Bebekler, anne karnında 38 ile 42 hafta arasında vakit geçirdikten sonra dünyaya gözlerini açar. Bu süreden önce doğan bebekler, prematüre olarak adlandırılır. Yani ideal hamilelik süresinden daha önce doğan bebekler, prematüredir. Prematüre doğan bebekler, doğum zamanına göre değerlendirilirler. Bazıları sadece sınırda prematüredir ve kısa bir süre hastanede kaldıktan sonra normal bir bebek gibi izlenebilirler. Bazıları ise ileri derecede prematüredirler, yani 38-42 haftalık süreden çok daha erken doğmuşlardır ve uzun bir süre hastanede bakım altında tutulmak durumundalardır.
Prematüre bebekler, hastane bakımından sonra eve geldikleri için ebeveynler de birçok konuda daha titiz olmalılar. Prematüre bebek bakımı konusunda daha hassas ve duyarlı olmak, bebeğin sağlığına ve dünyaya olan adaptasyon sürecine etki eder. Bunun için prematüre bebek gelişimi önemli bir noktadır.
Prematüre Bebeklerde Yaş ve Gelişim Hesaplaması
Prematüre bebekler erken doğdukları için yaşıtlarından daha çok takibe ihtiyaç duyarlar. Büyüme takiplerinin düzenli bir şekilde yapılması, yaşlarına göre ortalama büyümeyle karşılaştırmak için önemlidir. Bunun için bebeğinizin yaşını doğru hesaplamalısınız.
Normal gebelik süresi 40 hafta kabul edilir. Bebeğin doğum haftası ile 40 hafta arasındaki fark, bebeğin takvim yaşından çıkarılır ve prematüre bebeğin düzeltilmiş yaşı bulunur. Örneğin 34 haftalık doğan bir bebek için “40 – 34 = 6” şeklinde hesaplama yapılır. Bebek, 6 hafta erken doğduğu için düzeltilmiş yaşı, takvim yaşından altı hafta,düşük hesaplanır. Böyle bir bebek, takvim yaşı dört aylıksa iki buçuk aylık bebeklerin boy, kilo veya motor becerilerine sahip demektir.
Hesaplanan Yaşıyla Prematüre Bebek Gelişim Adımları
Prematüre bebeklerin takvim yaşıyla değerlendirilmeyip doğumuna göre yaşının hesaplanması, gelişimini takip etmek için takibi kolaylaştırır. Prematüre bebekler, boy ve kilo açısından yaşıtlarını kısa zamanda yakalayabilseler bile nörolojik ve zihinsel gelişimlerini ayrıca izlemek gerekir. Prematüre bebeğiniz doktor kontrolü altında olacaktır, fakat siz de dikkat etmeni gereken kriterleri bilmelisiniz.
Prematüre bebekler gelişim farklılıkları gösterebilir, fakat hesaplanmış yaşına göre prematüre bebek gelişimlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
8 haftalık: Bebeğiniz başını destek ile kaldırabilir, kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilir, kendi ellerini tutabilir, kafasını gürültüye çevirebilir. Üstelik hareketli nesneleri gözleriyle takip edebilir ve gülümseyebilir.
16 haftalık: Kucağınızdayken belirli nesnelere uzanmaya çalışabilir ve dokunabilir, ellerini ağzına çekebilir, gülebilir. Ayrıca ebeveynleri ve diğer insanlarla daha fazla etkileşime girmeye başlar.
24 haftalık: Kendi başına oturabilir, nesneleri sallar, ismini duyunca karşılık verir ve ebeveynlerinden farklı olarak yabancılara tepki verir. Daha fazla ses çıkarmaya başlayabilir ve mutluluğunu veya mutsuzluğunu ifade edebilir.
32 haftalık: Bebeğiniz ellerini tutulunca ayakta durmaya, emeklemeye başlayabilir. Sesleri taklit edebilir ve belki de konuşmaya çalışabilir.
40 haftalık: Bebeğiniz yalnız kalabilir, adım atmaya başlayabilir. Konuşurken daha fazla kelime kullanmaya ve hareketleri seslerle birleştirmeye başlayabilir.