Artık hamileliğinizin sonuna yaklaştınız ve bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. 38. hafta hamilelik sürecinde önemlidir. Çünkü bebeğiniz artık kendini toparlamaya ve dış dünyaya uyum sağlamaya uygun bir hale gelmek için hazır sayılır. Hamilelikte 38. haftada yaşananlar hakkında yazımızın devamında anne ve baba adaylarına bilgi sunuyoruz.
Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 37. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.
Anne karnında 38 haftalık bebek gelişimi ne durumdadır?
- Bebeğiniz şu an yaklaşık 50 cm boyundadır. Peki 38 haftalık doğan bebek kaç kilo olur? Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 2,9 kg ağırlığında. 38. haftada doğum yaparsanız bebeğiniz yaklaşık bu kiloda olacak. Yani minik bir karpuz büyüklüğünde olduğunu düşünebilirsiniz.
- Vücudundaki tüylerin çoğunluğu döküldü ama bazı bebekler vücutlarında bölge lanugoyla doğar ve bunlar ilk birkaç gün ya da hafta içinde dökülür.
- Emmek ve yutmak için kasları geliştiğinden beri amniyotik sıvıyı içine çekiyor ve gereksiz maddeler ince bağırsaklarında toplanıyor.
- Bebeğinizin rengi koyu yeşille siyah arası olan ve Mekonyum denen ilk dışkısının içinde ölü deri ve lanugo tüyleri olacak.
- Akciğerleri olgunlaşıyor. Ayrıca bebeğiniz nefes almaya başladığında hava keselerinin birbirine yapışmasını engelleyecek olan surfaktan üretmeye devam ediyor.
- Bu evrede bebeğiniz sesinizi duyabilir. Bu yüzden hem siz hem de eşiniz, onunla sık sık konuşmayı ihmal etmeyin.
- Bebeğinizin ciğerleri ve ses telleri iyice güçlendi. Yani doğduğunda ağlamaya hazır.
Bedeninizde adım adım neler oluyor?
Hamileliğinizin 38. haftasında bebeğiniz gibi vücudunuz da merakla beklenen o anı yani doğumun başlayacağı zamanı bekliyor. Unutmayın ki hangi doğum türünü seçerseniz seçin güvenli, huzurlu ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirmeniz çok önemli. Bu süreçte doğuma ve bebeğinize en iyi şekilde hazırlanmak için ise bazı noktalara özellikle dikkat etmelisiniz. İşte size birkaç önemli hatırlatma…
38 hafta gebelikte neler yapılmalı?
- Çoğu kadın için sonraki birkaç hafta bekleme oyunudur. Bu zamanı bebeğinizin odası veya halledilmesi gereken ve bebeğinizin doğumundan sonra bir süre ilgilenemeyeceğiniz işler için kullanın.
- Özellikle geceleri rahatça uyumanın giderek zorlaştığını fark edebilirsiniz. Gün içinde sıklıkla dinlenin ve ayaklarınızı yükseğe koyun. Şekerleme yapın, okuyun ve yapabiliyorken eşinizle zaman geçirin.
- Bebeğinizin gelmesine az kaldı; artık doğum çantanızı hazırlayabilirsiniz. Kişisel ve pratik eşyalar dışında, doğumun herhangi bir anında enerji takviyesine ihtiyacınız olması ihtimaline karşı yanınıza besleyici atıştırmalıklar almak yardımcı olacaktır.
- Çok miktarda yemek istemeniz mümkün olmayacak ama besin değeri yüksek bir yiyecekten aldığınız bir iki ısırık devam etmenize yardımcı olabilir. Çantanıza farklı yiyecekler koyun; canınızın ne isteyeceğini veya neye tahammül edebileceğinizi zaman gelene kadar bilmeyeceksiniz.
- Susuz kalmamak için yanınıza içecek almayı da unutmayın. Bazı kadınlar spor içeceklerini kullanışlı bulur veya kolay içim için spor matarasında su veya meyve suyu alabilirsiniz.
Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.
38 hafta 1 günlük gebelik kaç aylıktır?
Hamileliğin 9. ayı, anne karnındaki bebeğin 36. haftasında başlar ve 40. haftada tamamlanır. Hamileliğinizin 38. haftasında 9. ayın içinde bulunuyorsunuz. Buna göre 38 hafta 1 günlük gebelik de hamileliğin 9. ayı içinde yer alır.
38 haftalık normal doğum olur mu?
Evet, hamilelikte 38. hafta ve sonrasındaki doğumlar normal kabul edilir. 38. haftadaki doğum, erken doğum değil, zamanında doğum olarak tanımlanır. Bazı bebekler 38 haftalık iken doğarken, bazı bebekler 41-42 haftada dünyaya gelebilir.
Hamileliğinizin 38 haftasıyla birlikte artık sizin de bebeğinizi kucağınıza almaya az bir zaman var. Bu süreci aksatmadan doktor kontrollerine giderek ve doğum belirtilerini iyi bilip bunları vücudunuzda takip ederek sakin ve planlı şekilde geçirebilirsiniz. Doğum belirtileri konusunda bilinçli olmanız çok önemli. Aynı zamanda bu belirtileri yaşamaya başladığınızda, zaman kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçerek hastaneye gitmeniz de sağlıklı bir doğum için büyük önem taşıyor.
38 haftalıkken ishal olur mu?
Evet, hamileliğin 38. haftasında bazı anne adaylarında ishal görülebilir. Doğuma hazırlanan vücutta kaslarla birlikte rektum bölgesindeki kaslar da gevşer ve bu durum ishale neden olabilir. Aynı zamanda doğuma hazırlayan ve servikste açılmayı sağlayan hormonların seviyelerindeki artış, dışkıyı yumuşatarak ishale sebebiyet verebilir.
İshal doğumun başlangıcı için bir işaret olabilir ve doğum başlamadan hemen önce görülebilir. Eğer 38. haftada ishal sorunu yaşıyorsanız bebeğinizi kucağınızı almaya çok az zaman kaldı denebilir. Bu süreçte bol su içmeye özen gösterin ve zaman kaybetmeden doktorunuza bilgi verin.
38 haftalıkta sancı olur mu?
38 hafta gebelik, doğum sancılarının görülme ihtimalinin yüksek olduğu bir zamandır. Gerçek doğum sancıları genellikle gebeliğin 38. ve 42. haftaları arasında gerçekleşir ve normal doğumun olması ancak gerçek doğum sancısı ile mümkün olur.
Doğumun başladığının bir belirtisi olan sancıları bazı anne adayları yalancı kasılmalar ile karıştırabilir. Doğum sancıları düzenli aralıklarla tekrarlayan şiddetli sancılardır. Gerçek doğum eyleminin en önemli özelliği, kasılmaların düzenli aralıklarla olmasıdır. Şiddeti zaman içinde giderek artar. Yalancı kasılmalar ise düzensiz, sıklığı değişken ve daha çok karnın ön kısmında hissedilir. Dinlenince geçer ve rahim açılmasına sebep olmaz.
Eğer kasılmalarınız belli bir düzene girmişse ve istirahatle geçmiyorsa bunlar gerçek doğum sancıları olabilir. Doktorunuzu arayarak sancılarınız hakkında mutlaka bilgi vermelisiniz.
38 haftalık bebek neden hareket etmez?
Hamilelik sürecinde olduğu gibi 38. haftada da anne adayının, bebeğinin hareketlerini takip etmesi önemlidir. Çünkü bebeğin anne karnında hareket etmemesi sağlık açısından bazı riskli durumların habercisi olabilir.
Bebeğin içinde bulunduğu suda azalma varsa, bebeğe plesantadan yeterli kan akımı geçişi olmuyorsa bebek hareketleri azalabilir. Öte yandan anne karnındaki bebek, bu haftalarda günün belli zaman dilimlerini uyuyarak geçirir. Eğer bebek anne karnında uyku periyodu içindeyse hareket etmez. Ayrıca hamileliğin son haftalarına doğru bebeğin rahim içindeki yeri azalıp daraldığı için hareketleri de bir miktar azalabilir.
Bazen anne adayları günlük aktiviteleri sırasında bebeğin hareketlerini hissetmeyebilir. Siz de böyle bir durumla karşılaşırsanız bebeğinizin hareketlerini gözlemlemelisiniz. Eğer açsanız karnınızı doyurup, tatlı yiyin ve sessiz bir odada bebeğinizin hareketlerini hissetmeye ve her hareketi saymaya başlayın.
Genelde bebek hareket takibi, 2 saat içinde 10 hareketin sayılması şeklinde yapılır. Eğer bu süre içinde karnınızda bir hareket olmadıysa doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Doktorunuz bebeğinizin kalp atışı, çevresindeki sıvı miktarı ve hareketlerini kontrol ederek bebeğinizin genel sağlığını öğrenebilir.
2 adımda Kolostrum
-
Kolostrum hamileliğinin son 3 ayında göğüslerden akan sarımsı sıvıdır. Yeni doğan bebeğinizi korumak için bol miktarda antikor; daha sonra gelen anne sütüne göre daha fazla protein daha az yağ ve şeker barındırır.
-
Eğer akıntınız varsa kıyafetlerinizi korumak için sutyeninizin içine emzirme pedi koyabilirsiniz. Göğüste üretilse bile Kolostrum akıntısı bütün kadınların başına gelmez. Eğer olmazsa endişelenmenize gerek yok.
Doktorunuzu aramanız gereken durumlar
Son haftalarda ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde bazı şişlikler olması normal. Ancak bu şişliklerden daha fazlasını yüzünüzde veya göz çevrenizde görürseniz veya aniden kilo aldıysanız,
-
Şiddetli ve inatçı baş ağrıları,
-
Görüşte çift veya bulanık görme gibi bozukluklar,
-
Noktalar veya parlayan ışıklar görme, ışık hassasiyeti, geçici görme kaybı,
-
Yoğun üst karın ağrısı veya hassaslık,
-
Mide bulantısı ve kusma gibi sorunlarınız varsa bunlar Preeklampsi adı verilen ciddi bir durumun belirtileri olabilir; hemen doktorunuzu haberdar edin.
Enerji takviyesi zamanı
Sağlıklı, enerji veren yiyecekler almak doğum sırasında enerjinizi arttıracak, emzirme sırasında vücudunuza ve bebeğinize destek sağlayacaktır.
Enerji takviyesi için besin önerileri
-
Muz
-
Kayısı, üzüm ve diğer kuru meyveler
-
Tahıl barları
-
Yulaflı kek
-
Avuç dolusu fındık
Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.
Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 39. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.