Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Meme Ağrısı Nasıl Önlenir

Meme Ağrısı Nasıl Önlenir?

Bebeğinizin anne sütünden yararlanması için onu düzenli bir şekilde emziriyorsunuz. Fakat emzirme döneminde memelerinizde hissettiğiniz acılar, bu durumu biraz zorlaştırıyor. Emzirme döneminde hissedilen meme ağrıları sebepsiz değil. Hepsinin bir nedeni ve tedavisi var. Bunun için meme sancılarının nedenlerini bilmeli ve önlemlerini almalısınız.

Şişkinlik Hissi

Özellikle yeni annelerde görülen bu durum, yaygın bir sorun. Emzirmeye yeni başlayan annelerin yoğun olarak sütü gelir ve anne memelerinde şişkinlik hisseder. Bu durum çok büyük sancılar vermese de hatırı sayılır derecede rahatsız edici bir his uyandırır. Emzirme döneminde meme şişkinliği tedavisi için bir şeyler yapabilirsiniz. Fakat belirteceğimiz tedavi yöntemlerini emzirmeden birkaç dakika önce yapmayı unutmayın.

  • Yoğun bir şekilde göğüslerinize baskı yapan sütü, süt pompası aracılığı ile çekerek göğüslerinizi rahatlatabilirsiniz. Daha sonra bu sütü süt saklama poşetine aktarmayı unutmayın. Süt saklama poşetinde sütünüzü oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz.
  • Bir bez içinde buz veya sebzeler size bu konuda çok yardımcı olur. Göğsünüzü soğuk tutmak sizi rahatlatacaktır.
  • Bu dönemde günlük sutyenler yerine, emzirme sutyenlerini kullanmalı ve mümkün olduğunca dar kıyafetleri tercih etmemelisiniz.
  • Lahana yapraklarını göğsünüzün üzerinde bir süre (10-20 dakika) bekletebilirseniz. Lahana, kan akışını hızlandırır ve göğsünüzün rahatlamasını sağlar.

Meme Ucu Çatlakları

Bebeğin emme pozisyonunun uygun olmayışı yani yanlış emzirme teknikleri meme ucu çataklarına sebep olur. Areola dediğimiz renkli bölgeyi tam olarak kavrayamayan bebekler, meme ucundan süt alır. Bu da zamanla bölgeyi tahriş eder. Meme ucu çatlakları, önlem alınmazsa yarıklara dönüşerek meme ağrılarını kuvvetlendirir. Bunun için erkenden önlemini almalısınız.

  • Meme, ılık su ile sık sık silinmelidir. Burada en önemli nokta memeyi nemli bırakmamak ve bir bezle değil de havalandırarak kurutmaktır.
  • Emzirme pozisyonunuzu değiştirin. Bebeğinizin areola denen bölgeyi tamamen kavramış olmalı.
  • Meme ucunuz çok kuruysa, göğsünüzü hafifçe şıkın ve birkaç damla süt ile göğüs uçlarınızı ıslatın. Anne sütü deriyi iyileştirici özelliği olan E vitamininden de zengindir. 
  • Göğüs pediniz akıntı sebebiyle ıslandıysa onu hemen değiştirin. Çünkü rutubet meme ucunun iyileşmesini geciktirir.
  • Göğüs ucunuza özel, doktorunuzun önerdiği genellikle zeytinyağlı içerikleriyle bilinen kremleri düzenli olarak kullanın.

Mastit

Ve geldik emzirme döneminde göğüs ağrısı denilince ilk akla gelen vakaya, Mastit! Mastiti, süt kanallarının tıkanması ve sonra bu durumun enfeksiyona evirilerek hatırı sayılı bir meme ağrısına dönüşmesi olarak açıklayabiliriz.  Memede sertlik ve kızarıkların oluşmasının yanında, aynı zamanda acı ve acı hissedilen bölgede sıcak olması mastit belirtilerinden. Mastit genelde emziremeyen annelerde görülür. Aniden sütten kesme ya da düzensiz emzirme sonucu süt kanallarının tıkanması kaçınılmaz olabilir. Bunun için yapacağınız şeyler var.

  • Bebeğinizi her iki memenizden de sık sık, her 2-3 saatte bir emzirin. Bu programı gece de uygulayın, gerekirse alarm kurun.
  • Buz kompresi ya da sıcak kompres göğüslerinizi rahatlatacaktır. Soğuk uygulamalar, şişliği azaltırken göğsün uyuşmasını sağlar. Sıcaklık ise göğsünüzdeki şişkinliğin yumuşamasına yardımcı olacak. Mümkün oldukça sıcak suyla duş almayı unutmayın.
  • Meme iltihabı tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalı. Doktorunuz bu iltihabın yok olması için büyük ihtimal antibiyotik tedavisi önerecektir. Durum çok ağır değilse buna gerek duymayabilir. Doktorunuza başvurmadan asla antibiyotik tedavisine başlamayın.
  • Emzirmediğiniz zamanlarda sütünüzü sağın.

Göğüs Mantarı

Bu rahatsızlığın adı genellikle thrush olarak bilinir. Nemli ve karanlık bölgelerde üreyen bu mantar çeşidi, emziren annelerde görülebilir. Göğüste sancı, kızarıklık, kaşıntı, pul pul dökülmeler ya da beyaz mantarımsı oluşumlar görülebilir. Bu konuda alabileceğiniz en iyi önlem meme ucunu hijyenik tutmak. Göğsünüzü nemli tutmamalı, ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Göğüs pedinin sık sık değiştirilmesi yine bu durumda da geçerlidir. Böyle bir durumla karş karşıya kaldıysanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.