Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Pelvik Ağrı Nedir, Tedavisi Nasıl Olur?

Pelvik Ağrı Nedir, Tedavisi Nasıl Olur?

Hamileliğinizin bu heyecanlı günlerinde hem fiziksel hem de hormonal anlamda vücudunuzda birçok değişim yaşanır. Bu süreç ve değişim sırasında vücudunuzda bazı ağrılar hissedebilirsiniz. Eğer belinize, kalçalarınıza hatta bacağınızdaki uyluklara doğru yayılan bir ağrı yaşıyorsanız bunun nedeni pelvik ağrısı olabilir.

Her beş hamile kadından birinde görülen pelvik ağrısı, hamilelik sırasında veya sonrasında herhangi bir aşamada ortaya çıkabilir. Daha çok hamileliğin bir sonucu olarak kendini gösteren bu ağrı bebeğe bir zarar vermez. Pelvik bölgedeki kaslar, bağlar ve eklemlerin bebeğiniz büyüdükçe esneyip harekete geçmesi nedeniyle hamilelik sırasında pelvik ağrısı hissedebilirsiniz. Yaşadığınız bu durum hakkında daha detaylı bilgi için ‘Pelvik ağrı nedir?’, ‘Pelvik ağrı neden olur?, ‘Pelvik ağrı tedavisi nedir?’ gibi soruların cevaplarını yazımızdan öğrenebilirsiniz.  

Pelvik Ağrı Nedir?

Hamilelikte anne adaylarının bazısında pelvik ağrı gelişebilir. Buna hamilelikle ilişkili pelvik kuşak ağrısı (PGP) denir. Pelvik kuşak, omurganın tabanında vücudunu çevreleyen bir kemik halkasıdır. Pelvik eklemlerindeki sertliğin veya pelvisin arkasında ve önünde düzensiz hareket eden eklemler nedeniyle rahatsız edici semptomların görüldüğü PGP, biyomekanik bir pelvik eklem problemi olarak tanımlanır.

Pelvik Ağrı Neden Olur?

Pelvik ağrının, pelvik eklemlerin düzensiz hareket etmesi ve bebeğin ağırlığı veya pozisyonu gibi bir dizi sorunla bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Bazen bu ağrı hamilelik ilerledikçe daha yoğun hale gelebilir.

Hamilelikte sık görülen pelvik ağrısını siz de yaşıyorsanız, ağrınızın temelinde şu nedenler olabilir;

  • Pelvis üç eklem kemikten oluşan bir halkadan oluşur. Pelvisteki bu üç eklem birlikte çalışır ve normalde hafifçe hareket eder. Bu eklemler normalde yürümeniz, yatakta dönmeniz, merdiven çıkmanız gibi aktivitelere izin vermek için birkaç milimetre olacak kadar hareket eder. Hamile kaldığınızda, bazı faktörler bu eklemlerin daha hareketli olmasına neden olabilir.
  • Hamilelikle birlikte oturma ya da ayakta durma şeklinizdeki değişiklik pelvisinize daha fazla yük bindirebilir, bu da ağrıyı tetikleyebilir.
  • Hamilelikle birlikte kilonuzdaki değişiklik pelvisinizde baskıya neden olabilir.
  • Hamilelikteki hormonal değişimler nedeniyle vücudunuzdaki tüm bağlarınız yumuşar ve bu da pelvik kaslarınızın esnekliğini artırarak ağrıya oluşturabilir.

Bunların yanı sıra pelvik ağrısı yaşama ihtimalinizi artıran bazı durumlarınız da olabilir. Hamilelik sırasında düşme veya başka bir kaza yaşamanız, pelvik ağrı hissetme olasılığınızı yükseltebilir. Ayrıca işinizle veya yaptığınız hobiyle ilgili tekrarlayan hareket veya pozisyonlar nedeniyle eklemi tahriş eden duruş sorunlarınız varsa, eklem hipermobilitesi veya hipermobilite sendromunuz varsa, pelvik ağrısı yaşama ihtimaliniz yükselebilir.  

Doğum Sonrası Pelvik Ağrı Normal mi?

Pelvik eklemlerde ağrıya neden olan PGP, genellikle doğumdan sonra düzelir. Ancak bazı annelerde doğumdan sonra da pelvik ağrısı devam edebilir. Hamileliğinde pelvik ağrısı yaşayan annelerin çoğunun aklında ‘Bir sonraki hamileliğimde de pelvik ağrım olur mu?’ sorusu vardır. Böyle bir durumda gelecekteki bir hamilelikte yine pelvik ağrısı olma olasılığı olabilir. Bu nedenle pelvik ağrısı yaşayan anne adayı, karın ve pelvik taban kaslarını güçlendirerek bir sonraki hamilelikte ağrı yaşama olasılığını azaltabilir.

Pelvik Ağrı Belirtileri Nedir?

Pelvik ağrı genellikle hamilelik sırasında başlar, ancak hamileliğin sonuna doğru da ortaya çıkabilir. Anne adaylarında hamilelikteki pelvik ağrıları farklı şekillerde görülebilir. Bazılarında batan ve aniden rahatsız eden bir ağrı, bazılarında da sürekli yoğun bir ağrı olabilir. Hamilelik süresince ağrıların türü de değişebilir.

Omuriliğin tabanında bulunan büyük bir kemik olan pelvis, gövdenin alt kısmındadır ve ağrı buradan pelvik bölgeye, kalça bölgesine ya da sırt ve bele yayılabilir. Eğer hamileliğiniz sırasında kalça, vajina ve anüs (perine) arasındaki alanda, sırtınızın alt kısmında veya uyluk gibi diğer bölgeleri de etkileyebilen pelvisinizin önünde veya arkasında ağrınız varsa bu durum hareketliliğinizi ve yaşam kalitenizi etkileyebilir. Yürürken, merdivenlerden iner çıkarken, arabadan inerken ve yatakta dönerken ağrı hissedebilir, hareket etmekte ve olağan aktivitelerinizi yapmakta zorlanabilirsiniz.

Hamileliğinizde ağrı yaşamak ve kolayca hareket edememek sizi üzebilir. Ama endişe etmeyin, çünkü erken teşhis ve tedavi ağrınızı hafifletebilir. Hamileliğin herhangi bir aşamasında tedavi edilebilir ve ne kadar erken tedavi edilirse, kendinizi daha iyi hissetme olasılığınız o kadar artar.

Pelvik Ağrı Tedavisi Nasıl Olur?

Pelvik ağrı nedeni ve ağrı ne zaman başlamış olursa olsun tedavi edilebilir. Bu konudaki en iyi yönlendirme ve öneriyi doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Ayrıca pelvik eklemlerine özel bazı egzersizler de ağrılarınızın azalmasına yardımcı olabilir.  Hamileliğiniz boyunca pelvik tabanınızı güçlendirmeye devam etmeniz önem taşır. Dengenizi ve duruşunuzu iyileştirmek ve omurganızı daha stabil hale getirmek için karın ve pelvik taban kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Bu egzersizler ağrınızı hafifletebilir, daha kolay hareket etmenizi sağlayabilir. Bu nedenle, pelvik tabanınızı veya pelvik organlarınızı destekleyen pelvik taban egzersizlerini doktorunuzdan bilgi alarak yapabilirsiniz.  

Egzersizler ve tedavinin yanı sıra ağrınızı şiddetlendirebilecek hareketlerden kaçınma konusunda dikkat etmelisiniz.

Pelvik ağrınızla başa çıkmak için yapmanız gerekenlerin başında şunlar gelir:

  • Küçük adımlar atarak yürüyün. Bu şekilde pelvis eklemlerinizdeki stresi azalıp ağrınız azalabilir.
  • Uzun süre oturmayın veya ayakta durmayın. Pozisyonunuzu sık sık değiştirin.
  • Fırsat buldukça dinlenin.
  • Ailenizden ve çevrenizden günlük aktivitelerinize yardımcı olmaları için destek isteyin.
  • Ayakkabılarınızın düz ve destekleyici olmasına özen gösterin.
  • Arabaya binerken ve arabadan inerken dizlerinizi bir arada tutun.
  • Merdivenleri birer birer ve yavaş çıkın.
  • Rahat bir pozisyonda, bacaklarınızın arasına bir hamilelik yastığı koyarak uyuyun. Bu pelvisinizin önünden geçen basıncı azaltabilir.
  • Yataktan kalkarken yandan başlayarak kendinizi yukarı itmek için kollarınızı kullanın. Dizlerinizi ve ayaklarınızı bir arada tutmaya veya çaprazlamaya çalışın.
  • Uyurken daha az ağrılı tarafa yatmaya çalışın.
  • Giyinirken oturun. Böylece tek bacak ayakta durmaz ve eklemlerinizdeki stresi ortadan kaldırırsınız.
  • Doğru pozisyonda oturun. Ayaklarınızı bir tabureye koymayı deneyin ve sandalyenin tam arkasına oturduğunuzdan emin olun. Sırtınızda küçük bir rulo havlu kullanmayı deneyebilirsiniz.
  • Doğru şekilde ayakta durun.  Her iki bacağınızın da eşit ağırlıkta olduğundan emin olun. Uzun süre ayakta durmanız gerekiyorsa düzenli oturma molaları verin.
  • Ağır kaldırmaktan veya ağır eşyaları itmekten kaçının. Kaldırdığınız nesneleri vücudunuza yakın tutun. Eğilirken sırtınızdaki doğal kıvrımı koruyun ve her zaman kalçalarınız ile dizlerinizi bükün.
  • Yerde oturmaktan bağdaş kurmayın. Yerde oturmanız gerekiyorsa, bağdaş kurmak yerine bir tabureye oturmaya çalışın.
  • Bacak bacak üstüne atmamaya özen gösterin.

Ağrılarınızın pelvikten kaynaklandığının teşhisi ve erken tedavisi ağrınızı hafifletmeye ve normal günlük aktivitelerinize devam etmenize yardımcı olabilir. Pelvik ağrılarınızın tedavisine hamilelik sırasında veya sonrasında devam edebilirsiniz. Unutmayın ki pelvik ağrılarınız çok yoğun olsa da çoğu durumda tedavi edilebilir. Bu konuda en doğru tedavi ve tavsiye için doktorunuza danışabilirsiniz.