Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Meme Reddinde 7 Altın Öneri

Bebeklerin belirli dönemlerde meme reddi olabilir. Bu sıkça karşılaşılabilen bir sorundur. Bebeğin memeyi hiç istemiyor olması, emerken kafasını çevirmesi, çok kısa süre emip bırakması ve hiç memeye gelmek istememesi meme reddi olarak tanımlanabilir. Yapacağınız basit uygulamalar ve alacağınız önlemler ile meme reddini azaltabilir ve önleyebilirsiniz. Aşağıdaki 7 maddeyi gözden geçirerek meme reddi konusundaki sorununuza çözüm bulabilirsiniz.

1. Öncelikle sakin olun. Unutmayın ki bebeğiniz için en değerli besin anne sütüdür. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda “ya emmezse” kaygısını kafanızdan atın. Bebekler anne sütü alırken yani emerken annelerin yüzüne bakarlar. Endişe dolu bir yüz ifadeniz olursa, yaşadığınız kaygıyı, gerginliği görür ve hissederler, onlar da endişelenirler. Ve dolayısıyla bu da meme reddini artırabilir. Olabildiğince rahat olmaya çalışın. Rahat olmanız anne sütünüzün miktarını da olumlu etkiler.

2. Bebeğinizi ağlarken, huzursuzken, emmek istemiyorken emzirmeye başlamayın. Emzirme öncesinde birkaç dakika ona sakinleştirecek sözler söylemek, fısıldamak, ona masaj yapmak, ev içinde sarılarak kanguru pozisyonunda turlamak hem gelişimi için faydalı olur hem de meme reddini azaltır.

3. Bebeğinizi emzirirken, beslenmeye yardımcı olarak kullandığınız biberon emzik gibi materyalleri mümkün olduğunca az kullanın.

4.Bebeğinizin ağzında pamukçuk gibi emmesini engelleyecek bir enfeksiyon var mı bunu kontrol edin. Pamukçuk gibi enfeksiyonlar emme sırasında ağrı yapacağı için meme reddine sebep olabilir. Tedavi edilmesi gerekir. Böyle bir durumda doktorunuzdan destek alınız.

Yine burun tıkanıklığı da emmeyi güçleştirebilir. Burun bakımının yapılması, burnu tıkalı ile açılması faydalı olacaktır.

5. Bebeğinizin reflüsü varsa, kolikli bir bebekse, emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra ayaklarını karnına çekip, ağlayarak memeyi bırakıyorsa, çok kusuyorsa, çoğu zaman mukuslu bir kakası varsa kakasında nadiren kan oluyorsa, beraberinde egzaması da varsa, bebeğinizin besin allerjisi olabilir. Genelde bebeklerde en sık görülen alerjilerin başında süt proteini alerjisi gelir.

Böyle bir durumda öncelikle annenin beslenmesinde yapılacak basit değişiklikler faydalı olacaktır. Yani bebeğin alerjisi varsa alerjisi olan besinler tespit edilip annenin bu besinleri yememesi gerekir. Eğer bebeğinizin bu tür sıkıntıları varsa ve anne sütü ile birlikte devam sütü kullanıyorsanız alerjik bünyeli bebekler için hazırlanmış hidrolize devam sütlerine geçmek meme reddini azaltır. Tüm bu değişiklikleri doktorunuzun önerisiyle yapmalısınız. Öncesinde bebeğinizde yukarıda yazan belirtileri de düzenli takip edip doktorunuza bilgi aktarmalısınız.

Alerjik yapılı bebeklerde reflüye bağlı kusmada sık olacağı için, her emzirmeden sonra gazını çıkarmak, reflü yatağında yatırmak faydalı olacaktır.

6. Bebeğinizin en iyi ve en rahat emdiği pozisyonu ve zaman dilimini keşfedin. Ayakta, yatarak, kucakta emebilir ve zaman olarak en çok uyanmadan az önce gibi… Emzirme sırasında sizin konforunuzda önemlidir. Bunu da göz önünde bulundurun.

7. Bebeğiniz bir memeyi 4 saat ve daha uzun saat diliminde emmemişse sütünüzü sağmayı unutmayın. Emmediği zaman sütünüzü sağmasanız, ilerleyen zamanlarda süt miktarı azalır. Memedeki süt miktarının azalması da meme reddini artırır. Sağdığınız sütü, küçük bir bardak veya kaşıkla ya da Emzirme Destek Sistemi ile de bebeğinize verebilirsiniz.

Emzirme Destek Sistemi Nedir?

Emzirme destek sistemi (EDS) bebeğin anne memesini emerken aynı zamanda destek olarak sağılmış anne sütünü veya mamasını almasını sağlayan bir düzenektir. 

Emzirme destek sistemi hazır olarak satılan bir sistemdir ama evde hazırlanarak da uygulanabilir. 

Bir beslenme sondası yardımıyla bebek memeden emerken sağılmış anne sütü ya da mama kullanılıyorsa mamayı emme anında bebeğin bu sonda yardımıyla içmesini sağlar.

Tüm bu önerilere rağmen meme reddi devam ediyorsa, doktorunuza danışmayı unutmayın.

Yrd. Doç. Dr. Reyhan Erol