Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Mastit Nedir Tedavisi Nasıldır

Emzirme Döneminde Sık Rastlanan Meme İltihabı: Mastit 

Emziren annelerin en çok yaşadığı sıkıntıların başında gelen mastit, memede iltihaplanmanın oluşması nedeniyle görülür. Süt kanallarının tıkanmasından kaynaklı ve genellikle enfeksiyonla seyreden meme inflamasyonudur. Ufak, bölgesel bir kızarıklıktan meme apsesine kadar değişik şekillerde görülebilir.

Mastit Sebepleri Nelerdir?

Mastite birkaç faktör neden olabilir. Göğüste kalan süt, tıkalı süt kanalları, bakteriler bu nedenlerin başında gelir. Bebeğin ağzındaki bir bakteri meme ucundaki çatlaktan süt kanalına girdiğinde memede iltihap yani mastit oluşabilir. Bir süt kanalı tıkanırsa, göğüste süt birikimi gerçekleşir. Tıkalı kanal iyileştirilmezse, göğüs enfeksiyonuna neden olabilir. Ayrıca bebek tek taraftan emerse ve memedeki süt boşaltılmazsa da mastlt problemi meydana gelebilir. Bebeğin tek memeden emmesi hakkında yapabilecekleriniz öğrenmek için Bebeğin Tek Memeden Emmesi Bir Sorun mu? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Çatlak göğüs uçları, emzirirken tek bir pozisyonda kalınması nedeniyle göğsün tamamen boşalmaması, dar sütyen giyerek ya da göğüs üzerine baskı yaparak süt akışının kısıtlanması mastit riskini artırır.

 

Mastitin Belirtileri

Mastitin belirtileri arasında şunlar yer alabilir;

  • Meme şiştir, serttir, kızarmıştır ve hassastır.

  • Ağrı, ateş, titreme ve halsizlik yapar.

  • Eğer enfeksiyon ilerlemişse cildin rengi değişir, kırmızı ve parlak bir hal alır ve gerginleşir.

  • Bazen sırta ve kola yayılan ağrılar oluşabilir.

  • Koltuk altı bezlerinde şişkinlik olabilir.

  • Meme ucundan anormal akıntı gelir.

Meme İltihabı Tedavisi

Mastit, tedavi gerektiren bir durumdur. Bu göğüs enfeksiyonunun erken tedavisi, sonradan ortaya çıkabilecek komplikasyonları önlemek açısından önemlidir. Emzirme ile ilgili yaşanan sorunun önüne geçilmesi ve iki göğüsteki sütün boşaltılabilmesi için doğru emzirme tekniği kullanmak gerekir. Ayrıca emzirmeye devam etmek veya sütün pompa yardımıyla boşaltılması apse oluşumunu azaltır.

Mastitin giderilmesi için sadece doktorunuzun tavsiyesi üzerine antibiyotik tedavisine başlayabilirsiniz. Doktorunuzun onayıyla bebeğinizi emzirebilirsiniz. Emzirmek, süt kanallarınızı boşaltarak daha hızlı iyileşmenizi sağlayabilir. Emzirmeden birkaç dakika önce ılık kompres, acı duymanızı bir ölçüde azaltır. Antibiyotik kullanırken bebeğinizi emziriyorsanız beslenmenize bağışıklığınızı güçlendirici kaynaklar eklemeniz gerekir. Bağışıklığınızın antibiyotik kullanımından etkilenmemesi için beslenmenizi bu yönde desteklemelisiniz. 

Antibiyotik kullanım süresini tamamladıktan sonra mastit problemi hala devam ediyorsa doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Doktorunuz bu durumda ultrasonografi ile apseyi kontrol etmek ve diğer hastalık ihtimallerini değerlendirmek isteyebilir. 

 

Mastitten Korunmanın Yolları

Mastitten korunmak için izlenebilecek birkaç adım bulunur;

  • Bebeğin meme ucunu kavraması sağlanmalıdır. Bu sayede emzirme sonunda memede süt kalmaz ve enfeksiyona sebep olan süt birikimi gerçekleşmez.

  • Emzirme öncesinde göğüslere ıslak ve sıcak bir bezle sıcak bir kompres uygulanabilir. Bu emzirirken göğüslerin boşalmasına yardımcı olur.

  • Süt kanallarında bir tıkanıklık oluşmaması için emzirme öncesi ve sonrasında meme ucundan göğüs duvarına masaj yapılmalıdır.

  • Emzirirken iki göğsün de tamamen boşalabilmesi için pozisyon değiştirmek gerekir. 

  • Göğüs değiştirmeden önce bebeğin göğüsteki sütü tamamen bitirdiğinden emin olunmalıdır. 

  • Göğüste süt birikmesini önlemek için emzirilmeyen zamanlarda pompa ile süt sağımı yapılmalıdır.

  • Memeyi rahatlatacak uygun sütyenler takılmalıdır.

  • Memeyi tahriş eden kumaşlardan uzak durulmalıdır.

 

Mastit nedeniyle çektiğiniz acı emzirme konusunda cesaretinizi kırabilir. Ancak anne sütünün bebeğiniz için çok değerli olduğunu hatırlayarak, emzirmekten vazgeçmemelisiniz. Mastit olmanıza rağmen bebeğinizi emzirebilirsiniz. Mastitin bebeğiniz için hiçbir olumsuz etkisi bulunmaz. Ayrıca emzirmeniz mastitin azalmasına neden olabilir. Süt düğümlenmesini ve kesilmesini önlemek için bebeğinizi emzirmeye devam etmelisiniz. Sizi rahatsız etse de emzirerek mastit ile ilgili sorununuzun daha hızlı çözülebilmesini sağlayabilirsiniz.