Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

17. hafta hamilelik

Haftalar ilerliyor ve siz hamileliğinizin 4. ayını da tamamlamak üzeresiniz. 17. hafta, gebelikte 4. ayın son haftasıdır. Bu haftayla birlikte orta üç aylık dönemi yani ikinci trimesteri bitireceksiniz.

Karnınız da giderek büyüyor. Karnın alt kısmındaki şişlik belirginleşti.  17. haftalık hamile göbeğiyle artık herkes karnınızda bebek olduğunu anlayabilir. İlerleyen haftalarda karnınız daha da büyüyecek, öyle ki siz bile nasıl bu kadar büyüdüğüne şaşıracaksınız.

Hamile kıyafetleri almaya başlamak için en uygun haftadasınız. İşte bu süreçte gardrobunuzdaki rahat kıyafetleri mevsime uygun olarak biraz daha çeşitlendirebilirsiniz. Unutmayın rahat kıyafetler giymeniz hem rahat hareket etmeniz hem de kan dolaşımının sağlıklı olması için oldukça önemli.

 Anne karnında 17 haftalık bebek nasıl olur?

  • Saçları, kaşları ve kirpikleri uzuyor. Ağzını açıp kapatabiliyor. Kapalı olan gözlerini kıpırdatabiliyor.
  • Bebeğiniz de sizinle birlikte kilo alıyor ama henüz vücudunda yeterli yağ yok çünkü yağı depolayan doku yeni oluşmaya başladı.
  • Bebeğinizin içindeki tüm majör sistemler oluşmak üzere. 17. haftada, kalbi dakikada 140-150 defa atabiliyor. 
  • Solunum sistemi gelişiyor; bebeğiniz göğsü solunum hareketleri ve nefes alma denemeleri yapıyor.
  • El ve ayak tırnakları bu gebelik haftasından itibaren daha da uzuyor.
  • Kemik gelişimi için önemli bir kaynak olan kalsiyumu sizden depolamaya başladı.
  • Göbek kordonu büyüyor ve güçleniyor.
  • Kıkırdak yapıları sertleşirken kemik oluşumu da devam ediyor.

 

17 haftalık bebek ne kadar büyüklüktedir?

Bebeğiniz 17 haftada bir ayva boyutuna ulaştı. Boyun ve kalça arasındaki uzunluğu ortalama 13-14 cm. Boyu önceki haftanın neredeyse iki katı oldu. Artık daha hızlı büyüyor ve karnınızda daha fazla yer kaplıyor.  Bu hafta boyunca daha gelişecek ve hemen hemen bir elin tamamen açılmış boyutuna ulaşacak.

Bebeğinizin ağırlığı da boyu gibi artıyor. 17 haftada yaklaşık 100-140 gram olan bebeğiniz, her geçen hafta biraz daha ağırlaşacak. Yağ dokusunun oluşmaya başlaması ağırlaşmasında etkili olacak.

17 haftalık bebek neye benzer?

Bugüne kadar anne karnında organları hızla gelişen bebek, 17 haftalık olduğunda minik bir insan görüntüsüne kavuşmuş olur. Vücudu, başı, kolları ve bacakları artık orantılıdır. 17 haftalık bebeğiniz doktor muayenesine gittiğinizde sizi uzuvları ve yüzüyle tatlı bir bebek görüntüsüyle karşılayacak.

17’nci haftada bebek tam olarak nerede bulunuyor?

Bebek, anne rahminde, amniyon kesesindeki amniyon sıvısının içinde bulunur.  Büyüdükçe annesinin rahimini de genişleten bebek, hamileliğin 17 haftasına gelindiğinde anne karnında daha büyük bir yer kaplamaya başlar. 17’nci haftada bebek, anne karnında leğen kemiklerinin üstüne doğru konumlanır. Rahim büyüdükçe leğen kemiklerinin arasına sığamaz ve anne karnında yukarı doğru çıkar. Bu da anne karnının daha şişkin görünüp belirginleşmesine neden olur.

17 haftalık bebek nerede hissedilir?

Hamilelik ilerledikçe rahmin tepe noktası, yani fundus, neredeyse bir küre şeklini alır. Bu haftada rahmin tepe noktası, göbek deliğinin 3-4 parmak altındadır. Göbek deliğinizin altındaki işte bu noktaya elinizi koyarak 17 haftalık bebeğinizi hissedebilirsiniz.

17 haftalık bebek anne karnında ne yapar?

  • Hamileliğin 17. haftasında bebeğin rahim içinde yeri fazla olur. Bu da ona bol bol hareket etme şansı verir. Her hafta hareket kabiliyeti gelişir.
  • Minicik elleriyle kavrama hareketi yapar, ellerini birbirine kenetler. Yüzüne dokunur, parmağını emer. Doğacağı güne hazırlık yapar ve emme-yutma yeteneklerini geliştirir.
  • 17 haftalık bebek anne karnında sürekli uyanık ve hareketli olmaz. 24 saatin yüzde 80-90’ını uyuyarak geçirir. Gündüz ve gece birkaç saat aralıklarla uyku periyodları yaşar.
  • Anne karnındaki amniyon sıvısını yutar ve idrarını yapar.
  • Gözleri kapalı olsa da dışarıdan gelen parlak ışıkları fark edebilir.
  • 17 haftalık bebek amniyon sıvının dalgalar şeklinde ileteceği sesi dış kulak yolundan beynine iletip duymaya başlar. Bu yüzden bu dönemde ani çarpma gibi seslere sıçrayarak tepki gösterebilir.

17 haftalık bebek hissedilir mi?

Evet, 17 haftalık hamileliğinizde artık bebeğinizi hissedebilirsiniz. Bebeğiniz 8. haftadan itibaren kendi kendine hareketler yapıyor, kol ve bacaklarını oynatıyor. Ancak henüz yeterince büyük ve güçlü olmadığı için bugüne kadar yaptığı bu hareketleri normal olarak hissetmediniz. Ama artık bebeğinizin kasları daha da güçlendi ve hareketleri hissedilebileceği boyuta geldi. Hatta daha önceki haftalarda başlayan hıçkırıklarını, hamileliğinizin 17. haftasında ilk kez hissedebilirsiniz. Ancak bebeğinizin hareketlerini henüz hissedemiyorsanız da endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü bu hafta olmasa bile ilerleyen haftalarda miniğinizin o sevimli hareket ve tekmelerini net şekilde hissedeceksiniz.

17 haftalık bebek tekme atar mı?

Anne adaylarının hamilelik sürecinde en çok heyecanlandıran gelişmelerden biri bebeğinin minik tekmeleridir. Bebek anne karnında 4. ila 10. hafta arasında çok küçük bir nokta halindedir. Zamanla güçlenen bebek, anne karnındaki hareket ve vuruşlarını 16 ila 18. haftada hissettirebilir. 17 haftalık bebekler de anne karnında hıçkırık, kol ve bacak hareketleri, esneme ile tekme atar. İlerleyen haftalarda uzuvları geliştikçe hareket etme isteği de artar.

17 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?

Cinsiyet, bebeğini heyecanla bekleyen ailelerin hatta ailenin yakın çevresinin bile en merak ettiği konulardan biridir. 17 haftalık gebelik, bebeğin cinsiyet tahminin yapılabileceği bir haftadır. Bebeğin genital bölgesi gelişmeye başladığı için 17 hafta hamilelikte bebeğin cinsiyeti belirlenebilir. Ancak her bebeğin gelişimi farklıdır. Bu haftaki doktor muayenesinde bebeğinizin cinsiyetini öğrenememiş olabilirsiniz. Doktorunuz tarafından bebeğinizin cinsiyetini kesin olarak öğrenmek için birkaç hafta daha beklemeniz en doğrusu olacaktır.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 16. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Dengesiz hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Göbeğiniz büyüdükçe yer çekim merkezi değişiyor. Bu yüzden zaman zaman ayaklarınız üstünde dengesiz hissetmenize neden oluyor. Düşmenize neden olabilecek durumlardan kaçının. Düz topuklu ayakkabı giyin.
  • Travmalar sizin ve bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Arabaya bindiğinizde, kemerinizi takmayı ihmal etmeyin. Kemerin alt kısmını göbeğinizin altında tutun ve belinizden omuzlarınıza uzanan kısmı göğüslerinizin arasına alın.
  • Gözlerinizde hala kuruluk hissediyor olabilirsiniz. Doktorunuza danışarak alabileceğiniz göz damlaları işe yarayacaktır. Lensleriniz sizi rahatsız ediyor olabilir. Gözlük kullanmaya başlamak sizi rahatlatacaktır.
  • Kilo almaya devam ediyorsunuz. Bu sizi önce endişelendirebilir. Ama iyi besinler almaya odaklanmalısınız.
  • Cildinizde bazı değişiklikler olabilir. Vücudunuzu hazırlamak için özellikle göğüs ve karın bölgesinde cildiniz esneyecektir. Bu durum kaşıntı yaratabilir. Fakat özel kremlerin yardımı ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Hatta hamilelik izlerinden bile korunabilirsiniz.
  • Hamileliğin devamında yüzünüzde koyulaşan veya kahverengi olan noktalar ya da kırmızı noktalar belirebilir. Bu noktalar genişleyen damarcıklardan kaynaklanıp, genelde doğumdan sonra kaybolurlar.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

D Vitamini takviyesi zamanı

  • D vitamini sağlıklı hamilelik diyeti için önemli bir maddedir. Kalsiyum ve fosfat değerlerinizi dengeler ve bebeğinizin kemik gelişimini destekler. Eksiklik durumunda bebeğinizin kemikleri yeterince güçlenemeyebilir. Hatta bazı durumlarda ciddi sorunlara da neden olabilir.
  • D vitamini, bebeğinizin D vitamini rezervleri için de önemlidir çünkü ilk aylarında vücudu buna çok ihtiyaç duyar.
  • D vitamini en verimli şekilde, cildin güneş ışınlarına maruz kalmasıyla alınır. Ama bunu yapamıyorsanız D vitamini tüketiminizi belirli besinlerle destekleyebilirsiniz.

D vitamin içeren besinler

  • Yağlı balık; uskumru, hamsi, somon vs. (Fakat balık tüketiminizi içerdiği toksinler yüzünden haftada 2 porsiyon ile sınırlandırmaya dikkat edin.)
  • Yumurta  (Özellikle yumurta sarısı)

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 18. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.