Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Kış Mevsiminde Bebek Giyimi

Kış Mevsiminde Bebek Giyimi

Kış geldiğinde annelerin korkulu rüyası olan hastalıklar, bize bir adım daha yaklaşır. Bebeğinizi soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklardan korumak için beslenmesinden giyimine, hatta uyku düzenine kadar her detay çok önemli.

Kış mevsimi özellikle kıyafet konusunda anneleri sürüncemede bırakabilir. “Kışın bebekler nasıl giyinir?” düşünceleri oluşmaya başlar. Çünkü bebeğin çok üşümesi kadar çok terlemesi de sakıncalı olabilir. Bunun için kışın bebekleri doğru giyindirmek önem taşıyor.

Kışın Dışarı Çıkarken

Kışın hava soğuk olduğu için bebeğinizi dışarı çıkarmamak iyi bir fikir değil. Onun kışın da temiz havaya ve D vitaminine ihtiyacı var. Havanın soğuk olmasından dolayı hastalanacağını düşünüyorsanız, onu hava şartlarına en uygun şekilde giydirmelisiniz. Çocuklar yetişkinlere göre daha çabuk ısı kaybederler. Fakat bu durum onların üst üste giyindirileceği anlamına gelmez. Bu konuda kendi kıyafet seçiminizden yararlanabilirsiniz.

Mesela siz dışarı çıktığınızda, uzun kollu bir bluz ve kışlık bir ceket giyiyorsanız, bebeğinizin uzun kollu kıyafetine ek olarak bir yelek ya da süveter koyun. Bunun yanında pantolonun içine giymesi adına bir de içlik ya da tulum ekleyin. Bir çizme, eldiven, atkı ve şapka onun vücut ısısını korumasında çok yardımcı olacak. Eğer bebek arabasıyla dışarı çıktıysanız, yanınızda bir uyku tulumu bulundurun. Bebek arabanızda bir rüzgarlığın olması da onun şiddetli soğuklardan korunmasına yardımcı olacak. Bebeğiniz dışarıda üşüdüğünde ten renginde beyazlama, dudaklarının soluklaşması gibi bazı semptomlar gösterecektir. Böyle bir durumda acilen sıcak bir mekana geçmelisiniz.

Kapalı Alanlarda

Bebeğin ev, mağaza ya da restoran gibi, kapalı alanlarda kat kat giyindirilmesi onu oldukça bunaltacaktır. Yanaklarının kızarması, terlemesi onun rahatsız olduğunu gösterir. Bebekler sıcağı çok sevmezler çünkü metabolizmaları bizden hızlı çalışır. Onun bulunduğu ortamın sıcaklığı, 24 dereceyi geçmemeli ve 22 derecinin altında olmamalı. Bebekleri oda sıcaklığında doğru giyindirmek en az derece miktarı kadar önemli. İdeal oda sıcaklığında bebeğinizi kat kat giyindirmenize gerek yok. Fakat zıbın üzerine uzun kollu bir kıyafet, yelek ve bacaklarını örten bir pantolon ve çorap giyinmesi gerekir. Evdeyken yün kıyafetler yerine 2 kat hafif ve yumuşak pamuklu kıyafetler giydirilmesi onun hareket özgürlüğünü kısıtlamayacaktır.

Uyku Sırasında

Bebeğinizin uyku esnasında çok çabuk üşüyeceğini düşünebilirsiniz ve bu konuda oldukça haklısınız. Fakat kalın bir battaniye, kat kat giydirilmiş kıyafetler onun uykuda terlemesine neden olabilir. 22-24 derece oda sıcaklığında bebekler, ayaklı bir fanilanın üzerine giydirilmiş çoraplar,pamuklu pijamalar ve ağır olmayan bir battaniye ile huzurlu bir şekilde uyuyabilirler. Eğer uyku tulumu varsa üzerinde battaniye örtmenize bile gerek yok.

Bebeğinizin Üşüdüğünü Nasıl Anlarsınız?

Bebeklerin normal vücut ısısı 36-37 derecedir. Bu derecenin altındaki vücut ısısı, bebeğin üşüdüğünü gösterir. Her zaman bir dereceye ulaşamayabilirsiniz. Bunun için bebeğinizin parmak uçlarına dokunun. Parmak uçları soğuksa bebeğinizin daha sıcak bir ortama ihtiyacı olabilir. Fakat bu durum yenidoğanlar için geçerli değil. Yenidoğanların elleri ve ayakları genelde soğuk olur, bu üşüdüğü anlamına gelmez. Bebeğinizin göğüs ve karın bölümü soğuksa bebeğiniz üşüyor demektir.