Bebeklerde kulaktan sıvı gelmesi ya da kulak ağrısı gibi etkileri görülebilen enfeksiyonu önlemek için takip edebileceğiniz birkaç adım bulunur.
Kulak Enfeksiyonunu Önleme İpuçları
Bebeklerde kulak ağrısı ile karşılaşmak, ebeveynler için zorlayıcı olabilir. Henüz kendisini ifade edemeyen bebekler için kulak ağrısının verdiği acıyı anlatmanın tek yolu ağlamaktır. Ebeveynlere düşen ise bu ağlamayı anlamlandırmak için çaba sarf etmektir. Bebeklerde kulak iltihabı belirtileri arasında yer alan kulak ağrısı ile karşılaşmamak için yapılabilecek en doğru hareket, hastalık meydana gelmeden önce önlemini almaktır.
1. Meyve Suyu ve İnek Sütü İçirmeyin
Fazla meyve suyu ve inek ya da keçi sütü içen bebekler daha fazla kulak enfeksiyonu geçirme riski taşıyabilir. Bebeğiniz 1 yaşını geçip inek sütünü tatmaya başlasa bile kulak enfeksiyonu geçirmemesi için inek ya da keçi sütü içirmeyin. Hayvansal süt ve meyve suyu tüketimi, mukus üretimini teşvik edebilir. Bu da geniz akıntısını arttırır. Ayrıca bu içeceklerin yapısında bulunan şeker, bağışıklık sistemini baskılayabilir. Bunun sonucu olarak ise vücudun enfeksiyonla savaşma yeteneği azalabilir.
2. Yatay Pozisyonda Beslemeyin
Bebeğinizi, başını 45 derecelik açıda tutarak besleyin. Bu pozisyon, bebeğinizin içtiği sıvının östaki borusuna gitme ihtimalini düşürür. Bebeğinizin içtiği sıvı orta kulağa gitmediği zaman da enfeksiyonun oluşma ihtimali azalır.
3. Stres Faktörünü Göz Ardı Etmeyin
Stres, bağışıklık sistemini baskılayan unsurlardan birisidir. Bebeğiniz henüz çok küçük olsa da uykuya geçerken zorlanma, yüksek sesle konuşulan bir yerde bulunma gibi faktörler sebebiyle stres yaşayabilir. Bebeğinizin huzurlu ortamlarda bulunmasını sağlayarak onun bağışıklığına destek verebilirsiniz.
4. Bebeğinizi Sigaranın Zararlarından Koruyun
Sigara dumanı ya da odun dumanı, bebeklerde kulak iltihabı geçirme ihtimalini arttırabilir.
Bebeğinizi sigara içilen ya da odun yakılan sobalı ortamlarda bulundurmayın. Bebeğinize bakan, dolayısıyla bebeğinizle yakın temasta bulunan kişinin kıyafetlerinde de sigara kokusu bulunmamasını sağlayın.
5. Alerjiye Karşı Önlem Alın
Alerji, kulak enfeksiyonunu tetikleyen faktörlerden biridir. Henüz bebeğinizde alerjik bir reaksiyon görmemiş olsanız dahi eğer siz ebeveynlerinde alerji varsa önleminizi alın. Çünkü ebeveynlerinde alerji bulunan bebeklerde alerji görülme ihtimali yaklaşık %70’tir. Alerjiye sebep olabilecek peluş oyuncak, evcil hayvan gibi faktörleri bebeğinizin uyuduğu odadan çıkarın. Ayrıca bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyerek alerji görülme riskini düşürmeye yardımcı olun.
6. Bağışıklığını Destekleyin
Anne sütündeki zengin içerikler, bebeğinizin bağışıklık sisteminin en büyük destekleyicisidir. Bebeğinizin bağışıklığının desteklenmesi ve ritminizin devam etmesi için onu anne sütü ile beslemeye devam edebilirsiniz. Eksikliğinde ya da yokluğunda ise doktorunuzun önerisiyle bebeğinizin beslenmesini çocuk devam sütleri ile destekleyebilirsiniz.