Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

İnek Sütü Proteini Alerjisi

İnek Sütü Proteini Alerjisi

Bebeklerde inek sütü içindeki proteine karşı oluşan ve kendisini deri döküntüleri, kusma, ishal gibi belirtilerle gösteren alerji türüne, “İnek sütü proteini alerjisi” adı verilir. İnek sütü alerjisi bebeklerde en çok gözlenen alerji türüdür.

Bebeğin ilk yıllarında inek sütü tavsiye edilmemesinin nedeni, bebeklerin sıklıkla inek sütündeki proteine karşı geliştirdikleri alerjidir. İçeriğinde protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller bulunan inek sütü, protein bileşenleri itibariyle anne sütünden farklı olduğundan, kimi bebeklerde alerjiye sebep olur.

Uzmanlar, bileşiminde protein bulunan tüm besinlerin bebeklerde alerjiye neden olabildiğini, bunların başında da inek sütünün geldiğini belirtir. Sütü, yumurta akı, kabuklu yemişler, kabuklu deniz ürünleri ve buğday unu takip eder.

Genellikle ailesinde alerji hikâyesi olan bebeklerde, daha sık görülen besin alerjileri, bağışıklık sisteminin gelişmekte olduğu 0-3 yaş arasında kendisini gösterir.

 

İnek sütü alerjisi hakkında dikkat etmeniz gerekenler

  1. İnek sütü alerjisi bebeklerde en sık görülen alerji olmakla beraber %80’i üç yaşına kadar geçer.
  2. Emziren annelerde, annenin aldığı inek sütüne bağlı olarak da bebekte inek sütü alerjisi görülebilir. Bu durumda anne sütü vermeye devam etmeli, fakat anne olarak inek sütünü bırakmalısınız.
  3. Alerji kendisini egzama veya deri döküntüleri, karın ağrısı ve kramplar, kusma, ishal veya kabızlıkla gösterir. Bebeklerde kaka rengi ve yoğunluğu bize birçok şey anlatır. Bazı renkteki kakalar son derece normalken, bazı renkteki kakalar doktora danışılması gereken durumların habercisi olabilir. “Kaka Takibi Aracı”nı bebeğinizin kakasını gözlemlemenize yardımcı olması için uzmanlarla birlikte tasarladık. Bebeğinizin kaka fotoğrafını yükleyerek saniyeler içinde testi tamamlayabilir, bu sayede bebeğinizin gelişimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken işaretleri fark edebilirsiniz. Sonuçlarınıza göre gereken durumlarda doktora danışabilirsiniz. Teste başlamak için tıklayınız.
  4. Pek az bebekte, “Anafilaksi” adı verilen ani ve daha ciddi belirtiler görülür. İnek sütü alımından hemen sonra, yüz şişmesi, nefes alıp vermede zorlanma, ağız ve dilde şişme belirtileri görüldüğü anda doktora başvurulmalıdır.
  5. İnek sütü alerjisi çeşitli testlerle doktor tarafından teşhis edildiyse, bebeğinizin diyetinden süt ve süt ürünlerini çıkartmanız, bebeğinize vereceğiniz besinlerin içeriğini incelemeniz önemlidir.
  6. Bebeğinize inek sütü alerjisi tanısı koyulduysa, doktor tavsiyesine uygun olarak 6 ila 18 ay arasında inek sütü ve yoğurt, tereyağı, krema, peynir vb. süt ürünlerini vermeyi tamamen bırakmanız önerilir. Anne sütü yokluğunda ya da yetersizliğinde doktorunuza danışın.