Hamileliğinizde önemli bir süreci geride bırakıyorsunuz. Gelecek hafta itibarıyla hamilelik sürecinin yarısına gelmiş olacaksınız. Hamilelikte 19. haftaya gelinceye kadar bebeğiniz karnınızda mucizevi bir değişim geçirdi, siz de hayatınızda hiç yaşamadığınız farklı ve bir o kadar güzel deneyimler edindiniz.
Bu değişimden sonra belki de 19 haftalık gebelikte bebek neye benzer? diye merak ediyorsunuz. 19 hafta hamilelikte bebeğinizin duyu organları artık belirgin şekilde gelişmişti. Vücudu şekillenmeye başladı ve bacaklarının boyu artık kollarından daha uzun. Yani kolları ve bacakları vücudu ile orantılı görünüyor. Kemikleri sertleştiği için yüz kemikleri de belirginleşti. Böylece 19 haftalık gebelikte bebeğiniz artık tam bir bebek görünümüne kavuştu.
Peki bebeğiniz karnınızda bu hafta başka daha neler yaşıyor? İşte 19 haftalık bebek nasıl olur? sorusunun ayrıntıları…
- Dilindeki tat tomurcukları tamamen gelişti ve içinde yaşadığı amniyotik sıvının tatlı tadı nedeniyle, tatlı tatları tercih ediyor.
- Hassas duyma yeteneği, yetişkinlerin algılayamadığı çok yüksek ve çok düşük frekansları algılamasını sağlıyor.
- Bebeğinizin damarları şeffaf cildinden görülebiliyor. Verniks denilen mum dokulu beyaz koruyucu zar tüm vücudunu kaplamak üzere gelişiyor.
- Sinirlerinin etrafını saran ve 'Myelin' adı verilen yağlı dokusu gelişiyor. Bu doku sinirleri izole edip, beyin ile kas arasındaki bağlantıyı kuran motor nöronlarını destekliyor. Ve bu durum, hareketlerinin daha koordine olmasını sağlıyor.
- Karnınız büyüdükçe bahaneniz “İki kişi için yiyorum” olabilir. Fakat üçüncü trimestıra ulaşmadan kalorilerinizi fazla arttırmanıza gerek yok. Kalorilerinizi doğru şekilde almanız; sağlıklı bir diyet ile kendinizin ve bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılamanız için yeterli.
Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 18. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.
Bedeninizde adım adım neler oluyor?
- Muhtemelen büyük olduğunuzu düşünüyorsanız ama gelecek haftalarda daha da hızla büyüyeceksiniz.
- Özellikle pozisyonun değiştirdiğinizde ağrı hissediyor olabilirsiniz. Bu endişelenilecek bir durum değil. Ama ağrı dinlendiğinizde de devam ediyor veya şiddetleniyorsa mutlaka doktorunuzu arayın.
- Avuçlarınızda kırmızılık gözlemliyor olabilirsiniz. Bu, östrojen fazlalığından kaynaklanıyor ve endişelenmenize gerek yok. Cildinizde bazı bölgeler koyulaşabilir. Bunun nedeni de geçici pigment fazlalığı. Eğer bu kararmalar dudağınızda, yanaklarınızda ve alnınızda oluşuyorsa, onlara “Hamileliğin maskesi'' deniyor. Ayrıca meme uçlarınızda, gamze ve yara izlerinizde, kollarınızda ve vulvanızda kararmalar fark edebilirsiniz. Göbek deliğinizden pantolonunuza doğru inen koyu çizgi 'Kara Çizgi' olarak biliniyor. Bu koyu bölgeler doğumdan sonra geçecektir.
- Güneşten korunmayı ihmal etmeyin.
Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.
19. hafta hamilelikte anne adaylarının merak ettiği sorular ve cevapları
19 haftalık bebek ne kadar büyüklüktedir?
Hamileliğin 19. haftasında rahim, göbeğin hemen altında ve 1.3 cm büyüklüğündedir. Anne karnında rahimle birlikte büyüyen bebek, 19. haftada artık bir mango boyutlarına ulaşmış olur. Yağ dokuları kalınlaşmaya devam ettiği için kilosu 200-250 gram ağırlığındadır. Peki 19 haftalık bebek kaç cm'dir? Geçen haftaya göre 1 cm daha uzayan 19 haftalık bebek, yaklaşık 15 cm boyundadır. Her bebeğin gelişimi aynı olmasa da bu ağırlık ve uzunluk ortalama değerleri ifade eder.
Hamilelik 19 haftası kaç aylıktır?
Gebelik sürecini ay olarak hesaplamak bebeğin doğum tarihinde bazen yanılgıya neden olabilir. Bazı ayların dört hafta olması, doğum haftasının tam tespitini zorlaştırabilir. Bu nedenle doktorlar, hamileliği haftalar şeklinde hesaplar ve takip eder.
19. hafta, hamilelik sürecinin 5. ayına denk gelir. 19 hafta 4 günlük gebelik kaç aylıktır? sorusunun cevabı da yine 5. aya denk düşer.
Bazı anne adayları 5 aylık kaç haftalık oluyor? diye merak edebilir. Anne adayları hamileliğin 5. ayına 18. haftada adım atar, 22. haftanın sonunda ise 5. ayı tamamlar. Yani hamilelikte 18-22 haftalar arası, 5 aylık gebelik dönemidir.
19 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi?
Bebekler yaklaşık 8. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. 19 haftada bebek anne karnında taklalar atmaya, gerilme hareketlerine, kıvrılmaya ve dönmeye devam eder. Hissedilen bebek hareketleri daha çok kol ve bacak hareketleri veya bedenin sağa sola döndürülmesi şeklinde olan büyük hareketlerdir.
19 haftalık gebelikte bebek hareketlerini anne adaylarının pek çoğu hissetmeye başlar. Özellikle daha önce gebelik yaşamış olan anne adayları ile kilosu az olan anne adayları bebek hareketlerini daha erken hisseder. İlk gebeliğini yaşayan anne adaylarının ise bu hareketleri hissetmesi 21-24. haftalar arasını bulabilir. Anne adaylarının kelebek kanadı veya yaprak kıpırtısı şeklinde yorumladığı bu hareketlerin, dinlenirken ya da uzanırken hissedilmesi daha kolay olur.
19 haftalık bebek günde kaç kez hareket eder?
19. haftadan sonra bebeğin sinir sistemi ve kas sisteminin gelişmesi hızlanır. Bu nedenle bebeklerin hareketlerinde bir artış söz konusu olur. Anne karnındaki bebekler, 20-75 dakikada bir uykuya dalar ve sonra uyanarak hareket eder. Bebek günde ortalama 150-200 defa hareket eder. Fakat bu hareketlerin hepsi annenin hissedeceği şekilde olmaz. İlk zamanlarda, bir gün çok hareket hissedip, sonraki gün hiç hissetmeyebilirsiniz ama zamanla düzenli bir hal alacaktır.
19 haftalık gebelikte kasık ağrısı olur mu?
Rahim annenin göbeğinin yaklaşık 1 cm altına kadar yükseldi. Büyüdü ve belirginleşmeye başladı. Rahim büyüdükçe, onu destekleyen yuvarlak bağ doku da esner. Bazen esneyen bu bağ dokular, karnın alt bölgesindeki kasıklarda ağrıya neden olabilir. Genellikle tek taraflı bazen her iki tarafta hissedilir. 19 haftalık gebelikteki bu kasık ağrıları normaldir. Dinlenmek ağrının azalmasını sağlar. Ancak dinlenmeye rağmen geçmiyorsa hatta ağrıya ateş, titreme, ağrılı idrar, kanama ya da ağrının sıklaşması eşlik ederse, mutlaka doktora başvurmak gerekir.
19 haftalık gebelikte karın ağrısı olur mu?
19. haftasında kasıkta olduğu gibi karın kısmında da zaman zaman kasılma türünde ağrılar hissedilebilir. Yorgunluk, ani hareketler bu ağrıları tetikleyebilir. Ağrılar daha çok bağ doku etrafında gerçekleşir. Bu bağ doku aynı zamanda rahmi destekler ve artan ağırlıkla birlikte esner. Hamileliğin normal bir parçası olarak kabul edilen karın ağrılarının şiddeti artarsa doktora başvurulmalıdır.
3 adımda bacak krampları
- Hamileliğin bu dönemlerinde, yattığınız zamanlarda bacak krampları yaşıyor olabilirsiniz. Bu kramplar bazı durumlarda, bazı minerallerin eksik olmasından kaynaklanır. Kalsiyum tüketiminizi arttırarak krampları hafifletebilirsiniz.
- Yemeklerinize ağız tadınıza göre tuz ekleyin ama fakat fazla tuz tüketiminden de kaçının. Bu yüksek kan basıncına neden olabilir.
- Kramplar ayrıca yeterince sıvı tüketilmediğinde ve fazla oturulduğunda da oluşabilir.
Eğer kramplar şiddetlenirse doktorunuza danışın.
Çinko takviyesi zamanı
Çinko bir iz elementi olmasına rağmen, yaşam için önemli fonksiyonlar barındırır.
Vücudunuzun yağı, proteini ve karbohidratları dönüştürmesinde, ona yardımcı olur ve bebeğinizin beslenmesini sağlar.
Çinko içeren besinler
- Kuzu ve dana eti gibi kırmızı etler
- Kümes hayvanları özellikle hindi
- Tam tahıllı ekmek ve gevrekler
- Fındık, fıstık
- Süt, peynir ve yumurta
Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.
Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 20. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.