Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

21. hafta hamilelik

Evet artık 40 haftalık hamilelik sürecinin yarısını geride bıraktınız. Yüksek ihtimalle 21. hafta hamilelikte kendinizi gayet rahat hissediyorsunuz. Hamileliğin ilk aylarının rahatsız edici semptomlarından kurtuldunuz. Hamileliğinizin ikinci yarısına adım attığınız bu dönemde rahatlayıp bebeğinizle birlikte hamileliğin keyfini çıkarabilirsiniz.

Anne karnında 21 haftalık bebek gelişimi nasıl olur?

  • Şu an bebeğinizin boyu yaklaşık 26 cm, ağırlığı 310 gr.
  • Bir havuç ya da muz uzunluğuna ulaşan bebeğinizin kalbi artık daha hızlı atıyor ve daha güçlü bir şekilde kan pompalamaya devam ediyor.
  • İşitme yeteneği geliştiği için sizi konuşurken, şarkı söylerken ve gülerken duyabiliyor.
  • Bebeğinizin organları artık tükettiği sıvıdaki şekerleri az da olsa absorbe edebiliyor. Bu şeker bağırsaklarına ulaşıp dışkı olarak vücudundan çıkıyor. Böbrekleri artıkları daha verimli bir şekilde dönüştürebiliyor.
  • 21 haftalık hamilelikte bebeğiniz kemik ve kemik iliği gelişimini sürdürüyor.
  • Kolları ve bacaklarının vücuda olan oranı dengelenmesini sürdürüyor. Böylece minik bir insan görünümü kazanıyor.
  • Bebeğinizin burnu, gözleri ve ağzı son şekillerini alıyor, yüz hatları gelişiyor.
  • Emme ve nefes alma gibi temel becerilerini geliştirerek rahim dışındaki hayata hazırlanıyor.
  • Artık her gün bir miktar amniyotik sıvı da yutuyor. Bu sıvı sizin o gün ne yediğinize bağlı olarak her gün değişiyor. Bebeğiniz sizin yediklerinizden tadarken, tat alma tomurcukları da gelişiyor.
  • Kalın bağırsaklarında mekonyum adı verilen siyah kaka oluşmaya devam ediyor.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 20. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Bu haftalarda ufak tefek sıkıntılar yaşıyor olabilirsiniz. Mesela cildinizin yağlanması, akne oluşumunu destekleyebilir. Eğer bu oluyorsa cildinizi doğal bir temizleyici ile günde iki defa temizleyin. Kullandığınız kremlerin yağsız olmasına dikkat edin. Ağızdan alınan akne ilaçları kullanmayın.
  • Varisleriniz artık daha belirgin. Hatta ailenizde varis sorunu yaşayanlar olduysa muhtemelen bunun için daha yatkın olabilirsiniz. Ve bu durum yaşınız ilerledikçe, tüm hamileliklerinizde daha da belirgin olmaya devam edecek. Varislerinizi azaltmak için devamlı egzersiz yapın ve elinize geçen tüm fırsatları ayaklarınızı yukarı kaldırıp dinlenmek için değerlendirin. Bunun yanı sıra varis çorapları giymek ve sol tarafınızda uyumak da yararlı olacaktır.
  • Bileklerinizde, bacaklarınızda ve yüzünüzde kırmızımsı ince, ağ görünümlü varis damarcıkları görebilirsiniz. Bu damarcıklar rahatsızlık vermemekle birlikte doğumdan sonra da kaybolurlar.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

21 hafta gebelik kaçıncı aydır?

Doktorlar gebelik takibini ay hesabından ziyade hafta hesabı şeklinde yapmayı tercih eder.Ancak bazı anne adayları hafta hesabının yanı sıra kaç aylık hamile olduğunu da öğrenmek isteyebilir. İkinci trimesterin içinde olan 21 hafta gebelik sürecinin 5. ayına denk gelir.  21 hafta 6 gün kaç ay yapar? sorusunun cevabı ise yine 5. aydır.

21 haftalık gebelikte bebek nerede durur?

Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 21. haftasında orta karın seviyesine kadar gelir. Rahim, 20. haftadan önce göbek deliğinin altındadır.  Rahmin yavaş yavaş leğen kemiklerinin arasından yukarı doğru çıkmasıyla 21 haftalık gebelikte bebek, göbek hizasının üzerinde durmaya başlar.

21 haftalık bebek hareketleri nasıl olur?

Anne adaylarının çoğu 21 haftalık gebelikte bebeğinin hareketlerini hissedebilir. Bebek anne rahminde rahatça hareket edebilir durumdadır. Gelişmekte olan bebeğin anne rahminde hala geniş bir yeri bulunur.

21 haftalık bebek tekme atar mı? sorusunun cevabı ‘evet’tir. Kollarını ve bacaklarını büker ve oynatır, döner, gerinir, yuvarlanır, yer değiştirir, bacaklarıyla minik tekmeler atar. Bükülmek, dönmek ve hatta ara sıra takla atmak için bolca yeri vardır.

5 aylık gebelikte bebek hareketleri nasıl hissedilir?

5 aylık gebelikte bebek hareketleri çoğu anne adayı tarafından fark edilir. Anne karnındaki 5 aylık bebeğin vücudunda bulunan kıkırdaklar kemiğe dönüştüğü için hareketleri daha çok hissedebilir durumdadır.  Anne adayı bebeğinin bu egzersiz ve hareketlerini hafif kasılmalar, seyirmeler, minik kıpırtı ve tekme hareketleri şeklinde hissedebilir. Bu ay itibariyle hissedeceğiniz hareketlerden biri de bebeğinizin hıçkırmasıdır.

21 haftalık bebek her gün hareket eder mi?

21 haftalık bebeğin anne karnında günde ortalama hareket sayısı 150-200’ü bulur. Bu kadar harekete rağmen anne adayı bunların ancak çok azını hissedebilir. Hareketlerin her gün anne tarafından hissedilmesi mümkün olmayabilir. Bebek her gün hareket etse de anne adayı bunları bazı günler hissederken, bazı günler hissetmeyebilir. Anne adayları genellikle 28. haftadan sonra bebeğinin hareketlerini düzenli ve daha sık şekilde hissetmeye başlayabilir.

21 haftalık doğan bebek yaşar mı?

Hamileliğin 23-37 haftaları arasında gerçekleşen doğumlara ‘erken doğum’ denir. 20-28 haftalar arasında doğan bebeklere ise immatüre bebek denir. Akciğerleri olgunlaşmamış olan immatüre bebeklerin, dış koşullara uyumu zayıftır. Bebek ne kadar erken haftada doğarsa, akciğerinin olgunlaşması o kadar az olur. 23 haftadan önce doğan bebeğin akciğerleri, havadaki oksijeni kana iletebilecek olgunluğa henüz erişmiş değildir.

21 haftada dış ortamda yaşamaya hazır hale gelmeden doğan bebeğin, hayatta kalabilme ihtimalini artırmak için solunum desteği sağlanmalıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı doktor kontrolü ve müdahalesi mutlaka gereklidir.

Hamilelikte 5. ayda ne yemeliyim?

Bebeğinizin karnınızda büyümesini ve gelişimini tamamlamasında, sağlıklı ve dengeli beslenmenizin önemi büyük. Bebeğinizin gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden birini de sizin beslenme düzeniniz oluşturuyor.

Unutmayın ki hamilelik boyunca hem kendiniz hem de bebeğiniz için besleniyorsunuz. Bunun için de hamilelikte 5. ayda beslenmenizi, yeterli kalori ve enerjiyi almak için protein, mineral ve vitaminlerden zengin bir çeşitlilikte ve hayvansal proteinlerden ağırlıklı, mevsimine uygun sebze ve meyvelerden oluşturmalısınız.

“21 haftalık gebelikte nasıl beslenmeliyim?” diye merak ediyorsanız özellikle şunlara özen gösterebilirsiniz;

  • Hamilelik döneminde beslenmenizde her gün et, balık, süt, yumurta gibi hayvansal proteinlere özellikle yer verebilirsiniz.
  • Öğlen ya da akşam yemeklerinde protein ve karbonhidratın bulunduğu dengeli ve sağlıklı menüler hazırlayabilirsiniz.
  • Her gün meyve ve sebze yemeye çalışın. Aynı zamanda tam tahıllı, az yağlı ve az şekerli gıdalarla beslenmeyi tercih edin. 
  • 21 haftalık gebelikte tahıl, protein, vitamin, mineral, kalsiyum içerikli, folik asit, demir ve lif açısından zengin besinleri beslenme düzeni içinde yer vermek büyük önem taşır. Sağlıklı ve doğal yiyecekler yerseniz ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerden de zengin beslenmiş olursunuz.
  • C Vitamini tüketimi hamilelik süresince önemlidir. Portakal, kivi, çilek, buharda pişmiş brokoli, ıspanak, domates, Brüksel lahanası yiyerek C vitamini alımını destekleyebilirsiniz.
  • Badem, ceviz, hurma, kuru üzüm gibi kuruyemişleri ara öğün şeklinde tüketebilirsiniz.
  • Hamilelik süresince, sizin ve bebeğiniz için daha fazla demir gerekir. Kırmızı et ve kümes hayvanları demirin en iyi kaynaklarından biridir. Bunun dışında baklagiller, ıspanak, kuru üzümler ve demirle zenginleştirilen tahıllar yiyerek demir gereksiniminizi destekleyebilirsiniz.
  • Kafein C vitamini, kalsiyum ve demirin emilimini olumsuz etkiler. Bu nedenle asitli içecekleri, diyet ürünlerini, kahve ve çay tüketimini en aza indirerek su tüketimini artırmaya özen göstermelisiniz. 
  • Hamileliğiniz boyunca vücudunuzun her zaman fazladan sıvıya ihtiyacı olacak. Bu yüzden günde en az 8-10 bardak su içmelisiniz.
  • Aşırı yağlı ve şekerli paketli gıdaları tüketmemeye dikkat etmelisiniz.

Omega 3 takviyesi zamanı

LCP olarak da bilinen bu yağların bebeğinizin gelişimi, özellikle beyin ve göz gelişimi için varoluşsal bir önemi var. Yakın zamanda yapılan araştırmalar, Omega 3’ün erken doğumu önlediğini ve bebeklerin daha kilolu doğduğunu gösteriyor.

Omega 3’ün faydaları

  • Göz gelişimini destekler.
  • Bebeğinizin ilk aylarındaki hareket kabiliyetini geliştirir.
  • Doğumdan sonraki süreçte, sağlıklı anne sütünün önemli bir öğesidir.

Sağlıklı Omega 3 alımı için besin önerileri

  • Uskumru, somon ve diğer yağlı balıklar (Balık iyi bir Omega 3 kaynağı olsa da, sınırlı tüketilmesi tavsiye ediliyor.)
  • Keten tohumu, siyah ve kırmızı fasulye
  • Ceviz, fındık, fıstık
  • Koyu yeşil sebzeler
  • Tam tahıllı ürünler

3 Omega 3 içeren atıştırmalık önerisi

  1. Tam tahıllı tost ekmeği üzeri uskumru pate
  2. Buharda pişirilmiş sebzeler yanında ızgara somon
  3. Bir çanak tam tahıllı kahvaltılık gevrek

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 22. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.