Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Kış Mevsimine Özel Öneriler

Havaların soğumasıyla beraber, bütün anneler bebeklerinin hastalanmasından endişelenmeye başlar. Oysa soğuk kış günlerinde bebek bağışıklık sistemi için gerekli önlemleri almak, bu endişelerin yerini huzura bırakabilir. Bebeklerde öksürük, grip ve diğer enfeksiyonlardan korunmak için uygulanabilecek gayet basit yollar bulunuyor.

Çoğunlukla kış aylarında görülen bebeklerde grip; çeşitli virüslerin yol açtığı, üst solunum yollarına etki eden ve halsizlik, iştahsızlık, burun tıkanıklığı belirtileri gösteren, hafif seyirli bir hastalıktır. Kış mevsiminde, yanlış havalandırılan  ya da oda sıcaklığının sağlanamadığı kalabalık ortamlarda sıkça zaman geçiren bebekler, burundaki mukozanın soğuması ve virüslerin hızla çoğalmasıyla kolayca soğuk algınlığına yakalanabilirler. Bebeklerin hasta kişilerle aynı ortamda bulunması ve onlarla temas etmesi de hastalığın bulaşmasını kolaylaştırır. Bebekler bu konuda o kadar hassastır ki hastanın kullandığı eşyaya temas etmesi yoluyla bile enfeksiyonlara merhaba diyebilir.

Soğuk Havalarda Bebeğimi Nasıl Korurum?

Bebekler doğduklarında bir bağışıklık sistemine sahiptirler. Ancak burada yetişkinlerin sahip olduğu güçlü bağışıklık sistemi gibi bir durumdan bahsedilemez. Bebeklerin bağışıklık sistemi zamanla güçlenir. Gelişim aşamasında bebeğinizin çok çabuk hasta olması bundan kaynaklıdır. Özellikle soğuk havalarda bebek bağışıklık sistemini güçlendirme işlemleri için kolları sıvamak ve kışın olumsuz etkilerini uzak tutmak için şu konularda hassas olmalısınız:

  • Bebeğinizi emzirmek, alabileceğiniz en etkili önlemdir. Anne sütü bileşiminde, bebek bağışıklık sistemini destekleyen ve hastalıklarla mücadele eden antikorlar bulunur. Anne sütü ile beslenen bebekler, solunum yolu ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına daha seyrek yakalanır, hastalıkları daha hafif atlatır.6. aydan sonra ek gıda döneminde, bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar önemlidir; fakat bu süreçte anne sütü miktarını azaltmamaya ve mümkünse bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmelisiniz.
  • Soğuk havalarda bebeğinizin giyimine dikkat etmeli, özellikle başını korumalısınız. Çünkü ısı kaybının en çok yaşandığı bölge burasıdır. Ayrıca pamuklu, yumuşak ve mümkünse vücudu saran kıyafetler giydirmelisiniz.
  • Bebeğinizi aşırı kalın giydirmek, onun terlemesine ve daha sonra kolay üşütmesine neden olacaktır. Ayrıca çok sıkı sarılan, kundaklanan ve terleyen bebeklerde aşırı su kaybına bağlı olarak rahatsızlıklar meydana gelebileceğini unutmayın.
  • Bebeğinizin cildi, sizinkine oranla çok daha hassastır ve soğuk hava ile kolayca kuruyarak pullanma, çatlama ve döküntü gibi rahatsızlıklarla karşılaşabilir. Bunların önüne geçmek için soğuk havalarda, bebeğinizin cildine kurumayı önleyecek nemlendiriciler ve bebek yağları sürmeyi deneyebilirsiniz.
  • Hasta olan kişilerin bebeğinizle temas etmesine izin vermeyin. Eğer siz hastaysanız bebeğinizle ilgilenirken maske kullanabilirsiniz.
  • Bebek bulunan evin hiçbir odasında sigara içmemeli ve evi düzenli aralıklarla havalandırmalısınız.
  • Bebeğinizi açık kapı ve pencere arasında bırakmamaya, ideal oda sıcaklığını sağlamaya dikkat edin.
  • Havaların aşırı soğuk olduğu günlerde bebeğinizi dışarı çıkarmayın. Kış mevsimindeyseniz güneşli havalarda bile bebeğinizi mevsim şartlarına uygun giydirdiğinizden emin olun.

Soğuk Algınlığına Yakalanmış Bebeğimi Nasıl Rahatlatabilirim?

“Bebek bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?” sorusuna sunulan çözümleri uygulasanız bile bağışıklık sistemi henüz olgunlaşmayan bebekler, kış şartlarından kolayca etkileneceklerdir. Bebeğinizin soğuk algınlığına yakalandığını, soluk renginden, iştahsız halinden ve burun tıkanıklığından anlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin gözleri şiş, kuru ya da ıslak görünebilir ve ateşi çıkabilir. Bebeğiniz hafif soğuk algınlığı belirtileri gösteriyorsa onu size vereceğimiz önerilerle evde rahatlatabilirsiniz.

  • Bebek grip tedavisi için anne sütü başta olmak üzere bol bol sıvı takviyesi gereklidir. İlk 6 ayda bebeğin anne sütü dışında başka bir sıvı almasına gerek yoktur.
  • Bebeğinizin burnu akıyorsa uyku sırasında akıntının dışarı çıkması için başının altına havlu yerleştirmelisiniz. Bu işlem, bebeğinizin başını yükseltecek ve daha rahat nefes almasını sağlayacaktır.
  • Bu gibi durumlarda bebeğin odasındaki nem oranı önemlidir. Buhar makinesi veya ısıtıcının üzerine koyacağınız su dolu bir kap, odanın havasını nemlendirerek bebeğinizin nefes alışını kolaylaştırır. Bu da uyku sırasında rahatlamasını sağlar.
  • Bebeğinizin ateşi düşmüyor, nefes almakta zorlanıyor, göğsünden hırıltılı sesler ve tok öksürükler duyuluyorsa, beslenmeyi tamamen reddediyorsa, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.
  • Doktorunuza danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayın.