Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

14. hafta hamilelik

Hamilelikte 14. hafta ile birlikte ikinci trimester yani ikinci üç aylık döneme hoş geldiniz. Güzel haber, yedinci aya kadar sürecek olan ikinci trimester ile hamileliğin en çok rahat edeceğiniz dönemine giriyorsunuz.

Peki 14 hafta hamilelik kaç ay oluyor? Şu anda hamileliğinizin 4. ayına girmiş bulunuyorsunuz. Hamileliğin erken dönemindeki şikayetlerinizin birçoğu bu dönemde ya azalacak ya da tamamen kaybolacak. Yani bu yeni dönemde artık vücudunuz hamileliğe daha uyumlu olacak ve siz de bebeğinizle birlikte kendinizi daha rahat ve mutlu hissedeceksiniz.

Bu haftayla ilgili aklınızda 14 haftalık bebeğin CRL’si kaç olmalıdır?,  14 haftalık bebek ne kadar büyüklüktedir? gibi birçok soru olabilir. İşte merak ettiğiniz bu soruların cevapları ve 14. haftada bebeğinizin yaşadığı değişimlerden bazıları;

  • 14 haftalık bebeğinizin CRL’si yani baş ve popo mesafesi 8,5 cm. Ağırlığı ise yaklaşık 45 gram.
  • Böbrekleri çalışır vaziyette, hatta içinde yüzdüğü amniyotik sıvıyı yutup idrar yoluyla çıkartıyor.
  • Elleri ve ayakları iyice hareketlendi.
  • Göz kapakları gelişiyor ve küçük ince tırnakları beliriyor.
  • Boynu gelişmeye başlıyor. Başı daha da hareketleniyor ve çenesine yaslanmış sabit pozisyonundan kurtuluyor.
  • Karnınızdaki kalp atım hızı dakikada 120-160 arasında.
  • Saçları dışında, “Languo” denen tüm vücudunu kaplayacak ve onu sıcak tutacak tüyleri uzuyor. Hamileliğinizin ilerleyen zamanlarında bu tüyler, oluşan yağ tabakası ile değiştirilecek.

14 haftalık bebeğin hareketi hissedilir mi?

Haftalar ilerledikçe bebeğinizi karnınızda artık hissetmek istiyorsunuz. Anne karnında 3 aylık bebek hissedilir mi? diye soran birçok anne adayı gibi, siz de bebeğinizin hareketlerini hissetmek için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Evet bebeğiniz giderek büyüyor ve güçleniyor. Şu anda 14 haftalık bebek yetişkin bir insanın sıkılmış yumruğu boyutunda. Karnınızdaki hareketlerini bu hafta olmasa bile birkaç hafta sonra özellikle de 16. haftadan sonra hissetmeye başlamanız mümkün. 

 

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 13. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • İkinci trimestıra hoş geldiniz! Bu dönem neredeyse tüm hamile kadınların en sevdiği dönem.
  • İlk dönemin rahatsızlıkları hafifliyor ve enerjiniz geri geliyor.
  • Sabah bulantılarınız ve tuvalete gitme ihtiyacınız azalıyor.
  • Hamilelik kıyafetlerinizi almaya başlayabilirsiniz çünkü artık bir bebek beklediğiniz belli.

3 adımda Round Ligament ağrısı

  • Rahminizin büyümesinin muhtemel yan etkisi olarak gözlemlenen “Round Ligament” ağrısı; karnınızın sağ ve sol bölgesinde hissedilir.
  • Şuan rahminiz kalın bağlar tarafından desteklenip yerinde tutuluyor. Rahminiz büyüdükçe, bağlarınız da uyum sağlamak ve ağırlığı taşımak için uzar ve incelir. Uzayan ve çekilen bağlarınız da karnınızda hissettiğiniz keskin acıya neden olur.
  • Pozisyonunuzu değiştirdiğinizde, öksürdüğünüzde veya aniden yerinizden kalktığınızda bu ağrıyı daha çok hissediyor olabilirsiniz. Bu ağrıyı hafifletmek için ayaklarınızı vücudunuzdan daha yüksekte tutabileceğiniz rahat bir oturma pozisyonunda dinlenmenizi öneririz.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

Anne adaylarının hamileliğin 14. haftasında merak ettiği 5 soru ve cevabı

14 haftalık gebelikte bebek ne durumdadır?

Organlarının ve beyninin gelişimi süren 14 haftalık bebek, anne karnında küçük bir insan formuna ulaşmış olur. Ultrasonda kolları, bacakları, ayakları ve elleriyle küçük bir insan görüntüsündedir. Boynu gelişir, boyu uzar ve baş ile vücudu daha orantılı hale gelir.  Vücudu hala ince durumdadır ama ileriki günlerde yağ tabakası deri üzerinde oluşmaya başlar. 14. haftada kemikleşme süreci başlar ve bu çocukluk döneminin sonuna kadar sürer. Kemikleşme süreci içerisinde kulaklardaki kemikler de sertleşir ve oluşur.

14 haftada cinsiyet yanılması olur mu?

Ultrason yöntemi sayesinde bebeğin cinsiyeti 14. haftada belli olsa da tespit edilen cinsiyette yanılma payı olduğu unutulmamalıdır. Bebeğin dış genital organlarının geliştiği erken dönemlerde yapılan cinsiyet tahminlerinde özellikle hata payı daha çok olur. Bu nedenle net bir cinsiyet tespiti için en erken 16. haftayı beklemek daha doğrudur. Uzmanlara göre, cinsiyetin çok belirginleşmesi nedeniyle 16. haftadan sonra bebeğin cinsiyet saptanmasında yanılma olma ihtimali düşüktür.  

14 haftalık gebelikte bebek nerede olur? 

14 haftalık bebek büyüse de rahim içinde hala geniş bir alanda bulunur. Annenin leğen kemiklerinin arasından artık kasıklarına ve karnına doğru çıkar.

14 haftalık bebek alınır mı?

Yasal olarak kürtaj işlemi, isteğe bağlı durumlarda en fazla 2.5 aya yani 10. haftaya kadar yapılabilir. Ancak bu işlem, bebeğin gelişimine ve hastalığına dair yapılan taramaların sonuçlarına göre 10. hafta sonrasında da yapılabilir. Bebeğe yapılan gelişim testlerinde, sonuçların normal kabul edilen aralıktan yüksek olması halinde, doktor raporu ve onayıyla kürtaj işlemi yapılarak 14 haftalık bebek alınabilir.

14 haftalık gebelikte hangi testler yapılır?

Hamileliğin ilk üç aylık döneminde yapılması gereken testler bulunur. Gebeliğin 11-14. haftaları arasında ultrason muayenesinde bebeğin ense kalınlığı ölçümü, burun kemiğinin kontrolü ve down sendromu taraması olan ikili test yapılır. Ayrıca anne adayından alınan kan örneğinde Beta HCG ve PAPP-A değerlerine bakılır.  Bu ultrason taraması ve kan testi ile Down sendromu riski ve diğer kromozomal anormalliklerin riski değerlendirilir, fetusta bulunabilecek yapısal anormallikleri teşhis edilir.

İkili tarama testi için ideal zaman aralığı, 11 ila 14. gebelik haftasıdır. Nukal yarı saydamlık (NT) tarama testi ile bebeğin ensesinde biriken sıvının yarı saydamlık derecesi ölçümlenir. Bebeğin ensesindeki sıvıdan kaynaklı bu şeffaflık 14. hafta sonrasında azalır. Genellikle 12. haftada ideal olan ikili test, hamileliğin 14. haftasından sonra yapılmaz. NT taramasının 13 hafta ve 6 günlük gebelikten sonra doğru sonuç verme ihtimali düşer. Bu nedenle anne adaylarının 14. haftaya kadar bu testleri yaptırması gerekir.

K Vitamini takviyesi zamanı

K Vitamini kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için önemlidir. Vücudunuz fazla K Vitamini rezervlerini karaciğerde muhafaza eder bu nedenle az miktarda tüketilmesi gerekir. Fakat eğer bebek anne karnındayken yeterli K Vitamini alamıyorsa, doğumdan sonra nadir görülen bir kanama bozukluğu meydana gelebilir. Sentetik K Vitamini toksik olabileceğinden takviyeler yerine, K Vitamini içeren besinler tüketmeniz önerilir.

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

K vitamini içeren besinler

  • Brokoli, ıspanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Sebze yağları, soya yağı
  • Yumurta
  • Yağsız et
  • Süt ürünleri

K Vitamini içeren atıştırmalık tarif önerileri

  • Ispanak ve peynirli dürüm
  • Lahana salatası
  • Izgara tavuklu ıspanak salatası
  • Süt bazlı, bir kaşık yoğurt içeren meyveli içecek

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamilelikte 14 haftada nelere dikkat edilmeli?

Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilmek için hamileliğinizin 14. haftasında şunlara daha çok özen göstermelisiniz;

  • Beslenmenizde her besin grubundan dengeli tüketmeye özen gösterin ve beslenmenizi her gün 3 ana öğün ve 3 ara öğün olarak düzenleyin.
  • Bu dönemde vücudunuzun daha fazla mineral ve vitamin ihtiyacı var. Protein, kalsiyum, vitamin, çinko, demir, magnezyum ve diğer tüm minerallerden zengin beslenmeniz, bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve sizin sağlığınız için oldukça önemli.
  • Hamilelikte sıkça görülen hemoroide karşı beslenme düzenine dikkat edin, bol lifli besinler ve prebiyotiklerle beslenin.
  • Bol bol su tüketmelisiniz. Günde en az 8 bardak su için.
  • Gebeliğin tüm haftalarında olduğu gibi 14. haftada da radyasyona maruz kalmaktan kaçının. MR, röntgen ve tomografi gibi görüntüleme tetkikleri istenmesi durumunda hamile olduğunuzu belirtmeyi unutmayın. 
  • Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına ilişkin bozukluklara sık rastlanır. Dişlerinize düzenli bakım yapın.
  • Hem sindirim sisteminin çalışma düzeninin desteklenmesi hem de nefes darlığı sorununun kontrol altına alınabilmesi için düzenli vücut ve nefes egzersizleri uygulanmalıdır.
  • Doktorunuza danışarak yürüyüş, yüzme, hamile pilatesi veya hamile yogası gibi egzersizlere başlayabilirsiniz. Egzersiz bedeninizde ağrıları azaltırken, kan dolaşımınızı artırır ve böylece bebeğe giden oksijen miktarının da artmasını sağlar.
  • Hamileliğinizin yaklaşık 4-5 ayına kadar sırt üstü yatabilirsiniz. Ancak arada kendinizi alıştırmak için sol yanınıza dönük uyuyabilirsiniz.
  • Hamileliğinizin 14. haftasında vajinal akıntınızda artış olabilir. Rengi berrak veya süt beyazıysa normal kabul edilir. Ancak kötü kokuyorsa, kaşıntınız veya ağrınız varsa, enfeksiyon belirtisi olabileceği için doktorunuza danışın.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 15. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.