Doğumdan sonra neşeli olmayı hayal ediyordunuz ancak hüzünlü, karamsar duygular daha ağır bastı. Bu durumda endişelenmeyin. Annelik rolü, diğer tüm rollerimize oranla daha büyük sorumluluk ve özveri isteyen bir roldür. İki kişi çıktığınız eve yeni bir bebek ile dönüyor olmak ise heyecanlandırıcı, özel olduğu kadar uykusuz bırakan ve üstesinden gelmeniz gereken bir süreçtir. “Annelik hüznü” dediğimiz doğumdan sonra kısa süre ve az şiddetle yaşanan yetersizlik, yalnızlık ve mutsuzluk duyguları olabilir. Bu duygulardan anne, hızlı bir şekilde kurtulabilir. Ancak çökkünlük, karamsarlık, ağlama krizleri şiddetleniyorsa, azalmak yerine devam ediyorsa postpartum dönem yani postpartum depresyonu yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda kendinizi yetersiz ve yalnız hissedebilirsiniz. Ancak unutmayalım ki doğum sonrası depresyonu, doğum kadar olağan bir süreçtir. Postpartum dönem nedir?, Postpartum dönemin nedenleri, belirtileri nelerdir? gibi birçok konu hakkında fikir sahibi olmanız bu süreci daha rahat geçirmenize yardımcı olacaktır.
Doğum Sonrası Depresyonu (Postpartum) nedir?
Doğum sonrası depresyonu yaşayan anneler, şiddetli olumsuz duygular yaşamaktadır. Sadece ilk doğumunuzda değil daha sonraki doğumlarınızda da annelik hüznü yaşama ihtimaliniz olan bir sağlık problemidir. Postpartum dönem, doğumdan 1-3 ay sonra kendini göstermekle birlikte daha sonraki süreçlerde de kendini gösterebilir. Tedavisi bireye göre değişiklik gösterebilir. Ancak her problemde olduğu gibi erken fark etmek önemlidir.
Doğum Sonrası (Postpartum) Depresyonu yaşayan annenin belirtileri nelerdir?
- Depresif ruh durumu
- Uyku düzensizliği (Çok uyuma/Uykusuzluk)
- Enerji kaybı
- Yetersizlik ve değersizlik duygularının ağır basması
- İştah düzensizliği (Çok yeme/Az yeme)
- Bebek ile bağ kurmakta güçlük çekme
- Aşırı ağlama
- Kendine ve bebeğine zarar verme düşüncesi
- Tekrarlayan intihar düşünceleri
Eğer 2 haftadan uzun süredir belirtileri yaşıyorsanız, bebeğiniz ile ilgili sorumluluklarda ve günlük yaşam rutininizi devam ettirmekte güçlük çekiyorsanız, belirtileriniz her geçen gün şiddetleniyorsa bir uzmana başvurabilirsiniz. Uzman eşliğinde süreci daha sağlıklı, kendiniz ve bebeğiniz psikolojik anlamda zarar görmeden daha iyi bir şekilde atlatabilirsiniz.
Doğum Sonrası Depresyon neden meydana gelir?
Nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak bazı tetikleyen durumlar olabilir.
- Hormonal Değişimler
- Duygusal Problemler
- Hayatınızın farklı bir döneminde depresyon geçmişiniz varsa
- Son yıllarda yoğun stres yaşadığınız veya travmatik bir durum yaşadıysanız
- Partneriniz ile problemler yaşıyorsanız
- Daha önceki hamileliğinizde postpartum depresyonu yaşadıysanız
- Çevrenizde destek alabileceğiniz birileri bulunmuyorsa
- Sağlık problemi olan bir bebeğiniz varsa
Postpartum Depresyonu ile Başa Çıkma Yöntemleri
-
Postpartum Depresyonu ile Başa Çıkma Yöntemleri
- Postpartum dönem sürecinde ilk olarak bir uzmana başvurmak en doğru yöntem olacaktır. Uzman süreci sağlıklı geçirmenizde en iyi rehberdir.
- Kendinizi bedenen ve psikolojik olarak iyi hissetmek için günlük rutininize mutlaka “egzersiz” ekleyin.
- Gün içinde kısa da olsa kendinize ayıracağınız özel anlar yaratın.
- Süreci kabullenin. Yeni bir bebeğin dünyaya gelmiş olması tüm düzeninizi etkileyebilir.
- Yetersizlik hissine kapılmayın. Eşinizle, ailenizle, çevrenizle sorumluluklarınızı paylaşın. Bu annelik hüznünüzün azalmasına hem eşinizle olan iletişiminize hem de bebeğinizle olan ilişkinize iyi gelecektir.