Laparoskopi Sonrası Hamilelik
Laparoskopi, kadın hastalıkları ve doğum alanında sık sık başvurulmaya başlanan modern bir cerrahi yöntemdir. Özellikle hamile kalamayan hastalarda Laparoskopi’ye başvurmanın farklı nedenleri olabilir. Bu operasyon, özellikle endometriozis, miyom, polip, yumurtalık kisti gibi kimi kısırlık nedenlerinde oldukça başarılı sonuçlar verir. Bu nedenle kolay hamile kalmanın yolları arasında olası bir durumda erken teşhis nedeniyle laparoskopiyi de gösterebiliriz.
Modern tıbbın gelişmesiyle bıçaksız ameliyat dediğimiz yöntemlere ilgi ve bu alanda başarı da her geçen gün artıyor. Hem doktor hem de hastalar tarafından sık sık tercih edilen bıçaksız ameliyat yöntemlerinden biri de laparoskopi yöntemi. Gelişen tıp sayesinde optik bir cihaz kullanarak, vücut içinde ameliyat yapmaya olanak veren bu yöntem bugün birçok amaçla kullanılıyor.
Laparoskopi sırasında hastanın iç organları kameradan takip ediliyor
Kadın hastalıkları alanında hem tanı hem de tedavi amaçlı başvurulan ve özellikle kısırlık nedeni sayılan birçok soruna çözüm olan laparoskopi’de, doktorlar hastanın karın içini karbondioksit gazıyla şişirerek ameliyat edilecek organlar diğerlerinden ayrılıyor. Bu sayede şişen karın ve iç organları zarar görmeden daha net görülebilecek ve müdahale edilebilecek duruma geliyor.
Ardından iç organları görmeyi sağlayan optik cihaz, göbek deliğinden içeriye gönderiliyor. Bu optik cihaz sayesinde hastanın iç organları büyütülmüş kamerada rahatlıkla gözlemleniyor. Daha sonraki aşamada ise kasıktan içeriye sokulan ince ameliyat iğneleriyle hastayı iyileştirecek operasyon gerçekleştiriliyor. Bu operasyonlar bazen 1 saat, bazen daha uzun sürüyor. Laporoskopi her ne kadar basit uygulanan bir yöntem olsa da elbette bu tür operasyonlarda da anesteziye ihtiyaç duyuluyor. Ancak iyileşme süreci geleneksel ameliyat yöntemlerine göre son derece kısa. Üstelik kasıklarda çok küçük izler dışında yara izi de kalmıyor. Böylece estetik kaygıların da laporoskopi yöntemiyle önüne geçilmiş oluyor.
Laparoskopi hangi durumlarda gerçekleştiriliyor, sonrasında hamile kalmak mümkün mü?
- Laparoskopi, kadın doğumda hamileliği engelleyen endometriozis (rahim iç dokusunun rahim dışında oluşumu), bazı miyomlar, polipler, yumurtalık kistleri, dış gebelik gibi sorunların çözümünde başvurulan bir operasyon yöntemi.
- Oldukça başarılı sonuçlar veren bu ameliyat sonrası kadının hamile kalmasına engel olan sorunlara müdahale edilebiliyor, böylece kadının hamile kalması kolaylaşıyor. Bu yöntemle çok yüksek oranlarda başarı elde ediliyor.
- Laparoskopi sayesinde organlar ekranda 10 kat daha büyük görüldüğü ve birbirlerinden uzaklaştıkları için, organa ve çevresine zarar vermeden tedavi olmak mümkün oluyor. Her ameliyat sonrası beklenmedik bir sorun görülme riski olsa da bu risk laparoskopi’de diğer yöntemlere oranla daha düşük.
- Laparoskopi ameliyatı sonrasında ağrı hissi, açık ameliyata oranla daha az oluyor.
- Ameliyat adet dönemi dışında herhangi bir zamanda yapılabiliyor.
- Laparoskopi sonrası operasyona neden olan hastalığın yapısına ve ameliyat sonrası hastanın durumuna göre 3 ila 6 ay içinde gebe kalma şansı yüzde 50’ye yakın oranda artabiliyor.
Kaynak: