Haftalardır beklediğiniz zaman işte geldi. Hamileliğinin 16. haftasındaki birçok anne adayı gibi siz de bebeğinizin hareketlerini hissedeceğiniz anı bekliyorsunuz değil mi?
Anne adaylarının bazıları 16 haftada karnındaki bebeğinin ilk kıpırtılarını hissedebilir. 16 haftalık gebelikte bebek hissedilir mi? sorusunu genelde ilk bebeğini kucağına almayı bekleyen anne adayları sorar. İkinci ya da üçüncü hamileliğindeki anne adaylarının çoğu, rahim kasları daha gevşek olduğundan, bebeğinin o minik kıpırtılarını 16 haftada ilk kez hissetmiş olabilir.
Peki 16 haftada bebek hareketleri nasıl hissedilir? Bebek annesinin karnında minik tekmeler atar, ellerini yumruk yapar, kol ve bacaklarını oynatır ve gerinir. Bebeğin bilinçsizce yaptığı işte bu hareketlerden biri, anne adayının hissedeceği ilk kıpırtı olabilir.
Bebeğin ilk hareketleri, her anne adayında farklı bir duyguyu yansıtır. Ancak anne adayları genelde bu hissi; kelebek kanadının çırpması, seğirme ya da minik bir dürtmeye benzetir. Eğer şimdiye kadar hala bunları hissetmediyseniz endişelenmeyin ve biraz daha sabredin. Çünkü hamileliğin en keyifli anlarından birini yaşamaya çok yaklaştınız.
16 hafta gebelik, bu heyecanlı bekleyişin yanı sıra hem bebeğinizde hem de sizde yine birçok değişim yaşatacak. İşte hamileliğin 16 haftasında neler olur? 16 haftalık bebek ne kadar büyüklüktedir? gibi merak ettiğiniz birçok soruya yazımızla yanıt bulabilirsiniz.
16 haftalık bebek anne karnında nasıl olur?
- Doktor kontrolüne her gittiğinizde bebeğinizin ne kadar büyüdüğünü merak etmeniz oldukça doğal. Bunu anlamak için de 16 haftalık bebeğin CRL’si kaç olmalıdır?, Anne karnında 16 haftalık bebek kaç gram olur? sorularının yanıtlarını bilmek isteyebilirsiniz. Bebeğiniz şu anda bir avokado büyüklüğünde. CRL’sinin 11.5 cm ve ağırlığının ise 100 gr olması 16 haftalık bebek için ideal değerler.
- Bebeğiniz gelecek haftalarda daha da hızla büyümeye başlayacak. Kilosu iki katına çıkacak ve boyu uzayacak.
- Artık çok aktif. Bütün kaslarını kullanıp, kollarını hareket ettirip ellerini birleştirebiliyor. Sinir sistemi geliştikçe hareket kabiliyeti de gelişecek.
- Bebeğinizin göz kapakları ve kirpikleri de gelişiyor; gözleri yavaş yavaş hareket edebiliyor. Yüz ifadeleri yapmaya başladı ama henüz bunu kontrol edemiyor.
- Bacakları neredeyse tamamen gelişti, kafası iyice dikleşti. Kulakları da son halini almaya çok yakın. Ayak tırnakları çıkmaya başladı.
- Bebeğinizin anne karnındaki kalp atışı dakikada 120-160 arasında değişiyor.
- Doktorunuz ultrasonda bebeğinizin vücudunun kalp, diyafram, böbrek gibi bazı organları gözlemleyebiliyor.
- İç organlarında da gelişmeler var. Örneğin kalbi kan pompalıyor ve gelişimi devam ettikçe miktarı artacak.
Bedeninizde adım adım neler oluyor?
- Gözleriniz hamilelik hormonları yüzünden kuru ve kaşıntılı olabilir. Eğer lens kullanıyorsanız gözlük kullanmaya geçebilirsiniz. Bu sizi biraz daha rahatlatacaktır. Doktorunuzun önerdiği bir göz damlası da kullanabilirsiniz.
- 16 haftalık gebelikte rahim dışarı doğru belirginleşmeye başladı. Karnınız dışarıdan bakıldığında fark ediliyor.
- Bu aşamada aşermeniz normal. Hamilelik sırasında pek çok kadın bunu yaşar. Aşermek belirli bir şekilde olabilir, mesela şeftalinin sadece belli bir olgunlukta olanlarını istiyor olabilirsiniz. Daha genel de olabilir, baharatlı acı yemekler istemek gibi. Sağlıklı şeylere aşerdiğiniz sürece endişe duymadan istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Ama besinlerinizi seçerken aşerdiğiniz yiyecek dışında da çeşitliliğin sağlandığından emin olun. Şu an besleyici gıdalar tüketmeniz bebeğin gelişimini ve gelecekteki sağlık durumunu etkileyecek.
- Bazı kadınlar aşermeyi pika denilen şekilde yaşar. Pika alçı, boya parçaları, kil, kömür, tebeşir ve çamaşır deterjanı gibi yenmeyen maddelere karşı duyulan iştahtır. Pikanın mineral eksikliğinden kaynaklandığı düşünülür fakat aşerilen madde her zaman mineral miktarını düzenleyecek madde olmayabilir. Eğer anormal şekilde böyle bir istek duyarsanız doktorunuza danışın.
Bebeğinizin gelişim hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
16 hafta gebelik kaç ay oluyor?
16 hafta hamilelik, 4 aylık hamile olmak anlamına gelir. Yine bu hesaba göre 16 hafta 6 günlük gebelik kaç aylık olur? sorusunun cevabı da 4. aydır. 14-17 haftalar arası gebelik 4 aylık hamileliği yani orta üç aylık dönem olan ikinci trimesteri içerir. Doktorlar hamilelik hesabının ay ile değil, hafta ile yapılmasını tavsiye eder. Bir ayın dört haftadan fazla olması, ay ile yapılan hesapları değiştirir. Bir karışıklık yaşanmaması için hamilelik hesaplamasının doğrusu hafta ile yapılmalıdır.
16 haftalık gebelikte kasık ağrısı olur mu?
Hamilelikte özellikle 16-17. haftalardan sonra karın alt kısmında veya kasıklarda ani ağrılar hissedilebilir. Bu ağrılar, büyümekte olan rahmin etrafındaki bağların gerilmesinden kaynaklanır. Bir anda başlayıp kısa süren bu ani kasık ağrıları, genellikle sağ kasıkta bazen ise her iki kasıkta da kendini hissettirebilir. 16 haftalık gebelikte yaşanan bu kasık ağrılarının azalmasını sağlamak için ise birkaç yöntem denenebilir. Ani hareket etmemek, ağrıyan yere sıcak uygulamak, fırsat buldukça dinlenmek anne adaylarının bu ağrılarını rahatlatabilir. Ancak ağrılar bu yöntemler ile geçmiyorsa ve hatta şiddetlenip düzenli olarak hissediliyorsa mutlaka bir doktora kontrol için başvurulmalıdır.
16 haftalık gebelikte cinsiyet belli olur mu?
Anne karnındaki bebeğin cinsiyeti 16 haftada doktor tarafından çoğu zaman tahmin edilir. Doktor daha önce bebeğin cinsiyetini görememişse bu haftayla birlikte büyük olasılıkla tahmin edecektir. Ancak bazı bebekler pozisyon itibarıyla buna izin vermez. Eğer siz de bu hafta bebeğinizin cinsiyetini doktorunuzdan öğrenemezseniz üzülmeyin. Çünkü bundan sonraki doktor kontrolünüzde bebeğinizin kesin cinsiyetini öğrenme ihtimaliniz oldukça yüksek.
16 haftalık gebelikte anne nasıl beslenmeli?
Anne adayının beslenmesi, bebeğin beslenmesi anlamına gelir. Annenin yediği besinler, karnındaki bebeğin besinine dönüşür. Bu nedenle anne adaylarının hamilelik boyunca tükettiği besinlerin içeriği, miktarı ve kalitesi önem taşır.
Siz de 16 haftalık gebelikte beslenme sırasında şunlara dikkat edebilirsiniz;
- Hamile olduğunuzu düşünerek iki kişilik yemek yemeyin.
- Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral gibi bütün besin içeriklerinden yeteri kadar tüketerek dengeli beslenin.
- Kalsiyum rezervlerini güçlü tutmak için susam, badem ve chia gibi tohumları, sardalya, somon, fasulye, mercimek gibi besinleri sürekli tüketin.
- Günde 2 litre su için.
- Reflü, hemoroit, kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarınız varsa sık aralıklarla ve azar azar beslenin.
- Kabızlık sorunu yaşamamak için kepekli ekmek, meyve ve sebze, fasulye ve mercimek gibi lifli yemekler yiyin.
- Sebze ve meyveyi taze ve mevsiminde tüketmeye özen gösterin.
- 16 haftalık gebelikte ihtiyacınız olan çinko için bol bol badem, yer fıstığı ve hindi eti gibi besinler yiyebilirsiniz.
- Hamilelikte ihtiyacınız olan B12 vitamini için et, balık, yumurta gibi besinleri; C vitamini için ise turunçgilleri beslenme düzeninize ekleyin.
- 16. haftada bebek gelişimi için Omega-3 çok önemlidir. Bunu desteklemek için yeşil yapraklı besinler, kuru fasulye ve bademi bol bol tüketin.
16 haftada gebelikte anne kaç kilo almalı?
Bu soru hamileliğinin 16 haftasına gelmiş her anne adayı için önemlidir. Çünkü fazla kilo alımı, sonraki haftalarda bazı sorunlar yaşanmasına neden olabilir. 16 haftalık gebelikte yani gebeliğin ilk 3 ayında anne adayından fazla kilo alması istenmez. Doktorlar 16 haftada genelde en fazla 4 kilo alınmış olmasını tavsiye eder.
Hamileliğinizin 16. haftasında iştahınız artabileceği için artık kilo almamaya daha çok dikkat etmelisiniz. Şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durarak, besleyici ve dengeli beslenirseniz kilo alımınızı kontrol etmeniz daha kolay olur.
İşte kilo alımınızı yavaşlatmak için 7 öneri
- Güne iyi besinli bir kahvaltıyla başlayın. Kahvaltınızda yeterli miktarda protein, karbonhidrat, lif ve biraz sağlıklı yağ içeren besinler yiyin.
- Sebzeler, tahıllar, yağsız et, az yağlı süt ürünleri tüketmeye dikkat edin.
- İşlem görmüş besinlerden, abur cuburdan ve çok şekerli tatlılardan uzak durun.
- Sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun; az yağlı peynir ve yoğurt, küçük havuç, taze meyveler gibi... Yağlı besinlere alternatif, tadı güzel olan alternatifler seçin.
- Mesela dondurma yerine yağsız donmuş yoğurt ya da cips yerine patlamış mısır gibi…
- Meyve suyu yerine su için.
- Doktorunuzun onayı ile düzenli olarak egzersiz yapın. Eğer egzersiz rutini oturtamıyorsanız size eşlik edecek bir arkadaş bulun. Bu size gereken motivasyonu sağlayacaktır. Öğle saatinde 20 dakikalık bir yürüyüş bile bir fark yaratabilir.
Aşerirken sağlıklı alternatifler
Eğer şekerli ve yüksek yağlı yiyeceklere aşeriyorsanız aşağıdaki sağlıklı alternatifleri deneyebilirsiniz;
- Çikolata yerine kuru meyve
- Bisküvi yerine çörek
- Pasta yerine reçelli tam buğday ekmeği
- Cips yerine zeytin, bir avuç kuruyemiş ya da peynir ve kraker
- Krema bazlı tatlılar yerine meyve bazlı tatlılar
Sağlıklı kilo almak için 4 öneri
- Her gün biraz taze meyve ekleyerek bir dondurmalı içecek için. Böylece bolca kalori almış olacaksınız üstelik dondurmanın içerdiği kalsiyumdan da yararlanacaksınız.
- İyi yağlar barındıran besinler tüketin. Çerez (Fındık, fıstık) ve avokado gibi.
- Kuru meyve yiyin. Taze meyve kadar doyurucu olmadığı için daha fazla yemeniz gerekecektir. Böylece daha sağlıklı kalori tüketmiş olursunuz.
- Öğünleriniz arasında sıkça atıştırın. Kendinize sık sık, hem kendiniz hem de bebeğiniz için kilo almanız gerektiğini hatırlatın.
Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.
Bir sonraki hafta hakkında bilgi sahibi olmak için 17. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.