olunmalı, yolculuğa çıkmadan önce ya da her molada tuvalet ihtiyacı giderilmelidir.
  • Gebe yolcular molalarını iyi değerlendirmelilerdir. Çünkü uçak ve trenlerdeki yürüyüş yapma imkânı otobüslerde olmayacaktır. Her molanın en az 10 dakikasını yürüyüşe adamak, kan dolaşımlarını hızlandıracak ve kasları çalıştıracaktır.
  • Uçak yolculuğunda önerilen egzersizler veya varis çorapların kullanımı bu yolculuklarda da geçerlidir.
  • Eğer yolculuk uzun sürecekse ve mola için henüz vakit varsa önceden hazırlanan küçük atıştırmalıklarla açlık giderilebilir.
  • Özellikle otobüs yolculukları esnasında rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
  • İlk üç ayda zaten var olan mide bulantıları dolayısı ile seyahatler sırasında kusmalar meydana gelebilir. Bu yüzden hamile yolcular yanlarında yedek çamaşır, su ve poşet bulundurmalılardır.