Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelikte Yorgunlukla Başa Çıkmanın Yolları

Hamilelikte günden güne yaşadığınız değişiklikler, hormon dalgalanmaları, hamilelik ilerledikçe şişkinlikler ve ağırlığınızın artmasından dolayı kendinizi sürekli yorgun hissediyor olabilirsiniz.

Özellikle hamileliğin ilk 3 aylık ve son 3 aylık döneminde yorgunluk hissini belirgin bir şekilde hissedebilirsiniz. Bu sürecin normal olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle halsizlik hali canınızı sıkmasın. Durumu yönetmek için yapmanız gereken şeyler de oldukça basit.

En Sağlam Desteğiniz Doğru Beslenme

Muhtemelen bebeğinizin sağlığı için zaten beslenmenize dikkat ediyorsunuz. Fakat enerjiniz ve kendi sağlığınız için de beslenmenize dikkat etmelisiniz. Gebelikte günde almanız gereken kalori seviyesini abur cubur ile geçiştirmeyin. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye gayret edin. Bu beslenme şekli, gün boyu enerjinizi yüksek seviyede tutmanızı sağlayacaktır. 

Ara öğünlerde mutlaka meyve ya da yoğurt tüketin. Yorgunluğunuzun sebebi demir eksikliği olabilir. Protein ağırlıklı beslenmek işinize yarayabilir. Yumurta, kuru baklagiller, taze yeşil yapraklı sebzeler size yardımcı olacaktır.

Bol Bol Sıvı Tüketin

Hamilelikte yer alan hemen her konunun altında bu başlığı görebilirsiniz. Amniyon sıvısının miktarının yeterli olması ve bebeğinizin sağlığı için bunu yapmanız zaten gerekli; ama yeterli sıvı takviyesi, vücut enerjisi için de çok önemli. Günde en az 10-12 (3 litre) bardak su tüketmeniz gerektiğini sakın unutmayın. Kafein alımına da biraz ara verebilirsiniz. Hamilelikte kafeinin neden sınırlandırılması gerektiğinden daha önce bahsetmiştik, bir göz atın deriz.

Düzenli Uyku

Hamileliğin ilk 3 aylık ve son 3 aylık döneminde uyku sorunu çekebilirsiniz. Fakat yine de bu konuyu kabullenmeden önce elinizden geleni yapın. Çünkü uykuda hormonlar dengelenir, cilt yenilenir ve bağışıklık sistemi güçlenir. Gece aynı saatte yatmaya ve sabah aynı saatte kalkmaya özen gösterin. Çabuk uyuyabilmek için bitki çaylarından, muz ve balın rahatlatıcı etkisinden yararlanabilirsiniz. Bu konuda yatış pozisyonu da çok önemli.

Kaliteli bir uyku için uyku pozisyonunuza dikkat edin. Size en uygun pozisyonu seçin ve pozisyonunuza göre bacaklarınızın arasına, sırtınızın arkasına ya da karnınızın altına yastık desteği uygulayın. Gün içinde de 1 saatlik şekerleme yaparak enerji ihtiyacınızı destekleyin. Ayrıca hamilelikte düzenli uyku ipuçlarından da faydalanabilirsiniz.

Tabii ki Hareket!

Bazı anne adayları bu maddeden hiç hoşlanmıyor olabilir. Hatta yorgunluğun telafisinin hareket olduğunu düşünmeyenler de olabilir. Fakat yürüyüş yapmak, kendinizi dinlemenizi sağlarken endorfin hormonunun etkisini de arttırır. Ayrıca nefesinizi düzenler ve bacak kaslarınızı açar. Yürüyüş dışında düzenli olarak yaptığınız açma-germe hareketleri, vücut ağrılarından kaynaklanan yorgunluğun da önüne geçecektir.

Şekere Biraz Ara

Çok fazla rafine şeker tüketmek ve unlu mamuller ile beslenmek hem sağlıklı bir beslenme şekli değildir hem de enerji ihtiyacınızı karşılamadan doyma hissi yaşatır. Bunun için rafine şekeri biraz sınırlandırıp şeker ihtiyacınızı taze ve kuru meyvelerden alabilirsiniz.