Prematüre Bebek Bakım Önerileri
37. haftadan önce doğan bebekler, prematüre bebek olarak tanımlanır. Yani erken doğum vakası prematüre bebekler ile tanışmamızı sağlar. Zamanından önce dünyaya gelen bu misafirler, zamanında doğmuş bebeklerden çok daha hassaslardır. Doğdukları andan itibaren yoğun bakıma alınan bu bebeklerin anne ve babalarına bu yüzden fazlaca iş düşüyor. Doğru bir şekilde beslenme, uyku, sağlık ve gelişim takibi yapılan prematüre bebekler, hayata ve aile yaşantısına çok çabuk adapte olabiliyor. Bunun için prematüre bebek bakımı hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken şeyler var.
Mikroplara Karşı En Az Onun Kadar Duyarlı Olun
Prematüre bebeklerin bakımı hakkında bilmeniz gereken en önemli şey, onların mikroplara karşı aşırı duyarlı olmalarıdır. Bağışıklık sistemleri henüz güçlü değildir ve bu konuda ekstra dikkatli olunması gerekir.
•Ellerinizi sık sık yıkayın ve ona dokunurken ellerinizin hijyenik olduğundan emin olun.
•Bebeğinizi kirden, tozdan, evcil hayvan döküntülerinden ve mikroplardan korumak için evinizi temiz tutun.
•Kamuya açık kalabalık yerlerde bulunmamasına dikkat edin.
•Sigara dumanına maruz kalmamasına özen gösterin.
Beslenme Sorunları Yaşamamak İçin;
Prematüre bebek beslenme ihtiyacı, zamanında doğmuş bebeklerin besin ihtiyaçlarından daha fazladır. Büyümeyi yakalayabilmek için daha fazla enerji almaları gerekir. Bunun için ebeveynler, prematüre bebeğin besin planına uygun bir şekilde hareket etmelidir. Bu dönemde tıpkı zamanında doğmuş bebekler gibi prematüre bebeklerin de anne sütüne ihtiyacı bulunur. Anne sütü ile beslenen prematüre bebeklerde görme fonksiyonu diğer bebeklere oranla daha iyi gelişir. Sindirimi düzenlemesi, bağışıklığı güçlendirmesi ve gelişime faydası bakımından anne sütü çok önemlidir.
Anne Sütü Nasıl Muhafaza Edilir?
•Derin dondurucuda, 6 aya kadar,
•Buzlukta, 3 aya kadar,
•Buzdolabı rafında, 3 gün kadar,
•Oda sıcaklığında, 3 saate kadar anne sütünü saklayabilirsiniz.
•Anne benmari usulü ılıtılarak verilebilir.
Prematüre bebeklerin beslenmesi konusunda dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta, beslenme sırasında sürekli uyuyakalmalarıdır. Çene kasları tam olarak gelişmediği için emme işlemi esnasında çok çabuk yorularak uyku fazına geçebilirler. Onu sık sık uyandırmanızda ve beslenmesine devam etmesini sağlamanızda yarar var. Beslenme işleminden hemen sonra uygun pozisyonlar bebeğinizin gazını çıkarmayı ihmal etmemelisiniz. Yenidoğan prematüre bebeklerde sindirim sıkıntıları görülmesi gayet normaldir. Bunun için doktorunuzun tavsiye edeceği masajları sık sık uygulamalısınız.
Uyku Düzenine Dikkat!
Erken doğan bebekler, çok çabuk yorulurlar. Emzirme esnasında bile onların yorulup derin bir uykuya dalması muhtemeldir. Bu yüzden yemek ve uyku düzeni mutlaka belli bir düzende olmalıdır. Bebeğinizin büyüme hormonu uyurken salgılanacaktır. Bunun için onun uykusunu aldığından emin olun ve ona kaliteli bir uyku alanı temin edin. Kısık bir müzikle uykuya dalmak bebeğin gelişimi için önemlidir. Fakat sesin çok yoğun olması henüz işitme gelişimini tamamlamayan prematüre bebeklerin duyma sistemlerine zarar verebilir. Tüm bebeklerin cildi hassastır fakat prematüre bebekler bu konuda daha duyarlı. Bebeğin vücudu şekillenme aşamasında olduğu için aynı pozisyonda uzun süre uyutmamaya dikkat edin.
Kendinizi Yıpratmayın
Evet, anne ve baba olarak zorlu bir süreç yaşıyorsunuz. Onun zamanında doğmuş bebeklerden daha hassas olduğunun bilincindesiniz fakat yeterli önlemleri aldığınızda sağlıklı bir prematüre gelişim tablosu oluşturabileceksiniz. Diğer bebeklerle kendi bebeğinizi karşılaştırıp beklentilerinizi yükseltmeyin. Sık sık ağırlık ve beslenme kontrolleri yaparken onunla konuşmayı, küçük oyunlar oynamayı kısaca onunla eğlenmeyi unutmayın.