Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Montessori Eğitimi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Bebeğinizin beslenmesi, sağlığı, fiziksel gelişimi kadar önemli olan “eğitim” meselesi hakkında ne yapmayı düşünüyorsunuz? Şimdiden onun eğitimi kafanızı kurcalıyorsa bunda gayet haklısınız, çünkü bu oldukça önemli bir konu.

Neyse ki çocukların eğitim ihtiyacını karşılayacak düzenli eğitim programlar bulunuyor. Bu programlar, bebeklik çağından başlayarak erkenden zeka gelişimiyle öğrenme yeteneğini arttırıyor ve sosyal altyapının güçlenmesini kolaylaştırıyor. Bu programlardan biri de Montessori! Gelecekte bebeğinizin eğitimi ile ilgili ne yapacağınızı düşünüyorsanız bu eğitim sistemi ile şimdiden tanışıp ilk adımı atabilirsiniz.

Montessori Nedir?

İsmini İtalya’nın ilk kadın doktoru olan pedagog Maria Montessori’den alan Montessori felsefesi, okullarda tercih edilen ve evde de uygulayabileceğiniz kapsamlı bir eğitim sistemi. Montessori eğitiminin merkezinde öğrenci yer alır. Bu eğitim sistemi, her çocuğun öğrenme hızının, ilgi duyduğu alanların ve becerilerinin farklı olduğunu kabul eder. Montessori’ye göre çocuk özgürdür ve birey olma duygusuna; yetenekleri, ilgi alanlarına ve kendi öğrenme hızına göre ulaşabilir. Bu eğitim sisteminde çocuk özgür bırakılır, dilediği kadar hata yapabilir ve öğrenme hızına göre istediği kadar tekrar etme hakkına sahip olur.

Yani Montessori eğitimi ile çocuk, kendi becerilerini kendi tercihi ve öğrenme hızıyla geliştirerek bireysel kişiliğini oluşturur. Kişisel gelişim desteği, onu özgür bırakarak gerçekleşir. Bu noktada yetişkinlerin görevi ise çocuğun içindeki yeteneği ve gizli gücü uyandırmak, onları gelişim sürecinde desteklemektir.

Montessori eğitiminde çocuk şu özelliklere sahip olur:

  • Seçimlerinde özgürdür.

  • Hareket özgürlüğüne sahiptir. 

  • Hata yapma özgürlüğü bulunur.

  • Sosyal ilişkilerini kendi başına yönetir.

  • Tekrar etme hakkı vardır.

Montessori eğitim sistemini benimseyerek uygulayan okullarda çocuklar, sınıfta rahatça dolaşabilir. Okulda bulunan tüm alanlar çocukların kullanımına açıktır. Çocuklar bu alanlarda istedikleri etkinlikleri yapabilir. Sınıfta her materyalden bir tane bulunur. Çocuk, materyalin işinin bitmesini bekler. Bu da çocuğa bekleme, sabretme ve empati becerisi kazandırır. Çocukların bireyselleşme yönünü de geliştiren bu eğitim sisteminde, her çocuk doğal bir liderdir. Montessori eğitiminde uygulanan yöntemler arasında günlük yaşam becerileri, matematik etkinlikleri, dil geliştirici etkinlikler, duyu eğitimi etkinlikleri, evrensel öğrenme etkinlikleri yer alır.

Peki Montessori eğitiminin çocuğun gelişimine sağladığı faydalar nelerdir?

  • Çocuğun zihinsel gelişimini hızlandırır.

  • Kendine özgü becerilerini geliştirir. 

  • İnce ve kaba motor becerilerinin gelişimini sağlar. 

  • Kendini daha iyi ifade etmesine fırsat tanır.

  • Çocuk kendini ve potansiyellerini keşfeder.

  • Özgüveni yüksek olur.

  • Çocuk kendi kendini eğitebilme ve geliştirebilme becerisi kazanır. 

Montessori Eğitimi Evde Nasıl Uygulanır?

Montessori eğitimi hakkında bilmeniz gerekenler arasında en önemli şey, bu eğitimi nasıl uygulayacağınız. Çocuğunuzun gideceği okul bu eğitimi veriyorsa zaten eğitmenler görevlerini yerine getirecektir, fakat bu eğitim 0-6 yaş arasındaki çocukları kapsıyor. Yani siz okul öncesinde bu eğitimi bebeğinize ya da çocuğunuza evde verebilirsiniz. Montessori eğitimi hakkında ayrıntıları adım adım vermekte fayda var.

  • Montessori metodu, çocuğun kendi kendine yetebilmesi fikrine ve kişiliğine göre planlanır. Bunu sağlamak için çocuğun iyi bir şekilde gözlemlenmesi ve doğru eğitici materyallerin seçilmesi gerekir.
  • Çevrede düzenli bir şekilde kategorize edilmiş eğitici materyaller bulunur.
  • Bu eğitici materyaller, genelde eğitici oyuncaklardır. Fakat siz bunları sadece oyuncak ayıcıklar, arabalar olarak düşünmeyin. Bu materyaller, kırtasiye ürünlerinden de oluşabilir; şişe kapakları, kozalaklar, renkli kartlar ya da top çeşitleri de olabilir.
  • Bu materyalleri çoğaltabiliriz. Halka ya da düğüm çözme, farklı renklerdeki boncukları dizme, sayı blokları, renkli huniler, malzemelerinizin içinde bulunabilir.
  • Burada önemli olan, onları doğru bir şekilde kategorilere ayırmak ve onların ulaşabileceği yere konumlandırmaktır. Bu araç gereçleri yüksekte, çocukların ulaşamayacağı dolapta veya baza altında saklamak hiçbir anlam ifade etmeyecektir
  • Kitaplar, zekâ geliştirici oyunlar, kırtasiye ürünleri gibi materyaller farklı yerlere dağıtılabilir.

       

  • Montessori, çocuğun kendi kendine yetebilmesini sağlamaya çalışır. Buna göre onun odasını veya evin tümünü bu eğitim sistemine uygun şekilde dizayn edebilirsiniz. Mesela buzdolabında onun yetişeceği rafa yiyeceklerini koyabilir, kendi kıyafetlerini seçmesi için dolabın alt kısmına kıyafetleri dizilebilir ya da kendi tuvaletini kendi yapabilmesi için klozetin etrafına, çıkabileceği bir tabure yerleştirebilirsiniz.

Çocukların zihinsel gelişimini hızlandıran ve kendine özgü becerilerini geliştirmelerini sağlayan bu etkinlikleri siz de kolayca uygulayarak onun ileriki yaşamında kendini ifade edebileceği, programlı ve özgür bir birey olması için sağlam bir adım atabilirsiniz.