Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

18. hafta hamilelik

İçinizde her hafta büyüdüğüne tanıklık ettiğiniz sizden bir parça var ve bu hızlı gelişim muhtemelen sizi çok mutlu ediyor. 18. hafta hamilelikle birlikte ikinci trimester dönemin ilk ayını geride bıraktınız ve artık ikinci trimesterin ikinci ayına adım attınız.

Gebeliğinizin 18 haftasında yine sizde ve bebeğinizde birçok değişim yaşanacak. Heyecanla gelmesini beklediğiniz doğumun olacağı güne kadar da bu değişim sürecek. 18. haftada bakın sizi ve bebeğinizi bekleyen değişimler neler olacak?

18 haftalık bebek anne karnında neler yapar?

  • Bebeğiniz yaklaşık 14 cm ve hızla büyümeye devam ediyor. Artık günlük bir rutini ve uyuma alışkanlığı var. Eğer erkekse, cinsel organları ultrasonda rahatça tespit edilebilir. Eğer bir kızınız olacaksa, rahmi ve yumurta kanalı şekillenip yerlerini buldu.
  • Eşsiz parmak izleri oluşmaya başlıyor ve tutuşu güçleniyor.
  • Kulakları çalışmaya başladı ve dışarıdan gelen yüksek seslere tepki verebiliyor. Bu tepkiler tekme şeklinde olabilir. Fakat bu sizin ilk hamileliğiniz ise, bu yumuşak hisleri fark etmiyor olabilirsiniz.
  • Küçük ciğerlerinde hava torbaları gelişiyor.
  • Bu aşamada hıçkırıkla tanışmış olması mümkün ama siz henüz bunu hissedemiyorsunuz.
  • Refleksleri gelişmeye devam ediyor. İşitme, yutma, hissetme ve emme becerileri hızla gelişiyor.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 17. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

18 haftalık bebek ne kadar büyüklüktedir?

18 haftalık bebek, anne karnında yaklaşık bir salatalık büyüklüğüne ulaşmış olur. Boyu ortalama 14 santim, kilosu 180-200 gramdır. Kalbinin atış hızı ise dakikada 120-160 arasındadır.

18 hafta kaç aylık hamile olur?

Hamilelik 40 haftadan oluşan bir süreçtir ve bu sürecin 18. haftasındaki anne adayları gebeliğinin hemen hemen yarısına gelmiş demektir. Hamilelik hesabı anne adayları ve halk arasında ay hesabı üzerinden yapılsa da doktorlar hamilelik hesabının ay ile değil, hafta ile yapılmasını tavsiye eder. Bunun en önemli nedeni bir ayın dört haftadan oluşmasıdır. Bu durum hamilelik hesaplamasında bazen karışıklığa neden olabilir. Siz yine de 18 haftalık gebelik kaç aylıktır? diye merak ederseniz, hamileliğin 5. ayında olduğunuzu bilmelisiniz.  

18 hafta 4 günlük gebelik kaç aylık? ya da 18 hafta 5 günlük gebelik kaç aylık? sorularının cevabı da yine 5 aylık hamileliktir. 18-22 haftalar arası gebelik 5 aylık hamileliği yani orta üç aylık dönem olan ikinci trimesteri içerir.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Yorgun, enerjisiz hissediyor olabilirsiniz. Bu yaygın belirti çoğunlukla hormon değişikliğinden ve daha yoğun çalışan kalbinizden kaynaklanıyor.
  • Dolaşım sisteminiz büyük değişikliklerden geçiyor, bu dönem içerisinde tansiyonunuz normalden daha düşük olabilir.
  • Şu sıralar vücudunuza daha özenle davranın; oturduğunuzda veya yattığınızda yavaşça kalkın.
  • Gün içerisinde sıkça ve hafif yemekler tüketerek kan şekerinizi dengelemeye çalışın.
  • Gün içinde bolca sıvı tüketin.
  • Yatakta yan yatın. Eğer sırtüstü yatarsanız, rahiminiz büyük bir damarı tıkayıp, kanın kalbinize geri gitmesine neden olabilir. Bir yastığı belinizin altına veya bacaklarınızın arasına yerleştirerek, konforlu bir pozisyonda uyumaya dikkat edin.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

18 haftalık bebek anne karnında nerede durur?

Hamilelikte haftalar ilerledikçe rahim büyür ve daha önce anne karnında bulunduğu leğen kemiklerinin arasına artık sığamaz. Rahim zamanla leğen kemiklerinin üzerine yani anne karnında yukarı doğru çıkar.

Rahim, 18 haftalık gebelikte iri bir kavun büyüklüğüne ulaşır ve annenin göbek deliğinin biraz altında bulunur. Bebekle birlikte büyüyen rahim, anne karnındaki diğer organları yanlara sıkıştırarak hamilelik boyunca kendine yer açmayı sürdürür. 

5 aylık bebek tekme atar mı?

Evet, bebek anne karnındaki varlığını artık 5. ayda annesine tekmelerle hissettirir. 5 aylık bebek, rahmin içinde hala fazla alan olduğu için oldukça rahat ve bu da onun bol bol hareket etmesine fırsat veriyor. Kollarını ve bacaklarını büküyor ve oynatıyor, dönüyor, hıçkırıyor, yuvarlanıyor, bacaklarıyla minik tekmeler atıyor. Daha önceki aylara göre kas, kemik ve sinir sisteminin gelişmesi, annenin bu hareketleri daha çok hissetmesine neden oluyor. 5. ayda bebeğin hareketlerini sadece anne adayı fark eder, bebeğin hareketlerini çevredekilerin hissetmesi henüz mümkün olmaz.

Anne adayına birer tekme hissi veren 5. aylık bebeğin bu hareketleri, gelecek haftalarda artacak. Her geçen hafta boyu uzayan ve kilo alan bebek, artık 5. aydan itibaren annesine hareketlerini daha çok hissettirecek.

18 haftalık bebek nasıl hissedilir?

Anne karnındaki bebeğin hareketleri, haftalardır bu anı bekleyen çoğu anne için tarifi zor bir duygudur. Her anne adayı farklı şekilde yorumlasa da ortak duygu, mutluluk verici olmasıdır. Bebeğin anne karnındaki o mucizevi tepkilerini hissetmek, anne adayının hamileliğini daha çok hissetmesine ve daha yoğun duygular yaşamasına neden olur.

18 haftalık bebeğiniz, karnınızdaki hareketleri ile size birçok farklı his verebilir. Bunlar daha çok kelebek kanadının çırpması, seğirme, gerilme, dürtme, hava kabarcığı patlaması şeklinde olabilir.  Şimdilik bu hareketlerin size verdiği his, kısa süreli ve küçük. Bebeğiniz büyüdükçe güçlenecek ve karnınızdaki alan daralacak.  18. haftadan sonra her geçen hafta, vücudunuzdaki bu minik misafirin tekmelerini ve hareketlerini daha rahat ve uzun süreli hissedeceksiniz.

18 haftada bebek hareketleri ne sıklıkla hissedilir?

Bebek ilk hareketlerine 8-10. haftada başlar. Bağımsız kol ve bacak hareketlerini yaklaşık 10. haftada, vücut ve baş hareketlerini ise 16. haftada yapar. İlk haftalarda oldukça zayıf olan bu hareketler, bebek büyüyüp güçlendikçe anne adayı tarafından hissedilmeye başlayabilir. Aslında bebek 8. haftadan beri anne karnında hareket eder ve bu hareketler onun günlük hayatının bir parçası halini alır. 

Her bebeğin kendine özgü bir hareket etme alışkanlığı vardır. 18 haftalık bebek günün büyük kısmını uyuyarak geçirir. Uyku düzenine göre, saatte 40’a yakın hareket yapar. Ancak bunların hepsini anne adayı hissetmez, yanlızca bir saniyeden uzun süren ve güçlü olanları anne tarafından hissedilir.

18 hafta gebelikte kasık ağrısı normal mi?

Evet, 18 hafta gebelikte kasık ağrısı normaldir, ağrılar daha çok yuvarlak bağların ağrısıdır. Bu bağlar ağırlığın artmasıyla rahmin esnemesini sağlar. Büyüyen rahmi destekleyen kas ve dokuların gerilmesi, anne adaylarının karnının alt taraflarında ve kasıklarında ağrı hissetmesine neden olur. Bu ağrılar kramp gibi keskin ve ani olur. Kasıkların tek ya da her iki tarafında birden sancı şeklinde kendini hissettirir.

Aslında kasık ağrıları, bebeğin rahimde her geçen gün büyüdüğünü gösterir. Normal kabul edilen bu ağrıların çok şiddetlenmesi ve dinlenmeye rağmen geçmemesi halinde gecikmeden doktora başvurmak gereklidir.

18 haftada düşük olur mu?

20. hamilelik haftasına kadar gerçekleşen kayıplar, tıbbi olarak düşük şeklinde kabul edilir. Araştırmalara göre düşüklerin yüzde 80’inden fazlası, gebeliğin ilk 3 ayında yani 13. haftaya kadar olan zamanda gerçekleşir. Bu süreden sonraki dönemlerde bebek kayıpları daha az görülür. 18 haftada düşük olabilir ancak görülme oranı çok azdır. Hamilelikte 18 haftanın içinde olduğu ikinci üç aylık dönemde düşük riski, yüzde 1 ila 5 arasındadır.

18 haftada cinsiyet kesin belli olur mu?

Hamilelikte 20. haftaya yaklaştıkça bebeğin cinsiyetinin kesin belli olma olasılığı artar. Hamileliğin 18. haftasında, bebeğin üreme organları daha belirginleşir ve bu da cinsiyeti öğrenmeyi kolaylaştırır. Bebeğin organları görünür bir pozisyonda olduğu sürece 18 haftadaki ultrason görüntüsünde doktor, bebeğin cinsiyetini yüzde 95 oranında kesinlikle söyleyebilir.

Ultrason cihazının modeli, doktorun tecrübesi ve bebeğin pozisyonu, 18 haftada cinsiyetin kesin belli olmasında etkilidir. Bebeğin anne karnındaki pozisyonu, bazen üreme organlarını ultrasonda göstermeyecek şekilde olabilir. 18 hafta böyle bir durum olduğu zaman, 20. haftaya kadar hatta belki daha sonraki haftalara kadar cinsiyet net olarak anlaşılmayabilir.

18 haftada kaç kilo aldınız?

Hamilelik döneminde bazı anne adayları 1. trimester döneminden itibaren kilo almaya başlar. Bazı anne adayları ise hamilelik belirtisi olan mide bulantısı ve kusmanın azaldığı ikinci trimester dönemle birlikte kilo alır. 18 haftaya gelmiş bir anne adayı olarak siz de bu iki durumdan birini yaşamış olabilirsiniz.

Uzmanlar sağlıklı bir hamilelik süreci için anne adaylarının 18 haftada toplam 4,5-5 kilogram arasında kilo alması gerektiğini belirtir. Siz bu miktarın altında ya da üzerinde kilo almış olabilirsiniz. İdeal kilo alımınızı takip ederek doktorunuzla paylaşmanız hem sizin hem de bebeğinizin yeterli ve sağlıklı beslenmesi açısından oldukça önemli.

Sağlıklı ve enerji verecek atıştırmalık önerileri

  • Bir avuç dolusu kuru meyve
  • Küçük bir kâse dolusu taze meyveli yoğurt
  • Tam tahıllı ekmek üzeri sardalya
  • Tam tahıllı peynirli kraker
  • Meyve smoothie’leri
  • Tam tahıllı salatalı tavuk dürüm
  • Fıstık ezmeli tam tahıllı tost ekmeği
  • Havuç ve humus

2 adımda Kegels egzersizleri

Kegels nedir?

Pelik tabanınızın kaslarını güçlendiren egzersizlere “Kegels” denir. Bu kaslar rahim, mesane, vajina ve rektumunuzu destekleyen kaslardır. Egzersizler, hamilelikte ve sonrasında idrar kaçırmanızı engeller, hatta doğum esnasındaki acıyı hafifletebilir. Rektal bölgenizdeki kan dolaşımını sağladığı için hemoroit oluşumunu önler ve doğumdan sonra dikiş atılması gerekiyorsa yaranın daha çabuk iyileşmesini sağlar.

Kegels egzersizleri nasıl yapılır?

  • Vajinal bölgenizdeki kaslarınızı idrarınızı tutar gibi iyice kasın.
  • Sıkma ve kaldırma tekniği kullanarak pelik tabanınızı çalıştırın. Bu esnada bacaklarınız ve karnınızın gergin olmaması gerekiyor.
  • Nefes almayı unutmayın. Bu duruşta 10 saniye boyunca kaldıktan sonra rahatlayın.
  • Bu egzersizleri 10’luk setler halinde uygulayın ve günde 3-4 set yapmaya çalışın.

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 19. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.