Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

İleri Yaş Hamileliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

35 yaş sonrası hamilelik, ileri yaş ya da geriatrik gebelik olarak adlandırılır. 35 yaş sonrasının ileri yaş gebelik olarak adlandırılmasının nedeni ise sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bazı konuları barındırmasıdır. İleri yaş hamileliği ile ilgili ‘50 yaşındaki bir kadın hamile kalabilir mi?’, ‘40 yaşında gebelik riskleri nelerdir?’ gibi pek çok sorunun cevabı merak edilir. Elbette 35 yaş, hamilelik için bir sınır değildir. Ancak 35 yaş üstü gebelikte görülebilen bazı durumların bilinerek bilinçli ve sağlıklı bir gebelik süreci geçirilmesinde fayda vardır. Anne adaylarının 39 yaş hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler, 40 yaş hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olarak doktor kontrollerini aksatmamaları, düzenli takiplerini ve gereken testleri zamanında yaptırmaları oldukça önemlidir.

İleri Yaş Gebelik Riskleri Nelerdir?

1. Daha Geç Hamile Kalınabilir

Kadınlar belirli bir sayıda yumurta ile doğar. Her ay adet döngüsünde, bir yumurta yumurtalıktan ayrılır ve fallop tüpüne yani rahimle yumurtalığın bağlantısını sağlayan tüpe ulaşır. Fallop tüpünden de rahme ulaşır.

30’lu yaşlara gelindiği zaman yumurtalar sayı ve kalite olarak azalmaya başlar. Bu nedenle 35 yaş sonrasında yumurtanın döllenmesi daha zor olabilir. 35 yaş üstü hamilelikte 6 ay boyunca hamile kalınamadıysa doktora danışılmalıdır.

2. Hamilelik Diyabeti İhtimali Yükselebilir

Gebelik şekeri, diyabeti ya da gestasyonel diyabet olarak da bilinen bu sağlık durumu, anne adayının kan şekerinin yükselmesini ifade eder. Hamilelik diyabeti, bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilen bir durumdur. İleri yaş gebelik riskleri arasında bulunan hamilelik diyabeti, doktor kontrolünde tedavi edilir.

3. Çoğul Gebelik Görülebilir

Bazı ebeveyn adayları için ileri yaş hamilelik faydaları olarak da görülen bir durum vardır: Çoğul hamilelik yani birden fazla bebek sahibi olma. İleri yaşla birlikte hormonal bazı değişikliklerin görülmesi birden fazla yumurta salınmasına neden olabilir. Bu nedenle 35 yaş gebeliklerinde ikiz bebek gibi çoğul gebelik ihtimalleri daha yüksektir.

 

İleri yaş hamileliklerinde görülebilen diğer sağlık durumları ise şunlardır:

  • Hamilelik, her anne adayının sağlık durumuna göre küçük farklılıklar göstermekle birlikte genellikle 40 hafta sürer. 37. haftadan önce gerçekleşen doğum ise erken ya da prematüre doğum olarak adlandırılır. İleri yaş hamileliklerde erken doğum ihtimali daha yüksek olabilir.

  • İleri yaş hamilelik zararları arasında yer alan nadir durumlardan birisi preeklampsidir. Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen bu sağlık sorununun görülme riski 40 yaş sonrası hamileliklerde daha fazla olabilir.

  • 35 yaş sonrası gebeliklerde düşük doğum ağırlığı da görülebilir.

  • Hipertansiyon ya da yüksek tansiyon olarak bilinen ve doktor kontrolü gerektiren durumun ileri yaş gebeliklerinde yaşanma ihtimali de olabilir.

Bir Kadın En Geç Kaç Yaşına Kadar Hamile Kalabilir?

Yumurtaları olan her kadın yaşı ne olurda olsun döllenmeyi gerçekleştirerek hamile kalabilir. Kadınlar için hamile kalma yaşı gibi net bir yaş olmasa da hamilelik için bazı yaşlar daha kolay ve sağlık açısından uygun kabul edilir. Hamilelik 20 ila 35 yaş arasında kadınlar için en güvenli yaş aralığı olarak belirtilir. 35 yaş üstünde de kadınların hamile kalması mümkün olabilir, ancak hem hamilelik süreci zorlaşabilir hem de hamile kalmak için ihtiyaç olan süre uzayabilir.

Kadınlarda yaş ilerledikçe yumurtalık rezervi azalır, buna bağlı olarak da gebelik ihtimali düşer. 35 yaşından sonra kadınların doğurganlığı azalmaya başlar. Genel olarak 40 yaşından sonra doğal yollardan gebe kalmak zorlaşır. 45 yaş üzerindeki kadınlar için ise hamile kalma ihtimali oldukça zayıflar.

İleri Yaş Hamileliklerde Nelere Dikkat Edilmeli?

Günümüzde 35 yaşın üzerinde gebe kalanların sayıları giderek artmaktadır. Ancak yine 37 yaş hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler ile 38 yaş hamilelikte dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğunu uzman doktorlara danışarak öğrenmek önemlidir.

Hamilelik esnasında ise düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmelidir. Anne adayı, ileri yaş hamileliğin taşıyabileceği hipertansiyon gibi riskleri göz önünde bulundurularak muayene edilir. Böylece herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmadan erken aşamalarda gerekli önlemler alınabilir. 

Anne adayının varsa doğum öncesi sağlık problemi ile ilgili doktorunu bilgilendirmesinde fayda vardır. Hamilelik süresince ise yeterli ve dengeli beslenilmeli, fiziksel olarak aktif olunmalıdır.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta

 

Kaynakça:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9542254/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4554509/