Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

25. hafta hamilelik

Hamileliğinizin 25. haftasında ikinci trimesterin ve 6. ayın sonuna yaklaşıyorsunuz. Giderek güçlenen hareketleri sayesinde karnınızda minik bir canlı taşıdığınızı tam olarak hissettiğiniz keyifli bir dönem yaşıyorsunuz. Öte yandan artık hamileliğin ilk haftalarındaki gibi rahat hareket edemiyor olabilirsiniz. Bu duruma alışmanız gerekecek gibi, çünkü her geçen haftayla birlikte hem bebeğiniz hem göbeğiniz büyüyecek. Bu da günlük aktivitelerinizi yaparken yavaş ve dikkatli olacak şekilde daha özenli davranmanızı gerektiriyor.

25 haftalık bebekler nasıl olur?

  • Yüz hatları, vücudu, kolları ve bacaklarıyla küçük bir bebek formunda bulunuyor. 

  • Beyni gelişmeye ve büyümeye devam ediyor.

  • Göbek bağı artık daha kalın ve güçlü. Besinleri ve oksijeni bebeğinize aktarıp artıkları dönüştürülmesi için vücudunuza iletiyor.

  • Burnu ve burun delikleri de olgunlaşmasını sürdürüyor. Burun deliklerinden yavaş yavaş nefes egzersizleri yapmaya başlayabilir.

  • Hala ince olan cildi buruş buruş ve yumuşacık.

  • Vücudu yağ tutmaya başlıyor. Vücudu gerekli olan yağ dokusunu oluşturuyor.  Cilt altı yağ dokuları olgunlaşıyor ve derinin kalınlaşma süreci devam ediyor.

  • Bebeğinizin koordinasyon duygusu gelişiyor. Artık ellerini sıkabiliyor ve ayaklarına uzanabiliyor hatta hıçkırıyor. Üstelik siz bunların hepsini hissedebiliyorsunuz.

  • Ciğerleri ilk solunumuna hazırlanıyor.

  • Ağzının etrafındaki sinirler gelişiyor. Bu duyu, bebeğinize meme uçlarınızı bulmasında yardımcı olacak.

  • Bu aşamada, bebeğinizin işitme yeteneği babasının sesini tanıyacak, bazı ses ve müzikleri duyduğunda rahatlayacak kadar gelişti.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 24. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

25 haftalık bebek ne kadar büyüklüktedir?

Kendisini dış dünya için hazırlamaya devam eden bebek, 25 haftalık hamilelikte 670 gram ağırlığına ulaşmış olur. 25 haftalık bebek kaç cm'dir? sorusunun cevabı ise 34 cm’dir.

Peki 25 haftalık bebek hangi meyveye benzer? 25 haftalık bebek ulaştığı bu boy ve kiloyla orta boy şalgam büyüklüğüne ulaştı denilebilir.

6 aylık bebek kaç haftalık oluyor?

Hamilelik 9 aylık bir süreci kapsar. Bir ayın dört haftadan fazla olması nedeniyle jinekologlar hamilelik hesabının ay ile değil, hafta ile yapılmasını tavsiye eder. Ancak bazı aileler bebeğinin gelişimini ay olarak da takip etmek isteyebilir. Buna göre 6 aylık gebelik 23. haftada başlar, 27. haftanın sonunda biter.

Gebeliğin 25. haftası, 6 aylık hamilelik anlamına gelir. 25 hafta 0 günlük gebelik kaç aylıktır? diye soran anne adayları da 6 aylık hamilelik yaşıyor demektir.

25 haftalık gebelikte doğum ne zaman olur?

Normal zamanda doğum, doğal koşullarda gebeliğin 37'nci ila 40'ıncı haftaları arasında gerçekleşir. Her anne adayının hamilelik süreci ile genel sağlık durumu ve bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır. Bu nedenle anne adaylarının doğum haftası farklılık gösterebilir. Ancak normal koşullarda 40. haftada doğumun olacağı düşünüldüğünde, 25 haftalık gebelikte doğuma daha 15 hafta var demektir.

25 haftalık bebek nerede olur?

Anne karnında rahim içinde büyüyen bebek, amniyotik sıvı sayesinde güvenli ve rahat bir şekilde büyümesini sürdürür. Haftalar ilerledikçe büyüyen bebek, rahmi de genişletir. Anne karnındaki yeri ve pozisyonu zamanla değişen rahim, 25 haftalık gebelikte göbek deliğinin üstüne doğru ilerlemeye devam eder. Göbek deliğinin 4-5 cm üzerine kadar çıkabilir ve göğüs kemiği ile göbek deliğinin arasında olacak şekilde yerleşir.

25 haftalık doğan bebek yaşar mı?

Sağlıklı bir gebelik 40 hafta sürer. 37. haftadan önce gerçekleşen doğuma, erken doğum yani prematüre doğum denir. Erken doğumla dünyaya gelen prematüre bebeklerin organları tam olarak gelişimlerini tamamlamadığı gibi akciğerleri hala olgunlaşmamıştır. Bu nedenle de dünyaya geldiğinde fonksiyonları yetersiz kalan prematüre bebekler, yeni doğan yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyaç duyar. 

25 haftalık doğan bebek yaşayabilir. Doktor kontrolü ve bakımı ile bebeğe yaşam desteği sağlanması oldukça önemlidir. Bebeği yoğun bakımda hayatta tutacak önlemler alınarak, haftalar sonrasında kendi başına nefes alması sağlanabilir.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Bebeğinizin saçları uzarken sizin saçlarınız da daha dolgun görünmeye başladı. Saçlarınızın çoğaldığını zannediyor olabilirsiniz. Ama aslında saçlarınız çoğalmıyor, sadece, artık dökülmüyor. Bu durumun olabildiğince tadını çıkarmaya bakın çünkü doğumdan sonra saçlarınız tekrar dökülmeye başlayacak.
  • Hareketleriniz kısıtlanmaya başladı ama doktorunuza danışarak egzersizlerinize devam etmenizde bir sakınca yok.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

3 adımda son doktor kontrolleri

Doktorunuz bu aşamada size:

     1. Fiziksel ve duygusal olarak nasıl hissettiğinizi,

               Kasılmaların, vajinal kanama veya akıntı olup olmadığını,

               Baş ağrılarınızın olup olmadığını,

               Korku, kaygı yaşayıp yaşamadığınızı soracak.

       2. Tansiyonunuzu,

               İdrarınızın ağırlığını ve içeriğini

               Eklem yerlerinizdeki şişkinlikleri

               Bebeğinizin kalp atışlarını ve karnınızı

               Bebeğinizin büyüklüğünü ve pozisyonunu

               Kaşık kemiğiniz ile göbek deliğiniz arasındaki mesafeyi ölçüp bebeğinizin gelişim hızını

                ve rahim boynunuzu kontrol edecek.

       3. Erken doğum semptomları gibi dikkat etmeniz gereken durumları anlatacak.

               Doğum tarihiniz yaklaştıkça da doğum başlangıcı semptomları hakkında bilgi verecek.

Son kontrollerde yapılacak testler

Doktorunuz durumunuza göre aşağıdaki testleri yapılabilir:

Hematokrit/Hemoglobin: Anemiyi tespit eden bu test gebeliğin son üç ayında tekrarlanır.

Diyabet testi: 24 ile 28. hafta arasında yapılır.

Rh Antikor Testi: Eğer Rh-negatif iseniz antikor testi tekrarlanır. Bebeğinizin kanının sizinkine karışması durumunda (Bu düşük bir ihtimal olsa da) kanınızın antikor üretimi engellenebilir. Bu durum bebeğiniz için tehlike yaratır. Fakat eğer bebeğinizin babasının kan grubu da Rh-negatif ise bu işlem gerekmeyecektir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı yapılan testler: Klamidya, bel soğukluğu, sifilis gibi rahatsızlıklar için yapılan testlerdir. Bu aşamada HIV testini tekrarlamak faydalı olabilir çünkü HIV’nin erken tespiti bebeğe geçme riskini azaltabilir.

''Grup B Strep'' Testi: 35. ile 37. hafta arasında yapılacak rektal ve vajinal testlerle B streptokok olup olmadığınız tespit edilir. Fakat test pozitif olsa da, tedavi süreci hemen başlatılamaz. Çünkü erken müdahale bakterilerin geri dönüşünü tam olarak engelleyemez.

Biyofiziksel Profil Testi: Bu test eğer belli hamilelik sorunları yaşadıysanız veya doğum tarihini geçtiyseniz yapılır.

Hemoroitler: Bu dönemde hamile kadınların yarısından fazlası, rektal bölgede şiş ve kaşınma hissediyor. Bu durum büyüyen rahmin yarattığı baskı ile o bölgede azalan kan dolaşımından kaynaklanıyor.

Hemoroit tehlikeli olmasa da, acı verici olabilir hatta rektal kanamaya yol açabilir.

Bunun yanı sıra kabızlık da hemoroitleri tetikleyebilir. Bu yüzden yeterince lif ve sıvı tükettiğinizden emin olun.

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 26. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.