Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Mol Gebelik Nedir?

Mol Gebelik Nedir?

Normal bir gebelik başlangıcı sürecinde yumurta hücresi döllenme esnasında içine tek bir sperm alır ve başka bir spermin girişi olmaz. İçeriye iki spermin girişi hamilelik seyrini değiştirebilir. İki spermin yumurta hücresine ulaşması ile birlikte anormal bir embriyo ortaya çıktığı gibi çok sayıda keselerden oluşan bir yapı gerçekleşebilir. Buna mol gebelik denir. Komplet mol adı da verilen oluşum, hamileliğin daha erken dönemlerinde belirti verebilir.

Mol Gebelik Görülme Nedenleri Nelerdir?

Bazı hamilelikler normal seyri dışında bir gelişim göstererek anne adayının sağlığını etkileyebiliyor. Üzüm hamileliği olarak da bilinen mol gebelik bunlardan biridir. Mol gebeliğin ortaya çıkış sebebi bilinmemekle birlikte genellikle 20 yaş altı ve 40 yaş üstü gebeliklerde görülebilebilir. Mol gebeliğin sebepleri arasında şunların olduğu düşünülmektedir;

  • Mol gebeliğin en büyük nedeni yaş faktörü olabilmektedir. Genellikle 20 yaş altı ve 40 yaş üzeri hamileliklerde görülebilme olasılığı yüksektir.Tüm gebeliklerde görülme sıklığı ise 1000 de 1.
  • İkinci en büyük nedenin ise sağlıksız ve dengesiz beslenme olabileceği belirtilmektedir.

Mol Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Mol gebelikte genellikle kadınlar sabah bulantıları gibi normal hamilelik belirtileri hissedebilirler. Çünkü anormal plasenta yüksek miktarda hamilelik hormonu olarak bilinen HCG üretebilir. Mol gebeliği diğer gebeliklerden farklı kılan belirtileri ise şunlardır;

  • Erken hamilelik döneminde yani ilk 3 ay sıra dışı vajinal kanamalar sayılabilir. Ancak her kanama mol gebeliğe işaret etmez. Hatta hamileliğin ilk dönemlerinde “lekelenme” tabir edilen çok küçük kanamalar normal kabul edilir. Ancak üzüm tanesi şeklinde parça parça kanamanız varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
  • Normal gebelikte görülenden daha şiddetli bulantı, kusma ve tüylenme mol gebeliğin önemli belirtilerindendir. arasında olabiliyor. Ancak bu belirtiler de tam olarak mol gebelik yaşadığınızı göstermez. Kesin tanı için ultrason görüntüsü gerekir.

Pelvis, yaygın bilinen adı ile leğen kemiğinde ağrı ya da baskı hissi olması da mol gebelik belirtilerindendir.

Mol Gebelik Tedavisi Nedir?

Doğabilecek sağlık problemlerini önlemek amacıyla mol gebelik cerrahi işlemle sonlandırılabilir. Mol gebelik yaşanması tekrar hamile kalma ihtimalini etkilemez. Ancak doktor takibinde olmak ve doktor onayının ardından tekrar hamileliği düşünmek gerekebilir.