Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

15. hafta hamilelik

Hamileliğin en rahat ve keyifli geçen haftalarından birindesiniz. 15. hafta, hamileliğin ilk dönemindeki sıkıntıların azaldığı, artık bebeğinizi daha çok hissedeceğiniz bir hafta. Hem artık karnınız biraz daha belirgin. Sadece vücudunuzda değil artık ayna karşısında da hamile olduğunuzu görüp mutlu olacağınız haftalar sizi bekliyor.  

Siz gebeliğin 15. haftasında bunları yaşarken, bebeğiniz de karnınızdaki hummalı çalışmasını sürdürüyor.  Bu hafta itibarıyla bebeğiniz büyümesine hız katacak ve doktor kontrolündeki ultrason görüntüsüyle sizi şaşırtacak.

Peki 15 haftalıkken ne olur?, 15 haftalık bebek ne kadar büyüklüktedir? Sevimli miniğinizdeki ve bedeninizdeki değişimlere gelin yazımız ile göz atın;  

15 haftalık bebek anne karnında ne durumdadır?

  • 15. haftada bebeğiniz artık bir portakal büyüklüğüne ulaştı.  15 haftalık bebeğin CRL’si kaç olmalı? diye merak etmekte haklısınız. Şu an bebeğiniz yaklaşık 10 cm boyunda. Ağırlığı da ortalama olarak 50-70 gram.
  • Kemikleri sertleşmeye devam ediyor. Bacakları kollarından daha uzun ve bütün eklemleri hareket edebiliyor.
  • Kulakları durması gereken yerden biraz daha yukarıda ama son hallerini almak üzereler.
  • Tat alma duyusu gelişiyor ve yüz kasları şekillendiği için bazı yüz ifadeleri yapabiliyor.
  • Bebeğinizin derisi hala çok ince. Karnınızın içine bakabilecek olsanız, derisinin altından kaburgalarının ve damarlarının göründüğünü fark edersiniz. Şu an oldukça aktifler ve uyanık kaldıkları zamanı vücutlarını hareket ettirip kaslarını uzatarak pratik yapmak için kullanıyorlar. Hatta başparmaklarını emmeye başlamış bile olabilir.

 

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Bu noktada hamilelik hormonları vücudunuzda değişimler yaratmaya başlayacak, özellikle dişler ve dişetlerinde. Bakteri ve plak oluşumunda artış ve iltihaplanma yaşayabilirsiniz.
  • Burnunuzun daha fazla aktığını, daha fazla salya salgılandığını ve daha fazla terlediğinizi gözlemleyeceksiniz. Bunun sebebi vücudunuzda sıvı miktarının artmasıdır. Burun kılcalları genişlediğinden kanamaların görülmesi yaygındır.
  • Hamilelik boyunca bağışıklık sisteminiz zayıfladığından enfeksiyon ve soğuk alma gibi şikâyetleriniz olabilir. Birçok ilaç, hamilelik için güvenli olmadığından mutlaka doktorunuza danışarak kullanın.
  • Zihinsel açıdan hafızanızın eskisi kadar keskin olmadığını hissedebilirsiniz. Dikkat süreniz de kısalmış olabilir.
  • Bol bol sıvı alın. Şu an bol sıvı almanız her zamankinden çok daha önemli. Suya ilave olarak süt, meyve suyu ve çorba gibi sıvı gıdalar da tüketilmeli.
  • Fiziksel aktivitelerden sonra ve sıcak havalarda daha fazla sıvı tüketmeye dikkat edin.

15 haftalıkken cinsiyet belli olur mu?

Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz o heyecanlı günden bugüne cevabını en çok merak ettiğiniz sorulardan biri de bebeğinizin cinsiyetinin ne olduğuydu. Her anne baba adayı gibi artık bebeğinizin kız mı erkek mi olduğunu öğrenmek istiyorsunuz. Evet, normal şartlar altında ultrason muayenesi ile 15 haftalık bebek cinsiyeti belli olabilir. Doktorunuz bebeğinizin pozisyonu müsaitse cinsiyetini söyleyebilir. Ancak kesin bilgi için 20. haftaya kadar beklemek daha doğru olacaktır. Çünkü 20. haftada bebeğin cinsiyeti ile ilgili bilgi kesinleşmiş olur.

Ayrıca "15 haftada cinsiyet yanılması olur mu?" sorusunu da merak ediyor olabilirsiniz. Bazen bebeğin pozisyonu ve gelişimi cinsiyet tahmini yapmayı zorlaştırabildiği gibi yanlış cinsiyet tahmini yapılmasına neden olur. İşte bu yüzden cinsiyetle ilgili en doğru bilgiyi almak için 20. haftaya kadar beklemelisiniz.

15 haftalık bebek anne karnında oynar mı?

Evet, 15 haftalık bebeğiniz karnınızda oynuyor. Hatta ilk hareketlenmeye 7. haftada başladı ve bugüne kadar hem hareketlerini hem de gücünü artırdı. Miniğiniz karnınızda kol ve bacaklarını, başını hareket ettiriyor, parmaklarını emiyor hatta tekmeler bile atıyor. Gebeliğinizin 15. haftasındaki ultrasonografi görüntüsünde bebeğinizin bu hareketlerini artık rahatlıkla görebilirsiniz. Peki 15 haftalık bebek hissedilir mi? Karnınızda çok hareketli günler geçirse de bebeğinizin bu hareketlerini fark etmek için henüz erken. Biraz daha büyümesi ve güçlenmesi gerek. Bunun için de biraz daha zamana ve birkaç haftaya ihtiyacınız var.

15 haftalık hamilelik kaç ay oluyor?

Doktorlar hamilelik hesaplamasını haftalık olarak yapmayı tercih etse de bazı anne adayları bebeğinin gelişimini ay ay takip etmek ister. 9 ay 10 günlük hamilelik süreci 40 haftaya denk gelir. Buna göre ‘Hamilelikte 15 hafta kaç aydır?’ hatta ‘15 hafta 5 günlük kaç aylık?’ sorularının cevabı 4. ay olur. 15 haftalık gebelik 4 ay hamilelik demektir.

15 haftalık gebelikte bel ağrısı normal mi?

Hamilelikte sık rastlanan şikayetlerden biri bel ve sırt ağrılarıdır. Doğum sonrasında çoğunlukla geçen bu ağrıların, 15 haftalık gebelikte yaşanması normaldir.  Kısa zamanda fazla kilo artışı, bel çukuru fazla olması, büyümüş rahmin ağırlığı direkt olarak bası yapması gibi birçok sebep bel ağrısı yapabilir. Eğer siz de 15. haftada bel ağrısı yaşıyorsanız, düz ve rahat ayakkabılar giyerek, yürüyüş ve egzersiz yaparak, sol yanınıza yatarak, düzgün duruş şeklinizi koruyarak ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Ayrıca asla ağır kaldırmayın ve gün içerisinde sık sık dinlenin.

15 haftalık gebelikte sancı olur mu?

Hamilelik haftası ilerledikçe rahmi karna bağlayan bağ ve kaslar daha çok esner. Rahminiz genişledikçe bu haftada olduğu gibi daha sonraki haftalarda da kasıklarda sancı ve ağrı yaşayabilirsiniz. Bu sancı daha çok alt karın bölgesinde olur. Endişelenmeyin, bağ ve kas dokularının esnemesi sizin için bir tehlike oluşturmaz. Ancak siz yine de diğer ağrılarınızda olduğu gibi 15 haftalık gebelik sancısını da doktorunuza danışmayı unutmayın.

15 haftalık gebelikte bebek nasıl beslenir?

Bebeklerin anne karnındaki beslenmesi ve ihtiyacı olan oksijeni alabilmesi için iki organ aracılık eder. Doktorlar bunları, ek organlar veya geçici organlar şeklinde ifade eder. Bu ek organlardan biri olan plasenta bebeğe gerekli olan oksijeni anne kanından alır, diğer ek organ olan göbek kordonu ise bunu bebeğe taşır.  Anne karnındaki bebek annesinin tükettikleriyle göbek kordonu sayesinde beslenir. Bu nedenle bebeğinizin sizin beslenmenizden faydalandığını hiç unutmayın ve tüm hamilelik sürecinde sağlıklı beslenmeye özen gösterin.  

Hamileyken sıvı alımının önemi

İnsan vücudunun yüzde 60’ı sudan oluşur ve günde 2 litre civarı su kaybedilir. Bu sıvının geri alınması önemlidir çünkü:

  1. Vücudunuzun sıvı kaybını önler.
  2. Kanınızdaki besinlerin taşınmasını ve artıkların atılmasını sağlar.
  3. Hamilelik sırasında görülmesi yaygın olan idrar yolları enfeksiyonu riskini düşürür.
  4. Sağlıklı bağırsak fonksiyonu sağlar.

Sıvı kaybının belirtileri

  • Sürekli susuzluk hissi
  • Koyu renkli ve sık olmayan idrar  (Günde 3-4 kereden az)
  • Sersemlik ve ya baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Kuru ağız, dudak ve gözler

Bu belirtilerden herhangi birini görüyorsanız hemen sıvı almalısınız.

2 adımda dişeti kanamaları ve diş bakımı

  • Aynada dişlerinize iyice bakın. Kırmızı, hassas, şişmiş diş etlerinizi ve fırçalama sırasında kanama fark edeceksiniz. Diş etlerinizin bakteri plağına farklı reaksiyon göstermesine, bu sebeple diş eti iltihabına (Jinjivit) sebep olan yine, hamilelik hormonlarıdır. Bunlar tamamen zararsız ve acısızdır. Kendiliğinden geçer.
  • Dişlerinize iyi bakmadığınız takdirde Jinjivit, çene kemikleri ve dokularının enfeksiyon kapmasına kadar ilerleyebilir. Anahtar nokta korumadır. İyi bir ağız hijyeni yani düzenli ağız bakımı; günde en az iki kere dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak, diş eti çekilmesini, kanamayı ve hassasiyeti azaltacaktır.

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 16. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.