Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Prematüre Bebeğe Nasıl Masaj Yapılır?

37 hafta ve altında doğan bebekler prematüre bebek sınıfına girer. Anne karnına erkenden veda eden bebekler, yeni hayatlarına adapte olurken, özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Prematüre bebek bakımı, hassasiyet ister. Onun uyku düzeni, beslenmesi, cilt bakımı ve temizliği normal sürede doğan bebeklerden biraz farklıdır. Bunun için prematüre bebek bakımı konusunda özen göstermeli ve doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka sadık kalmalısınız.

Bebeğinin hayata uyum sağlama sürecini kolay atlatması için çaba gösteren ebeveynlere onları çok rahatlatacak bir tavsiyemiz var; masaj. Prematüre bebeğe masaj yapmak onu rahatlatacak, stresini azaltacaktır. Masaj terapisi; eklem tedavisinde ve kemik büyüme çalışmalarında kullanılan egzersizlere benzer pasif hareketi de içerir. Bu yüzden onun gelişimi için de masaj önemli. Üstelik onu istediğinizde kucağınıza alamadığınız zamanlarda, bu şekilde bağ kurabilir ve iletişiminizi güçlendirebilirsiniz. Fakat bunu yaparken dikkat etmeniz gereken detaylar da var.

Prematüre Bebeğe Nasıl Masaj Yapılır?

  • Prematüre bebekler, hijyen konusunda çok hassaslar. Çünkü dışarıdan gelebilecek bakterilere karşı bağışıklıkları oldukça zayıftır. Bu yüzden masaja başlamadan önce mutlaka ellerinizi ve kollarınızın alt kısımlarını yıkamalısınız.
  • Masaja başlamadan önce saatinizi ve bilekliklerinizi çıkarmayı unutmayın.
  • Masajınızı yavaşça başlatın ve yumuşak hareketlerle ellerinizi vücudunda gezdirin.
  • Masaj yaparken, boğaz bölgesinden olabildiğince uzak durmalısınız. Boğaz bölgesine yapılan müdahale, onun nefes almasını zorlaştırabilir.
  • Prematüre bebekler kendilerini taşıyamazlar, bu nedenle bebeğinizin kollarını ve bacaklarını hafifçe kaldırmayı deneyebilirsiniz. Kollarını ve bacaklarını hafifçe kaldırıp okşamak onu rahatlatacaktır.
  • Bebeğinize dokunduğunuz zaman size esneme, hapşırma veya hıçkırık gibi tepkiler verecektir. Bu konuda telaşlanmayın prematüre bebekler vücuduna temas edildiğinde çok çabuk tepki verirler.
  • Bir yağ kullanmak masaj yapmayı kolaylaştıracak ve bebeğiniz için daha rahat olacak. Onun bakımını üstlenen hemşire ile derisine yağ vermeye hazır olup olmadığını kontrol edin. İlk günlerde cildine yağ uygulayamazsınız. Çünkü bebeğiniz hastanede nemli bir ortamda bakım altına alınıyor. Doktorunuzun tavsiye ettiği parfüm içermeyen yararlı bakım yağlarını ilerleyen günlerde kullanabilirsiniz.

Her şey yolundaysa ve bebeğinizin masaj yaparken rahatladığını hissediyorsanız, günde bir ya da iki kez, 5-15 dakika arasında ona masaj yapilirsiniz. 

Bebek Masajı İçin Uygun Ortam Nasıl Olmalı

Bebek masajı için bebeği düz bir yatakta yapılmalı ve bebek yatış pozisyonunda olmalı. Masaj, özellikle banyodan sonra veya günün belli saatlerinde yapılabilir. Bebek yağıyla ellerinizi yağladıktan sonra bebeğinize nazikçe masaj yapmaya başlayabilirsiniz. Masaj yaparken etrafınızda sizin ve bebeğinizin dikkatini dağıtacak herhangi bir gürültülü ses ya da nesne olmamalıdır. Bebek masajı yaparken çok hafif bir klasik müzik açabilirsiniz. Sizin ses tonunuz yumuşak olmalıdır.