Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hayır Demeden İletişim Kurmak

Bebeğinizin olumsuz davranışlarını değiştirmek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden birisi pozitif kelimeler kullanmaktır. Bebeğiniz ‘yapma, bırak’ gibi olumsuz ifadelere karşı tepki gösterip aynı hareketi tekrar edebilir. ‘Hemen dur, sakın koşma’ gibi tepkisel ifadeler kullandığınız zaman da ilginizi çekmeyi başardığını düşünebilir. Bu da isteklerini ifade etmek için daha sonra aynı hareketi tekrarlamasına sebep olur. Olumlu kelimeler ise bebeğinizin bir durumu hemen reddetmeyip alternatif davranış şeklini seçmesine imkan tanır.

Pozitif bir ebeveynlik deneyimi yaşamak ve bebeğinizin sizi zaman zaman zorlayan hareketlerine yön vermek için olumlu kelimelerin bebekler üzerindeki etkileri ile tanışabilirsiniz.

Pozitif Kelimelerin Bebekler Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Kelimelerin bebekler üzerindeki etkisi kısa süreli değildir. İlerideki davranışlarını da şekillendirecek yapıcı bir güce sahiptir. Bebeğinize “Çığlık atma!” demek yerine “Park, bağırmak için harika bir yer. Evde bir kedi gibi sessiz olmaya ne dersin?” dediğiniz zaman bebeğiniz yeni bir yaklaşım şekli ile tanışır. Ne kadar küçük olursa olsun onunla konuşurken kullandığınız kelimeler bebeğinizin zihninde yer eder.

Daha çok küçük olduğu için “Bardağı yere atma.” dediğiniz zaman kendisinden istediğiniz şeyin sebebini anlamayabilir. Olumlu ifadeler ise bebeğinizin sizi net şekilde anlamasını sağlar ve benzer davranışlar göstermesini engeller. “Bardağı attığın zaman cam kırılabilir. Bana verir misin bardağı?” dediğiniz zaman bebeğiniz o davranışı neden yapmaması gerektiğini anlar. Böylece kendisine sınır konulduğunu hissetmez.

Bebeğiniz kendisine sınır koymak yerine alternatifler sunulduğu için çevresini keşfetme konusunda özgür hissetmeye devam eder. Böylece doğuştan sahip olduğu merak duygusunu kaybetmez. Sınır yerine doğruların ifade edilmesi bebeğinizle aranızdaki bağın oluşması için de önemlidir.

İsteklerinin anlaşıldığını, ebeveynleri tarafından önem verildiğini hissedeceği için desteklendiğini düşünür. Aranızdaki bağlar kuvvetlenirken bebeğinizin özgüveni de gelişir. Böylece büyüdüğü zaman “Neden?” diye sorabilen ve kendi ayakları üzerinde durma cesaretini gösteren bir birey olabilir. Peki, olumlu kelimelerin etkisinden yararlanarak bebek yetiştirmek için nasıl bir yol izleyebilirsiniz?

Olumlu Kelimeleri Hayatınıza Yerleştirin

Pozitif kelimeler kullanmak aslında “Hayır” demek yerine “Evet” demeyi tercih etmektir. Örneğin “Hayır, kumlarla oynamayacaksın!” demek yerine “Bugün işimi bitireceğim ve yarın kumla oynamaya gideceğiz.” gibi olumlu ifadeler kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bunun gibi ifadeler kullandığınız zaman bebeğiniz reddedildiğini düşünmez ve sizi suçlamaz. Bu da ağlama, bağırma ya da belirli bir tutumda ısrar etme gibi davranışlar göstermemesini sağlar.

Öncelikle belki de kullandığınızın hiç farkında bile olmadığınız olumsuz kelimeleri düşünün. Bunların yerine olumlu alternatifler bulmaya çalışın. Kimi durumlarda olumlu kelimeler bulmak zor olabilir. Ancak önemli olan bebeklikten itibaren olumlu bir yaklaşım göstererek bebeğiniz ile pozitif bir ilişki kurabilmenizdir.