Omega 3 yağ asitleri, “sağlıklı yaşam-dengeli beslenme” felsefesinin en önemli kahramanları arasında yer alıyor. Bunun için insan hayatının her evresinde, bünyesinde mutlaka Omega3’ü yeterli oranda bulundurması gerekiyor. Özellikle çocukların gelişim evrelerinde bu takviye daha da önem kazanıyor. Çünkü anne sütünde yeterli miktarda bulunan Omega 3’e bebek, ilerleyen dönemlerde de ihtiyaç duyuyor. Kısacası bebek gelişimi ve sağlığı açısından önemli olan bu yağ asidi insan vücudu için oldukça önemli.
Omega 3’ün Faydaları
Beyin ve vücut fonksiyonlarına etki eden Omega 3’ün, gelişim çağında alınmasının nedeni, kronik hastalıklardan korunmuş daha sağlıklı bir vücuda ve zekâ gelişimine katkı sağlayabilmesidir. Ayrıca hamilelik döneminde yeterli Omega 3 desteği; bebeğin bağışıklık sistemi ve gelişimi için de çok önemli. Omega 3’ün faydalarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;
- Zekâ gelişimi ve öğrenme çabukluğu,
- Hiperaktivite bozukluğundan korunma,
- Bağışıklık sistemini güçlendirme,
- Obezitenin engellenmesi,
- Astımın önlenmesi,
- Vücut gelişimine katkıda bulunma ve kemiklerin güçlendirilmesi,
- Kan şekerinin düzenlenmesi,
- Göz sağlığını güçlendirme.
Omega-3 ve Balık Yağı
Omega-3, genellikle balık ve deniz ürünlerinde bulunan esansiyel bir yağ asididir. Az önce de belirttiğimiz gibi, bu yağ asidi insan vücudunun birçok faydayla tanışmasını sağlar. Vücut bu ihtiyacı kendiliğinden üretmez ve bu yüzden dışarıdan destek alınması gerekir. Omega 3’ün en yoğun alındığı besinler arasında balık çeşitleri yer alır. Yeterince balık tüketmeyen ya da hızlı bir şekilde Omega 3 desteğine ihtiyaç duyan çocuklar ve gebeler için balık yağları önerilir. Balık yağlarının faydaları dışında bu desteği sağlayan besinler de bulunur.
Bebeğiniz için bu besinlere hangi ayda başlamanız gerektiği konusunda doktorunuza danışmanızı öneririz. Özellikle balık allerjen bir besin olduğu için mutlaka doktora danışılarak başlanması gereken bir besindir.
Omega 3 içeren besinlerden:
- Somon balığı
- Uskumru
- Sardalye
- Ton balığı
- Alabalık
- Keten tohumu
- Ceviz
- Semizotu
- Brüksel lahana
- Brokoli
veya omega-3 yağlarıyla sıklıkla güçlendirilmiş bu gıdalardan faydalanılabilir;
- Yumurta,
- Süt,
- Yoğurt.
Bebek Beslenmesinde Omega 3
Omega 3 yağ asitleri, bebeklerin sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimleri için oldukça önemlidir. Bebekler omega 3 ile anne karnından itibaren tanışırlar. Bu yüzden de gebelik döneminde omega 3 açısından yeterli beslenmek önemlidir.
Hamilelikten 2 yaşına kadar devam eden süreçte bebek beslenmesinde omega 3 yağ asitlerinden özellikle DHA yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Omega 3 yağ asitleri bebeklerin görmeleri, beyin fonksiyonları, motor ve zekâ gelişimleri, bağışıklık sistemleri ve IQ’ları için önemlidir. Deniz ürünleri yani balıklar omega 3 yönünden zengindir. Annenin emzirme döneminde ve hamilelik döneminde düzenli balık yemesi, anne sütü alamayan bebeklerin doktorun önerisi ile balık yağı içeren devam sütlerini tüketmesi tercih edilmelidir. Bebeğin ek gıda dönemine geçtikten sonra uygun aylarda alerjik bir durumu da yoksa düzenli olarak tercihen haftada 2 gün balık tüketmeleri önerilir.