Mevsim Geçişlerinde Hastalıklar Bebeğinizin Ritmini Nasıl Etkiler?
Mevsim geçişleri bebeklerde hastalık riskinin arttığı dönemlerdir. Özellikle havanın soğuduğu kış aylarında gribal enfeksiyonlar daha fazla görülür. Havaya bağlı olarak vücut ısısı düştüğünde bebeğin vücudundaki bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve üst solunum yolu enfeksiyonları oluşabilir.
Bebeklerin mevsim geçişlerinde hastalığa açık hale gelmemesi ve mevsim geçişlerinden korunması için günlük ritmini sağlayan beslenme, oyun ve uyku rutinlerini sürdürebilmesi önemlidir.
Bebeklerin mevsim geçişlerinde hastalanması beslenme, oyun ve uyku rutinlerinde bazı aksamaları da beraberinde getirir. Peki mevsim geçişlerinde oluşabilecek hastalıklar nedeniyle bu rutinlerin sekteye uğramaması için neler yapılabilir? Hastalanan bebeğin uyku ve beslenme rutinlerinin desteklenmesi ve bu rutinlerin tekrar düzene oturması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Böyle dönemlerde anne babaların bebeklerinin bakımında bazı konulara daha fazla özen göstermeleri gerekebilir.
Bebekler hastalık döneminde nasıl beslenmelidir?
Bebeklerin hastalık sürecinde iştahı bir anda azalabilir. Yapılan araştırmalara göre hasta olan bebeklerde iştahsızlık yaklaşık 3 hafta boyunca sürebilir. Bu nedenle bebeğinizin hastalık dönemindeki iştahsızlığını normal kabul etmelisiniz.
Beslenme rutininde en önemli kural, bebeğinizi beslenmeye zorlamamaktır. Hastalık döneminde bebeğinize yemeği teklif edebilirsiniz ancak yemesi için ısrar etmeyin. Bebeğiniz ne kadar zorlanırsa beslenme isteğinden o kadar uzaklaşır. Bebeğinizde iştahsızlığın kalıcı hale gelmemesi ve hastalık sonrasında da devam etmemesi için bebeğiniz hastayken ne kadar isterse o kadar yemesine izin vermeniz uygun olur.
Mevsim geçişlerinde bebeklerin bağışıklığının güçlü olması ve hastalıklara karşı korunması için beslenme rutininde şunlara dikkat edilmelidir;
-
Bebeklerde bağışıklığı artıran en güçlü besin, anne sütüdür. Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi ve 1 yaşına kadar anne sütünün ana öğün olarak verilmesi, bebeğin bağışıklığını güçlendirmede büyük destekçidir. Anne sütü ile beslenme 2 yaşına kadar devam etmelidir.
-
Bebeğin 6. ayını tamamlamasıyla birlikte ek gıdaya geçilebilir.
-
Bebekler, 6. ayın sonunda doktorun tavsiye ettiği besinler ile ek gıdaya geçebilir. Sıvı ve püre olarak yumuşak bir geçiş ile başlanan ek gıda, bebeklere tadımlık miktarlarda ara öğün şeklinde verilebilir. Ek gıda geçtikten sonra bebek, doktorun önerisiyle protein ağırlıklı beslenmelidir Et, balık, baklagiller ve sebze ağırlıklı beslenmek bebeklerin bağışıklığı güçlü tutar.
-
Omega 3 ve protein açısından zengin olması nedeniyle bebeklerde 7. aydan sonra doktorunuz izin verdiği taktirde ceviz tüketimine başlanabilir.
-
Bebeklerin hastalık döneminde yoğurt, peynir, kefir gibi fermente ürünler yedirilebilir.
-
1 yaşından sonra bebeğin beslenmesinde ana öğün ek gıda, ara öğün anne sütü olmalıdır. Eksikliği ya da yokluğunda bebeğin beslenmesi devam sütü ile desteklenebilir.
Uyku rutini bağışıklığa nasıl etki eder?
Bebeklerde uyku rutini, bağışıklığın güçlü olmasını destekler. Gece uykusu yeterli ve kaliteli olan bebeklerin, bağışıklık sistemi de güçlü olur.
İyi uyku aynı zamanda iyi beslenmenin de sebebidir. Sabahları dinç ve mutlu uyanan bebeklerin, gündüz beslenme rutini devamlılık gösterir. Gece yeterli uyuyan bebeklerin, gün içinde bilişsel ve fiziksel etkileşimi ve gelişimi daha fazla olur. Tüm bunlar bebeğin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlar.
Peki uyku rutini oluşturmak için bebekler nasıl beslenmelidir?
-
Gece uyku rutinini oluştururken ilk 3 ayda bebekler 3-4 saatte bir uyandırılıp emzirilebilir.
-
3. ayın sonunda bebek gece uykusuna kesintisiz devam ediyorsa beslemek için uyandırılmamalıdır.
-
Büyüme hormonlarının gece uykusunda salgılanması nedeniyle 6. aydan sonra bebeklere uyku eğitimine başlanabilir.
-
6. aydan sonra uykusunun düzene oturması için bebeği gece iki kere beslemek yeterli olabilir.
Hastalanan bebeklerde uyku rutinine devam etmek için annelere tavsiyeler
Hastalık döneminde bebeklerin uyku düzeni bozulur. Uykusunu alamamış bebekler, gündüz huzursuz olur ve daha az beslenir. Beslenme rutininin sürmesi ve güçlü bağışıklık için gece uykuları çok önemlidir.
Bebeğin hastalık dönemini daha rahat geçirmesini sağlamak için uyku rutininde şunlara dikkat edilmelidir;
-
Hasta olan bebeklerde burun tıkanıklığı çok görülür. Gece uykusunda rahat nefes alabilmesi için yatırmadan önce bebeğin burnu temizlenmeli ve açılmalıdır.
-
Mevsim geçişlerinde hastalanan bebekler gece sık sık uyanır ve ağlar. Her uyandığında bebeği sakinleştirmek için beslemeye gerek yoktur.
-
Gece çok sık beslenen hasta bebeklerin, gündüz yeme isteği ve beslenmesi daha da azalabilir.