Yaklaşık 40 hafta süren uzun hamilelik dönemi boyunca anne adayı farklı fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşayabilir. Vücudun gebeliğe adapte olması, aydan aya görülen değişimler, bünyenin beklediği takviyeler gebeye farklı bir dönem yaşatır. Hem hormonların hem de vücut yapısının çok hassas olduğu bu dönemi hasarsız olarak atlatmanın yolları da bulunur.
Alınabilecek küçük önlemler ve farklı uygulamalarla, rahat bir hamilelik dönemi geçirerek bebeğin dünyaya gelmesini beklemek isteyen annelere önerilerimiz var. İşte mutlu gebelik için hamilelikte yapılması gerekenler.
Mide Bulantılarına Karşı Önlem Alın
Özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde sık sık mide bulantısı ve kusmalar yaşanır. Bunu önlemek için hamileler az miktarda fakat sık sık yemek yemelidir. Bu şekilde mide hiç boş kalmayacak ve mide bulantılarının etkisi de azalacaktır. Mide bulantısının giderilmesi için protein içeren aperatiflerin tüketilmesi önemlidir. Baharatsız yemeklerin tercih edilmesi özellikle ilk 3 ay için anne adaylarının yararına olacaktır. Çünkü baharat hamilelikte mide bulantısını kuvvetlendirdiği gibi aynı zamanda mide ağrılarına da sebep olabilir. Hamilelikte beslenme hem annenin hem de bebeğin sağlığı için önem taşır. Bu yüzden sık sık meyve ve süt ürünleri tüketimi yapılmalıdır. Her gün 1 adet yumurta ya da 1 porsiyon etli sebze, kuru baklagiller uzmanların yaygın beslenme tavsiyelerindendir. Ayrıca ara ara fındık, kuru incir ve kuru kayısı takviyesi annenin daha güçlü bir bünyeye sahip olmasını sağlayacaktır.
Bol Bol Su Tüketin
Gebelik boyunca su tüketimi çok önemlidir. Hamilelerde yaşanan aşırı sıvı kaybı, bebeğe ve anne sağlına zarar verir. Hamilelerin günde yaklaşık 10-15 bardak su tüketmesi önerilir. Bu da yaklaşık 2.5, 3 litre suya tekabül eder. Sıvı eksiliğinin yaşanmaması gebeyi enfeksiyonlardan korurken, hamilelikte sıkça karşılaşılan kabızlık soruna da çözüm getirir. Ayrıca tüketilen doğal meyve suları ekstra vitamin ihtiyacını karşılarken, maden suyunda bulunan yoğun mineraller gebe için faydalı olacaktır.
Folik Asit Takviyesi Şart
Anne sağlığı ve bebeğin zihinsel gelişimi için önemli olan folik asit ihtiyacını karşılamak için gıdalar yeterli gelmeyebilir. Folik asit vitamininin eksik edilmemesi gebeler için önemlidir. Eğer planlı bir hamilelik yaşayacaksanız gebelikten yaklaşık 3 ay önce folik asit takviyesine başlanması gerekir. Bu durum bebekte gözlenebilecek sinir sistemi anomalilerin önüne geçecektir. Eğer folik asit desteğine erkenden başlanmadıysa 800 – 1000 mg folik asit barındıran multivitamin kullanmakta yarar vardır.
Düzenli Olarak Yürüyün ve Yüzün
Gebelikte 3. aydan itibaren disiplinli ve dengeli beslenme süreci başlar. Bu beslenme düzeni bazen fazla kiloya sebep olabilir. Bu kiloların vücuda yerleşmemesi için hamileler sık sık egzersiz yapmalıdır. Bu egzersizler sayesinde, hem rahat gebelik geçirmek hem de vücut ağrıları ve kasılmaları önlemek mümkün olacaktır. Haftada en az 2 gün birer saat yürümek, düzenli olarak yüzmek, bir uzman eşliğinde pilates ve yoga yapmak gebelere en çok önerilen aktiviteler arasında bulunur. Ağırlık kaldırmak, fazla efor sarf etmek, bisiklete binmek ve paten kaymak hamilelerin uzak durması gereken sporlar arasındadır.
Uzun Süre Ayakta Kalmayın
Hamilelikte kan pıhtılaşması ihtimali yüksektir. Bu durum vücutta şişkinliğe ve zaman zaman sancılara sebep olabilir. Baskıya bağlı varis oluşumunu azaltmak için uzun süre ayakta kalmamak veya dinlenirken ayakları yüksekte tutmak bu gibi durumların en pratik çözümleri arasındadır. Ayrıca bir varis çorabı edinmek, bu konuda alınabilecek en iyi önlemlerdendir.
Sağlıklı Uykular İçin Bunlara Dikkat Edin
Hamilelikte uykusuzluk en bilinen sorunlardan biridir. Özellikle hamileliğin son dönemlerinde omurgaya fazla yük biner. Sağlıklı duruş ve sırt ağrılarını azaltmak için sert zeminde yatılmalıdır. Hamilelikte uyku düzeni çok çabuk bozulur. Yakalanan düzeninin bozulmaması için öğle uykuları abartılmamalıdır. Yatmadan önce ılık su ile duş almak ve rahat gecelikler tercih etmek huzurlu gece uykularına yardımcı olacaktır.
Vücudunuzu Nemlendirin
Hamileleri en çok huzursuz eden faktörlerden biri, alınan kilolar nedeniyle cildin gerilmesi ve çatlakların oluşmasıdır. Bu çatlakların çoğu kalıcıdır ve anne adayını rahatsız edecek görüntüler oluşturabilir. Hamilelikte cilt bakımı önemlidir. Özellikle karın, göğüs ve kalçada çatlakların oluşmaması için sık sık nemlendirici kullanılmalıdır. Bunun için badem yağı ve özel bitki yağlarından oluşan formüllerden yararlanılabilir.
Bilgi Edinmeye Açık Olun
Rahat hamilelik döneminin belki de en önemli şartı bilinçli olmaktır. Hamilelikte yaşanan sorunları ve bunlara karşı ne yapılması gerektiğini bilmek önemlidir. Doğum esnası ve sonrasında yaşayacaklar hakkında bilgi edinmek ise kusursuz bir hazırlığın en önemli aşamasıdır. Bunun için doktorunuzun tavsiyelerini dinlemekte ve güvenilir kaynaklardan bol bol araştırma yapılmasında yarar vardır. Sorunlar karşısında yapılacakları bilmek ve yaşanacak gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmak, heyecanlı olan anne adayını psikolojik olarak rahatlatacaktır.